ma.AquaFans.ru

5 Начини за внесување на co2 (јаглерод диоксид) во аквариумот

5 начини за снабдување на CO2 (јаглерод диоксид) во аквариумот5 начини за снабдување на CO2 (јаглерод диоксид) во аквариумот

Користејќи ги стекнатите способности и знаење од областа на аквариумот, експертите се обидуваат да создадат посебен свет во нивниот вештачки резервоар. И со текот на времето, тие се соочуваат со проблемот со снабдување на СО2 за аквариумот. Сличен систем се прави или со своја рака или се купува во продавница, земајќи ја предвид големината и карактеристиките на аквариумите.

Начини на снабдување со СО2

Постојат неколку начини да се нахрани СО2 во аквариумот:

  1. Користејќи инсталација на балони. Таквиот систем бара значителни финансиски трошоци, но се оправдува со автоматизација и лесна употреба. Се користи почесто за големи резервоари..
  2. Рачна инсталација. Го чини сопственикот на аквариумот многу поевтино. Но, примената на СО2 на вистински начин со користење на овој метод е прилично одземаат многу време..
  3. Едноставен и економичен метод за снабдување со аквариум со јаглерод диоксид преку газирана вода за пиење.
  4. Brazhka е идеален систем за оние loversубители на аквариумскиот свет кои штотуку го започнуваат своето патување.
  5. Други начини

Пиење газирана вода

За да се збогати јаглерод диоксид во мал вештачки резервоар (10-20 л), се додава едноставна газирана вода за пиење. Јаглерод диоксидот по отворањето на шишето се намалува неколку пати. Дваесет милилитри сода е доволно за снабдување со резервоар од десет литри. За да го направите ова, неопходно е да се истура пенлива вода дневно во аквариумот, а со тоа да се заситува вода СО2, а по нејзиното проследување да продолжи да се воведува што е можно поретко.

Главниот услов за снабдување со вода - тоа мора да биде несолена.

Брага

Брага е основа на СО2 за аквариумот, кој се состои од квасец, вода и шеќер. Квасецот може да биде леб, суво и пиво, но сувото и пивото се посоодветни за каша. Сите состојки се мешаат и запечатуваат во вакуумски сад. Процесот на ферментација на квасец е сосема различен од процесот на фотосинтеза, како резултат на што се ослободува потребниот гас за резервоарот со употреба на шеќер со квасец.За производство на пиво инсталација, ќе ви требаат 2 про transparentирни пластични шишиња со волумен од 1,5–2 литри. Суровините од вода, квасец и шеќер се истураат во шишето и се затвораат. Генераторот на СО2 е поврзан со сепараторот за гас преку цевка или црево (редовна капалка е погодна за цевката). За да растворите гас во аквариумот, треба да прикачите филтер со цевка и специјална пумпа за прскање. Притисокот може да го скрши шишето, така што се користи вентил вметнат во медицинскиот шприц за да се спречи овој проблем. Тој е поставен на капакот на главниот сад и служи како бројач за меурчиња за гас. Најпогоден начин за производство на СО2 систем со два генератори.

Брага во аквариумБрага во аквариум
Брага во аквариум

Инсталација на балони

СО2 се снабдува во некои големи аквариуми со систем кој се состои од главен цилиндер, редуктор, што спречува да се зголеми притисокот на гасот. Електрични и вентили за проверка дизајнирани за контрола на бензинот и спречување на испуштање на водата во менувачот. Системот исто така вклучува цевка преку која гасот влегува во аквариумот и специјален брз атомизатор на јаглерод диоксид - дифузор. Таквиот систем се нарекува инсталација на балони, удобен е за употреба и изгледа естетски пријатен (не го расипува изгледот на аквариумот).

Генератор на гас DIY

За да направите генератор на СО2 со свои раце, ќе потрае многу време и материјал. Принципот на работа на генераторот е да се поврзе лимонска киселина, која доаѓа од еден сад во друг, со сода бикарбона. Како резултат на реакцијата, СО2 се снабдува во аквариумот.

