ma.AquaFans.ru

Изглед, движење и исхрана на слатководна хидра

Еден од типичните претставници на редот на цревните животни е слатководната хидра. Овие суштества живеат во чисти води и се приврзуваат на растенија или почва. За прв пат тие беа видени од холандскиот пронаоѓач на микроскопот и познатиот натуралист А. Левенгук. Научникот дури и успеа да биде сведок на стапката на хидра и да ги испита неговите клетки. Подоцна, Карл Лини му дала на семејството научно име, осврнувајќи се на античките грчки митови за Лерневата хидра.

Хидра Вулгарис
Хидрата живее во чисти води и се прилепува на растенија или почва.

Структурни карактеристики

Ова водно суштество е минијатурна големина. Во просек, должината на телото е од 1 мм до 2 см, но можеби малку повеќе. Суштеството има цилиндрично тело. Пред се наоѓа уста со пипала (нивниот број може да достигне до дванаесет парчиња). На задниот дел е ѓонот со кој животното се движи и се приврзува на нешто.

На ѓонот има тесен пор преку кој минуваат меури и течни меури од цревната празнина. Заедно со меурот, суштеството се одвојува од избраната поддршка и се појавува. Покрај тоа, неговата глава се наоѓа во густата вода. Хидрата има едноставна структура, нејзиното тело се состои од два слоја. Чудно е, но кога суштеството е гладно, неговото тело изгледа подолго.

Хидрата е една од ретките coelenterates кои живеат во свежа вода. Повеќето од овие суштества го населуваат морето. Видовите на слатководни води можат да го имаат следното живеалиште:

  • езерца;
  • езера;
  • речни растенија;
  • ровови.

Ако водата е чиста и чиста, овие суштества претпочитаат да бидат близу брегот, создавајќи еден вид тепих. Друга причина зошто животните претпочитаат плитки области е нивната loveубов кон светлината. Суштествата на слатководните водишта многу добро го разликуваат правецот на светлината и се приближуваат до неговиот извор. Ако ги ставите во аквариум, тие сигурно ќе пливаат до најсветлениот дел.

Интересно е што, едноклеточните алги (зоохлорела) можат да бидат присутни во ендодермот на ова суштество. Ова влијае на изгледот на животното - зазема светло зелена боја..Процес на исхрана

Ова минијатурно суштество е вистински предатор. Многу е интересно да се знае што јаде слатководна хидра. Многу мали животни живеат во вода: циклопи, цилијати и ракови. Тие служат како храна за ова суштество. Понекогаш може да јаде поголем плен, како што се мали црви или ларви од комарци. Покрај тоа, овие цревни шуплини носат голема штета на езерцето за риби, бидејќи кавијарот станува еден од оние што јадат хидрата.

Во аквариумот можете да забележите во целата своја слава како лови ова животно. Хидра виси пипала надолу и во исто време ги организира во форма на мрежа. Нејзиното торзото искористи малку и опишува круг. Пленот што плива во близина ги допира пипалата, се обидува да избега, но нагло престанува да се движи. Убодните клетки ја парализираат. Тогаш цревото суштество го влече кон устата и го јаде.

Ако животното добро јадело, отекува. Ова суштество може да проголта жртва., што ја надминува во големина. Неговата уста може да се отвори многу широко, понекогаш дел од пленот е јасно видлив од него. После овој спектакл, нема сомнение дека слатководната хидра е предатор.Метод на размножување

Ако суштеството се храни доволно, репродукцијата се јавува многу брзо со пуштање. За неколку дена, мал бубрег расте до зрела личност. Честопати, неколку такви бубрези се појавуваат на телото на хидрата, кои потоа се одделени од телото на мајката. Овој процес се нарекува асексуална репродукција..

Есента, кога водата станува постудена, слатководните суштества исто така можат да репродуцираат сексуално.. Овој процес е како што следува:

  1. Сексуалните жлезди се појавуваат на телото на една личност. Кај некои од нив се формираат машки клетки, додека во други, јајце клетки.
  2. Машките микроб клетки се движат во вода и влегуваат во телесната празнина на хидрата, оплодувајќи ги јајцата.
  3. Кога се формираат јајца, хидрата најчесто умира, а од јајца се раѓаат нови лица.
слатководна хидра структура
Во просек, должината на хидрата на телото е од 1 мм до 2 см, но можеби малку повеќе.

Нервен систем и дишење

Во еден од слоевите на телото на ова суштество е расфрланиот нервен систем, а во другиот мал број нервни клетки. Вкупно, животното има 5 илјади неврони. Во близина на устата, на ѓон и пипала, животното има нервни плексуси.

Хидра не ги дели невроните во групи. Клетките согледуваат иритација и сигнал за мускулите. Во нервниот систем на една личност има електрични и хемиски синапси, како и протеини на опсин. Говорејќи за тоа што дише хидрата, вреди да се спомене дека процесот на екскреција и дишење се јавува на површината на целото тело.

Регенерација и раст

Клетките на слатководните полипи се во процес на постојано обновување. Среде телото, тие се разделуваат, а потоа се преселуваат во пипалата и ѓонот, каде што умираат. Ако има премногу разделувачки клетки, тие се преселуваат во долната област на телото.

Ова животно има неверојатна способност да се регенерира. Ако го исечете неговото тело, секој дел ќе биде вратен во претходната форма.

слатководна хидра структура
Клетките на слатководните полипи се во процес на постојано обновување..

Lifeивотниот век

Во XIX век, многу се зборуваше за бесмртноста на животното. Некои истражувачи се обидоа да ја докажат оваа хипотеза, додека други сакаа да ја побијат. Во 1917 година, по четиригодишен експеримент, теоријата ја докажа Д. Мартинез, како резултат, хидрата официјално почна да им припаѓа на вечните суштества.

Бесмртноста е поврзана со неверојатна способност за регенерирање. Смртта на животните во зима е поврзана со неповолни фактори и недостаток на храна.

Хидра на слатководни - Забавни суштества. Четири видови на овие животни се наоѓаат низ цела Русија. и сите тие се исти. Најчести се обичните и застопаните хидра. Одат да пливаат во реката, на нејзиниот брег можете да најдете цел тепих од овие зелени суштества.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Изглед, движење и исхрана на слатководна хидра