ma.AquaFans.ru

Интервју со медалист на iaplc 2018 - тереза ​​лазар

Фотографија на Тереза ​​Лазар

Фотографија на Тереза ​​Лазар

„Сите велат дека кога ќе погледнете во аквариумот, ве уверува. Тој не ме уверува многу, затоа што кога гледам во аквариумот, внимавам што не е во ред ... и колку повеќе гледам, толку повеќе разбирам дека нешто треба да се подобри таму. Но, знаете! Сето ова носи такво задоволство! Кога правите нешто, гледате дека сте ценети - толку е задоволство што сакате да создадете и да создадете нешто ново, а не знаете каде да ги фрлите сите овие идеи ... “

Тереза ​​Лазар

Драги читатели, овој материјал е посветен на личност која е за inубена во целиот свет на аквакапирање со целото срце, убаво е да ги слушнете нејзините зборови, да ги гледате нејзините очи кога зборува за тоа како креативноста ја доловува, кога ги создава и ги носи нејзините идеи во живот. Дозволете ми да ве запознаам - Тереза ​​Лазар: аквакуарот на Украина (Ужород), медалист IAPLC 2018 година - 12-то место (ТОП 27 „награда за почести“), IAPLC 2017 година - 79-то место (ТОП 127 „Победнички дела“), ЕАПЛК 2017 - 14-то место, ТОП 10 АГА 2017.

12-то место IAPLC 2018 година

Тереза ​​Лазар 12. место IAPLC 2018 година

Тереза ​​Лазар 12. место IAPLC 2018 година

Тереза ​​kindубезно се согласи да даде интервју за нашиот ресурс и ние сме задоволни што разговаравме со неа. На крајот на краиштата, нејзиното искуство, вештина и врвни позиции на меѓународните натпревари е восхит, можност да научите од искуство, да слушнете совети ... ова е нешто што може да инспирира милиони, нешто што може да го прошири кругот на аквапаркерите во Русија и Украина!

Тереза ​​е отворена, друштвена личност, на Интернет можете да најдете многу достојни материјали со нејзино учество. На пример, погледнете ги материјалите - овде и овде. Тереза ​​Лазар Инстаграм, Фејсбук. Подолу е свежо интервју по IAPLC 2018 година.

Би сакале да поставиме прашања од Тереза ​​од техничка природа, во надеж дека тие ќе им помогнат на нашите читатели да се движат во имплементацијата на нивните проекти.

Значи, нашето прво прашање до Тереза ​​ќе биде во врска со големината на аквариумот за аквакапирање. Тереза, здраво, те молам кажи ми, која големина на аквариум сметаш дека е оптимална за аквакапирање, а потоа да ја ставиш на натпревари? Јасно е дека убавината може да се направи во аквариум со која било големина, сепак, сите знаеме колку е важна перспективата. ТОП 10 IAPLC, како по правило, е претставен со аквариуми 120 * 45 * 45 или 120 * 50 * 50, понекогаш 90 * 45 * 45. Кои се вашите преференции? Дали вреди да се размислува и да се бори за „перспективата на аквариумот“ уште од самиот почеток? Дали има смисла да се направи аквариум, да речеме 60 см до „потенцијалната длабочина“ или, во принцип, доволно е 45-50 см? Обемот на вашиот аквариум, кој беше претставен на IAPLC 2017 и го зазеде 79-то место, е 80 литри, а кои се големините?

