ma.AquaFans.ru

Ротајфери: одгледување дома, опис, фотографија, видео

ОПИС

Ротајферите се еден од најпопуларните видови храна за СРЈ аквариум риба. Оваа храна заработи таква популарност заради нејзината хранлива вредност што многу добро влијае на растот и развојот на малолетничките од риба.

Rotifers можат да бидат независно собрани во природни резервоари, да се купат во продавница за миленичиња или вештачки да се одгледуваат дома.

Ротиферите се повеќеклеточни организми со различна форма. Нивната должина е од 0,1 до 0,5 мм. Процесот на хранење кај rotifers е многу интересен заради присуството на таканаречениот „ловен апарат“. Овој апарат се состои од цилија, движењето на кое ротационерите создаваат струја на вода и со тоа ги влечат микроорганизмите со кои се хранат.

Ротификаторите се репродуцираат со положување јајца или можат да бидат живописни. Методот на репродукција зависи од видот на овие животни. Јајцата се прицврстуваат на телото на женката, од каде што се влеваат нови ротавери по нивниот развој. Кога живописна репродукција, јајцата се развиваат во внатрешноста на жената, а веќе формираните организми влегуваат во водата од нејзиното тело.

Во разни природни и вештачки акумулации, вклучително и во резервоари со зовриена вода, честопати можете да најдете бројни јата на ротатори. Rotifers често живеат во привремени барички формирани по дожд. Најчесто тие се наоѓаат во резервоари со голема количина кислород и растенија. И ако во езерцето има премногу алги, тогаш ротационерите обично се малку.

фотографија на ротација

фотографија на ротација

За да се фатат ротационерите, се користи мрежа со долга рачка со мрежна крпа N 76. Мрежата се спушта во водата на местото на акумулацијата на овие организми и мрежата прави ротациони движења што личат на хоризонтално лоциран број 8.

Откако мрежата е наполнета со ротиратори по нарачка, се вади и се става во кофа со вода од овој резервоар.

При пристигнувањето дома сортираа ротаверите. За ова, се користат разни мали сити, преку кои наизменично се минуваат. Ова е направено за да се отфрлат можните остатоци, како и да се отстранат од вкупната маса на ротајзерите други организми, како ларви на змеј, кои често паѓаат во мрежата.По постапката за сортирање, преостанатите ротирачи се ставаат во сад со голема површина и ниско ниво на вода. Обично, за оваа намена се користат емајлирани или пластични садови..

Ако ротари се наоѓаат во сад со мала површина, тогаш мора да се утврди аерација на просечното ниво. Водата се зема од резервоарот во кој беа минирани ротари. Во такви услови, на температура на водата што не надминува 15 ° C, ротари може да се чуваат за еден ден. Тие исто така можат да бидат замрзнати со водата во која биле складирани..

фотографија на ротација

фотографија на ротација

Некои видови ротатори се лесни сами за размножување. На пример, да се размножуваат видови филоодина вриејте сено во дестилирана вода (1 l вода на 10 g сено), одбранајте ја инфузијата 2-3 дена, филтрирајте низ газа превиткана во неколку слоеви, разредете ја инфузијата со дестилирана вода (2 l вода на 1 l на инфузија) и воведете ротифери (1 l култура на 3 л инфузија).

1-3 пати месечно во културата на rotifers, треба да додадете неколку капки варено кравјо млеко. Ротиферите се акумулираат во близина на површината на водата на wallsидовите на садот, од каде што се собираат со мрежа од крпа N 76 и веднаш се префрлаат во аквариум со СРЈ.Многу други видови на ротатори се одгледуваат на сличен начин, чија култура може да се земе од друг акварист или да се добие во природен резервоар. Треба да се има предвид дека некои видови ротатори не се погодни за хранење аквариум риба, бидејќи СРЈ едноставно ги исплука.