Со цел да направите реактор CO2 за аквариум со свои раце, треба да земете две пластични шишиња со ист волумен и да дупчете 2 дупки за црева во капачињата. Едно црево со неповратен вентил се користи за поврзување на два резервоари. Две дупки се наменети за цевка од мета. Една од гранките на цевката има ист неповратен вентил. За да се регулира протокот, се поставува тапа на централната гранка на метал, а цревата со вентили се вметнуваат во вториот сад.За да може инсталацијата да започне со процесот на производство на гас, неопходно е да се подготват потребните реагенси. Првиот сад е исполнет со раствор од сода-вода, а вториот со раствор на лимонска киселина. При притискање на контејнер со лимонска киселина, кој влегува во сода решението преку првото црево, се јавува реакција со ослободување на јаглерод диоксид. И вентилот за проверка спречува раствор од сода да влезе во шишето со киселина. Јаглерод диоксидот преминува во шишето со киселина и централната гранка на мета, по што влегува во аквариумот. Така, можете да добиете систем за снабдување со CO2 дома.

Други методи

Користејќи пластично шише, шеќер и квасец, лесно е да се направи економичен уред за снабдување со гас во аквариуми. За да го направите ова, истурете шеќер со квасец во транспарентен пластичен сад, и дупчете дупка во капакот и вметнете ја цевката. Едниот крај од кој останува во садот, а другиот во аквариум. Откако ќе започне процесот на ферментација, јаглерод диоксидот се испушта низ цевката и во водата преку атомизаторот.

Како да спрејме СО2

За униформа прскање на CO2 во аквариумот, користете:

  • Роунските гранки формираат мали меури, но брзо стануваат валкани.
  • Небулизаторите на камчиња даваат големи меури, така што гасот се раствора полошо.
  • Theвончето е капа. Направете го тоа сами или купете во продавница. Овој уред го одложува јаглерод диоксидот..
  • Стаклените дифузери работат совршено во системот за снабдување со балон со гас и со систем заснован на раствор на лимонска киселина и сода. За снабдување на CO2 врз основа на каша, неопходно е да се чека 2 дена за да се зголеми притисокот во домашна инсталација.
  • Скали - идеални за каша.

Како да се контролира нивото на СО2

Идеална концентрација на СО2 во вода е 20–40 ppm. Преголемото снабдување со јаглерод диоксид доведува до пад на ph во аквариумот, а како резултат на фатални последици за живите жители на аквариумот. Недоволното снабдување со СО2 ќе доведе до недостаток на растенија. Два методи се користат за контрола на нивото на јаглерод диоксид..

Оптимална табела на СО2

За првиот метод, се користи табела за да се утврди јаглерод диоксид и тестови за да се утврди мекост на водата и нејзината цврстина на карбонат. Тестовите се продаваат во продавници специјализирани за инсталации во аквариум или конвенционални продавници за миленичиња..

Табела Co2Табела Co2
Табела Co2

Зелената зона во табелата е зона со оптимално снабдување со CO2 во аквариумот.

Тестовите на Dropchecker

Најлесен начин да се утврди цврстината на водата е машина за спуштање на вода. Кога ќе влезе во неа, водата се претвора во жолта боја, што укажува на вишок на јаглерод диоксид, зелената ја покажува оптималната вредност, а нејзината сина боја предупредува на недоволно СО2.

DropcheckerDropchecker
Dropchecker

Корисни совети

По снабдувањето на CO2 во аквариумот, може да се забележи активен раст на флората. За да се одржи идеален показател за мекоста на водата во аквариумот, неопходно е да се воспостави правилно снабдување со јаглерод диоксид. Theителите на аквариумот се чувствуваат одлично и изгледаат здрави. Но, ако нивната благосостојба се влоши, а се појавуваат алги, неопходно е да се намали снабдувањето со јаглерод диоксид. И во некои случаи тоа е целосно исклучено.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » 5 Начини за внесување на co2 (јаглерод диоксид) во аквариумот