Аквакапирајќи ја Тереза ​​Лазар

Аквакапирајќи ја Тереза ​​Лазар

ОДГОВОР: Изгледите се многу важни во креирањето на скејп, дома имам уште еден аквариум, покрај конкурентскиот, 130 * 30 * 50 (ч), така што се чини дека должината и висината ни овозможуваат да прегрнеме нешто во него, а ширината е мала. Значи, со тоа се мачам помалку - големо дрво, камења, растенија без слабост и слаба светлина, практично без УДО. Мојот прв конкурентен аквариум (IAPLC 2016, IAPLC 2017) беше со големина 60 * 40 * 30 (ч), доаѓа од такви големини, бидејќи веќе немаше место погодно за голем аквариум)))), иако ако пробаш, секогаш можеш да најдеш) ), и не сакав да ги исплаши сите дома со друг голем аквариум. Големините се исто така нестандардни, обично 60-тите се малку повисоки и потесни, но направив аквариум за нарачката, сакав да додадам длабочина, така што беше решено да се направи ширината 40 (можно е 45), штандот е дозволен, бидејќи го направи поширок (50 см), за да може позадината да ја ставите зад себе во контакт со стаклото. Две години по ред, во овој аквариум, подготвив работа за натпревари во Јапонија. Во 2016 година, работата зазеде 397 место, а во 2017 година - 79. Во 2018 година, решив да ја сменам големината на конзервата, бидејќи е тешко да се задржат сите пропорции во толку мал аквариум. Симулирајќи планински пејзажи, растенијата мора да бидат внимателно избрани, сè мора да биде пропорционално, а опсегот на соодветни растенија е многу помал отколку за голем аквариум. Затоа, застанав во аквариумот 90 * 50 * 40 (ч), оваа големина ми се чинеше посоодветна, бидејќи асортиманот на растенија веќе расте и материјалите за декорација (камења, лебдат) не се користат онолку колку што на аквариум со должина од 120 см, можете заштеди) Во принцип, ако имав штанд или место каде ќе застане мојот конкурентен аквариум, не би направил длабочина од 50 см, туку 60 за поголема перспектива во аквариумот.

Следното прашање ќе биде уште покомплицирано =) О, тоа е многу релативно. Тереза, можете ли да се ориентирате на осветлување за аквариум? Јасно е дека секој аквариум е индивидуален, многу зависи од видовите на растенија што се користат, хардскејп, итн. Како и да е, на пример за вашиот аквариум - 79-то место, кажете ни каков вид на осветлување беше над него: колку Lm / l, што и колку LED диоди, каков беше режимот на светлина, ја користевте ли техниката „зора-зенит-зајдисонце“? Во овој аквариум првенствено користевте мов, но има ситнијаг, микрантемоид, какви други растенија беа на фотографијата не може да се види?

ОДГОВОР: Во овој аквариум, имав LED светилка Јака AquaLighter 3, 60 см., 6500K, 4300 Lm, 36 W, опремена со LED диоди на OSRAM (Германија). Има 3 независни канали:

- Канал 1 - ладно бело светло до 7500K-

- Канал 2 - топло-бело светло со температура од 3000K + Хипер црвена светлина (црвени LED диоди со врв на зрачење на бранова должина од 649-666 nm)-

- Канал 3 - ладно бело светло до 7500K. (Јас го отпишав од производителот на ламбата))).LED светилка Јака AquaLighter 3

LED светилка Јака AquaLighter 3

„Зора-зенит-зајдисонце“ - не се случи во аквариумот.

Во аквариумот користев во повеќето мовчиња, на кои особено не им треба силна светлина, но имав и други растенија, попребирливи, како на пр. куба и Петала Ротала Макранд, како и малата ситничка ситнигама, Хемијантус микронимоиди. Светилката е доста силна, во почетната фаза, треба да ја користите многу внимателно, добро е ако има контролер за тоа, треба да го намалите и интензитетот и времето. Понатаму, ако има гас и УДО, тогаш интензитетот може да се зголеми. Како и секогаш, кога започнав со такво светло, се сопнав со кафеави и зелени алги, сите камења беа покриени со кафеаво-зелена боја, добро, ништо, добив помошници - полжав теодокс, што една недела ги чистев камењата за да заблескаат. Многу ги сакам овие полжави, тие најдобро се справат со овој вид фаули.

Сега поедноставно прашање. Кои филтри ги користите, каква моќност? Кои полнила ги користите? Кај добрите билкари, проблемите со био-рамнотежата, како по правило, не се јавуваат, но во исто време се можни проблеми со суспензија и акумулација на детритус. Со тоа речено, дали вреди да се наполни надворешниот филтер со синтетички зимајзер, така што работи исклучиво на механиката?

ОДГОВОР: Во различни аквариуми различни. Овие можат да бидат филтри на различни марки. За мене, јасно е разбирањето на фактот дека надворешниот филтер воопшто нема право да се занимава со механички третман на вода - тој е создаден и структурно заострен за биофилтрација. Механичкото чистење треба да го направи префилтерот на цевката за довод. Честопати имам синтетички зимајзер или фино порозно платно, што го мијам со секоја услуга. Во овој случај, надворешниот филтер не е особено валкан и работи тивко од стартување на аквариумот сè додека не се расклопи, т.е. не помалку од една година. Главните полнила обично се со полно работно време, што му дава на производителот.

