ma.AquaFans.ru

Салвинија - пловечки папрат

Салвинија.

Салвинија (латински: Salvinia) е растение од папрат родот на семејството Salviniaceae, чии претставници биле именувани во чест на Антон Марија Салвини, италијански научник од 17 век. Родот на Салвинија првпат беше опишан во 1754 година. Во моментов се признати 12 видови, од кои 3 се хибридни форми (С. Молеста, С. херцоги, С.Минима) заради присуство на празна спорангија.

Паправата Салвинија е хетерогена, произведува спори со различна големина. Лисја со необична форма - горната страна на листот лебди, се судира со оската на трупот, морфолошки абаксијален. Со постојан раст, папратите ги затнува езерата, интензивно се шират на површината на резервоарот.

Пловечката папрата има месести или сунѓерести вили на лисјата, што ги прави водоотпорни. Салвините спречуваат преголем пораст на алги и се користат во аквариумот за заситеност на водата со хранливи материи. Овие се бесплатни лебдечки растенија со долги корени што висат надолу. Фрај може да се скрие во нив, каде што им е обезбедена постојана заштита и засолниште.

Пловечка папрат


Салвинија во аквариум.

Се препорачува да се чува во резервоарот со добра вентилација и отворен врв. Брзиот проток и струјата го расипуваат квалитетот на овие растенија. Салвинија блокира светлина за други водни растенија.

Популарни видови на аквариуми

Пловечката Салвинија е слободна пловечка папрат од Источна Азија и Јужна Европа. Фабриката има три лисја - 2 лебдечки и еден потопен во вода. Пловечките лисја се елипсовидни по форма, зелена или кафеава боја, со густи и цврсти влакна подолу. Горните лисја се користат за фотосинтеза. Подводните лисја ситно дисецираат и апсорбираат хранливи материи.

Восхитувајте се на пловечката Салвија.

Под поволни услови, плутачката салвинија брзо се размножува, нејзиниот раст во аквариумот мора постојано да се следи, периодично покривајќи го со капак. Плодната почва и силното осветлување служат како поттик за репродукција. За да спречите оштетување на лисјата, оставете јаз помеѓу водата и капакот, обезбедувајќи соодветна вентилација и светлина.

Салвинија лебди.


Салвинија натанс.

Пловењето Салвинија често се користи во надворешни води, но не е видови отпорен на мраз што бара зимување во стаклена градина. Корените од папрат обезбедуваат одлична заштита за ситното пржење. Пропагирани со фрагментирани пука. За садење, доволно е да се стави на површината на водата. Општи карактеристики и услови во аквариум вода:

 • Научно име: Salvinia natans
 • Семејство: Salviniaceae
 • Стапка на раст: Висока
 • Должина на листот: 2-3 см
 • Потребна температура на водата: 12-30 степени Целзиусови
 • Киселина на вода: pH 5,5-9,0
 • Цврстина на водата: 10-15o

Потребно е неделно ажурирање од 20% од водата од аквариум на слатководно..

Eared Salvinia е папрат роден во тропските реки и езера во Јужна Америка. Листовите се зеленикаво-бели, кружни или овални во форма со тенки влакна под нив. Листовите се развиваат на тенко стебло, позицијата на лисјата е свиркана, три лисја по курва. Два лисја лебдат на површината на водата, третиот е спуштен надолу, личи на корен. Постојат сорти на папрати кои се разликуваат по формата, големината и структурата на лисјата..

Погледнете како изгледаше Салвинија.

Упаната салвинија рапидно расте во поволни услови. Инвазивно растение кое брзо ја покрива целата површина на водата. Со ограничување на пристапот на светлина во аквариумот, можете да го избегнете неговиот прекумерен раст. Најдоброто осветлување е сончевите зраци, претпочита бавно потценување. Чувствителен на кондензација на водена пареа депонирана на површината на листот. Во аквариумот, шпарената салвинија се репродуцира вегетативно со делење на страничните пука. Општи карактеристики и параметри на водата за одржување:

 • Научно име: Salvinia auriculata
 • Семејство: Salviniaceae
 • Должина на листот: 2 см
 • Температура на вода: 18 - 25 ° С
 • Цврстина на вода: Мека - средна тврда (до 15 °)
 • Киселина на вода: 6.0-8,0 pH
 • Осветлување: Силно

25% од аквариумската вода треба да се ажурира неделно за свежа.
Салвинија се упати.

Salvinia napellus - природни живеалишта на овој вид се тропски свиоци на реки, ровови и езера во Јужна Америка.

Папрат се одликува со зеленикаво-бели лисја со тркалезна или овална форма, на кои има мали вили. Листовите се развиваат во парови, се склопени и насочени нагоре. Листовите во непосредна близина на ѓубриво се потопуваат во вода; должината на листовите е поголема од ширината. Долниот дел од листот е брутаст. Спорите се формираат на краткото стебло на лист потопен во вода. Салвинија napellus наликува на многу чамци собрани во една единица. Во заробеништво, достигнува помала големина од природата. Општи карактеристики и параметри на водата за одржување:

 • Научно име: Salvinia cucullata
 • Семејство: Salviniaceae
 • Должина на листот: 1 - 2 см
 • Температура 18-30 ° С
 • Цврстина на вода: Мека - средна тврда
 • Киселина на вода: 5,0-8,0 pH
 • Број на лисја во 1 пука: 20 парчиња.

Салвинија нафелус.

Папрат сака чиста вода, така што 25% од аквариумската вода треба да се ажурира седмично..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Салвинија - пловечки папрат