Одгледување ротатори дома

Ротари сметаше уште една хранлива жива храна за СРЈ. Нивните димензии не надминуваат дафнија или цилиите и папучи се наоѓаат во повеќето слатководни тела на вода како дел од планктонот (езерцето прашина). Ротификаторите се хранат со микроорганизми присутни во вода. Тие растат со голема брзина, според тоа, тие се во можност многу брзо да населат какви било водни тела.Ротификаторите помагаат во воспоставувањето на еколошката рамнотежа на водната средина, чистејќи ја заедно со цилиите. Интересно е што во случај на сушење на нивните живеалишта, ротационерите не умираат. Тие спаѓаат во состојба на суспендирана анимација и можат да бидат транспортирани во таква форма со ветер, инсекти и птици на долги растојанија. Откако се во вода, ротирачите повторно се разбудија. Ваквата неверојатна виталност им овозможува да населат какви било водни тела од локва за сушење до големи реки и резервоари..

Способноста на минијатурните ротирачи да се размножуваат брзо во мека и дестилирана вода им овозможува да бидат вештачки одгледувани за хранење СРЈ дома. И ова е уште еден плус за нивно добивање во чиста форма како одлична храна за жители на аквариуми кои претпочитаат вода со мала цврстина.

За да започнете со размножување на ротационерите, ќе ви требаат самите поединци, кои, со помош на мала мрежа покриена со гас од мелница, можат да бидат фатени од која било плитка локва од дожд. Како резултат на улов се става во стаклена тегла од 3 литри исполнета со лушпа од сено во сооднос од 2 грама на 1 литар дестилат. По 3 дена, додадете дестилирана вода на врвот на теглата.

фотографија на ротација

фотографија на ротација

Идеалната температура за размножување на ротационерите е 22–32 ° С. Passе поминат 2 дена и во банката ќе има доволен број ротавери со кои можете да го нахраните СРЈ. Сега останува само да не заборавиме дека на секои 10 дена треба да додадете неколку капки зовриено млеко во теглата со ротари.

Како што можете да видите, нема ништо комплицирано во размножување на цилијати и ротирачи, но придобивките се значителни. И што е најважно, пржените добиваат целосна и квалитетна исхрана.

За да се фатат ротационерите, се користи мрежа со долга рачка со мрежна крпа N 76. Мрежата се спушта во водата на местото на акумулацијата на овие организми и мрежата прави ротациони движења што личат на хоризонтално лоциран број 8.

Откако мрежата е наполнета со ротиратори по нарачка, се вади и се става во кофа со вода од овој резервоар.

При пристигнувањето дома сортираа ротаверите. За ова, се користат разни мали сити, преку кои наизменично се минуваат. Ова е направено за да се отфрлат можните остатоци, како и да се отстранат од вкупната маса на ротајзерите други организми, како ларви на змеј, кои често паѓаат во мрежата.

По постапката за сортирање, преостанатите ротирачи се ставаат во сад со голема површина и ниско ниво на вода. Обично, за оваа намена се користат емајлирани или пластични садови..

Ако ротари се наоѓаат во сад со мала површина, тогаш мора да се утврди аерација на просечното ниво. Водата се зема од резервоарот во кој беа минирани ротари. Во такви услови, на температура на водата што не надминува 15 ° C, ротари може да се чуваат за еден ден. Тие исто така можат да бидат замрзнати со водата во која биле складирани..

Некои видови ротатори се лесни сами за размножување. На пример, да се размножуваат видови филоодина вриејте сено во дестилирана вода (1 l вода на 10 g сено), одбранајте ја инфузијата 2-3 дена, филтрирајте низ газа превиткана во неколку слоеви, разредете ја инфузијата со дестилирана вода (2 l вода на 1 l на инфузија) и воведете ротифери (1 l култура на 3 л инфузија).

1-3 пати месечно во културата на rotifers, треба да додадете неколку капки варено кравјо млеко. Ротиферите се акумулираат во близина на површината на водата на wallsидовите на садот, од каде што се собираат со мрежа од крпа N 76 и веднаш се префрлаат во аквариум со СРЈ.

Многу други видови на ротатори се одгледуваат на сличен начин, чија култура може да се земе од друг акварист или да се добие во природен резервоар. Треба да се има предвид дека некои видови ротатори не се погодни за хранење аквариум риба, бидејќи СРЈ едноставно ги исплука.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Ротајфери: одгледување дома, опис, фотографија, видео