Биобаланс ако го разбирате овој збор циклус на азот, тогаш да, обично нема проблеми, механичарите во префилтерот и надворешноста смирено ја исполнуваат својата улога на асистент во аквариумот. И ако во пошироко, тогаш има доволно проблеми. На крајот на краиштата, избалансиран аквариум подразбира рамнотежа на сè, вклучително и и внесувањето и елиминацијата на органите, снабдувањето со хранливи материи, СО2 и др. Тука ми помагаат замена, коагулација и ѓубрива.

Имам и многу добар пријател, Ју.В. (Јури Кафуров), кој секогаш ми помага, и на кого можам да се обратам за каква било помош кога не знам нешто или не се сомневам во нешто!

Кои аквариумски ѓубрива користите? Дали ја гледате фундаменталната разлика помеѓу производите од различни брендови, доколку е така, која марка е подобра, според вас?

ОДГОВОР: Пробав различни брендови. Не би сакал некој да направам реклама или анти-реклама =) Неодамна, се префрлив на посебна апликација за ѓубриво со моно-соединенија, на „барање“ на растенија. И нивните барања обично се видливи добро =)

Познато е дека мовсите можат да се фиксираат со риболов линија, залепени на супер лепак и да се одгледуваат на камења. Во вашите минати приказни, вие рековте дека ги лепите на лепак, а исто така има и материјал каде што градевте мов на лава - овде. Дали постои значителна разлика помеѓу овие методи или, всушност, резултатот е ист? Раскажете подетално како сте изградиле мов на лава: како, колку дена се чувале под филмот, други нијанси и манипулации? И кои мовчиња воопшто не ви се допаѓаат, кои најчесто ги користите во вашите дела?ОДГОВОР: Јас користам различни методи при приложување мов на сценографијата. Прицврстувам риболов линија на дрво (ако е погодно) и таму каде што е незгодно, лепак супер лепак на камења. Ако има време пред финалната фотографија, тогаш можете да го триете мов во камења. Обично, јас ситно го исекувам мовчето, а потоа добро го триеме со прстите или четка за заби во пукнатините на камењата, го покривам со филм и го оставам вака 7-10 дена, со отворање на филмот неколку пати на ден, проветрување на камењата и прскање со вода, вклучете ја светлината и тоа е тоа. По една недела и половина (по можност две), внимателно истурете вода во аквариумот за да не го измиете мов што не е приврзано. Имаше такви случаи што ги чистев камењата со четка за заби во аквариумот, и на него добив парче мов милиметар, а по два месеци ги имав скоро сите камења покриени со овој мов))). Најмногу од сè користам такви мовчиња како што се: фесеиди, фондација мини, ричардија, милиметар, тесто, плач мов и мини бомбима, понекогаш танцувајќи. Тие се слабо и мали.

Продолжувајќи ја темата за мов, кажи ми дали имате потешкотии со мовње? Ова е едноставна работа, но познато е дека при сечење мовчиња „распрснуваат“ низ аквариумот, прилично е тешко да се соберат гроздовите. Тие можат да се заглават во растенијата и потоа да започнат да растат на ново место. Овој проблем е особено релевантен во аквариумите каде што има "тревник", на пример, од eleocharis или лилеопсија, возрасните се заглавуваат во тоа и тогаш треба да ги извадите со пинцети, што е прилично застрашувачко. Можеби ги делите вашите трикови?

ОДГОВОР: Да, навистина, ова е проблем кога немам трикови и мов во аквариумот, немам никакви трикови, само со пинцети, тогаш ги добивам сите овие возрасни од eleocharis или куба. Неопходно е да се повлече сè по фризура (се случува во две фази) да се повлече сè многу внимателно со црево.

Да ти поставам уште едно техничко прашање во врска со таканаречената „патека Аманов“ - песочна патека. Во вашите караници јасно е дека ги правите „клуч на рака“, веднаш ја пополнувате песната, како се справувате со него во иднина? Познато е дека пофината фракција се спушта со текот на времето, како целина, мешање на разни почви се случува во аквариумот. Како го одржувате песокот до конечната фотографија - пополнете на крајот? Или има повеќе нијанси што помагаат да се следат?

Аквакапирајќи ја Тереза ​​Лазар

Аквакапирајќи ја Тереза ​​Лазар

ОДГОВОР: Јас навистина ги сакам патеките, со нив може да му дадете длабочина и перспектива на аквариумот. Првично заспав во фаза на хардскејм. Се обидувам да го wallиркам со камења и на крајот правам плацери од мали камчиња. Добро ја задржува почвата (за да не се прелее на патеката) од мов калеми, тие исто така можат да ја заштитат главната почва од песок, но сето тоа мора да се направи многу внимателно, така што сè не изгледа вештачки, како на цветниот кревет. И не е тешко да се грижи за тоа; при чистење со правосмукалка со тенка млазница, сè е темелно исчистено. Пред да фотографирате, доколку е потребно, можете да додадете малку свеж песок.

На крајот на нашето интервју, да разговараме со вас за времето. Колку време ви е потребно да подготвите натпреварувачки римски пејзаж? Колку пристапи имате на аквариумот за да формирате комплетна слика? Колку време ви е потребно да одгледувате растенија според вистинската навика и конечно фотографирање?

ОДГОВОР: Подготовката на конкурентен харскејп трае во различни периоди. Главната работа е да се одлучи за идејата. Ако имате време, тогаш можете да го истегнете една недела или две. Ако има идеја, тогаш се обидувам да ја спроведам побрзо, добро, а потоа само корекција или мали измени. Собрав работа за 2017 година побрзо отколку за 2018 година. Обично, започнав конкурентни аквариуми во месец декември, за да можам да ја испратам работата пред 31 мај. Во 2018 година, лансирана во февруари, немаше доволно време за финалната фотографија, се загрижив дека нема да имам време да ја доведам на таква слика како што би сакале. Оваа година сакам да се обидам да го започнам аквариумот во есен, подобро е да се сликам порано отколку да се грижам подоцна.

Тереза, благодарам за одговорите. Честитки за вашата победа и 12-то место на IAPLC 2018, ви посакуваме да постигнете уште поголем креативен успех. И се надеваме дека во октомври 2018 година, кога сите ќе ја видиме вашата конкурентна работа, ќе можеме да го продолжиме интервјуто и да комуницираме суштински на одредено ремек-дело! Па, за сега:

IAPLC 2017 Тереза ​​Лазар 79 место: фото инструкција

Интервју со медалистот на ИАПЛЦ 2018 - Тереза ​​Лазар

Интервју со медалистот на ИАПЛЦ 2018 - Тереза ​​Лазар

Интервју со медалистот на ИАПЛЦ 2018 - Тереза ​​Лазар

Интервју со медалистот на ИАПЛЦ 2018 - Тереза ​​Лазар

Интервју со медалистот на ИАПЛЦ 2018 - Тереза ​​Лазар

Интервју со медалистот на ИАПЛЦ 2018 - Тереза ​​Лазар

Интервју со медалистот на ИАПЛЦ 2018 - Тереза ​​Лазар

Интервју со медалистот на ИАПЛЦ 2018 - Тереза ​​Лазар

Интервју со медалистот на ИАПЛЦ 2018 - Тереза ​​Лазар

Интервју со медалистот на ИАПЛЦ 2018 - Тереза ​​Лазар

Интервју со медалистот на ИАПЛЦ 2018 - Тереза ​​Лазар

Интервју со медалистот на ИАПЛЦ 2018 - Тереза ​​Лазар

Интервју со медалистот на ИАПЛЦ 2018 - Тереза ​​Лазар

Интервју со медалистот на ИАПЛЦ 2018 - Тереза ​​Лазар

Интервју со медалистот на ИАПЛЦ 2018 - Тереза ​​Лазар

Интервју со медалистот на ИАПЛЦ 2018 - Тереза ​​Лазар

Интервју со медалистот на ИАПЛЦ 2018 - Тереза ​​Лазар

Се надеваме дека нашите видео материјали ќе бидат корисни и ве охрабруваат да бидете креативни.!

Ви се допадна? Претплатете се на Чипови за вентилатори на канали на YouTube!

Да не пропуштите ништо: 104:

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Интервју со медалист на iaplc 2018 - тереза ​​лазар