ma.AquaFans.ru

Аквариумски растенија за почетници

Аквариумски растенија за почетници.

За enthusiубителите на почетниците во аквариумот, многу е важно да се создаде резервоар за дом на таков начин што излегува да биде пријатна и безбедна за сите нејзини жители. Покрај рибите, во резервоарот ќе живеат растенија, невидливи микроскопски бактерии, евентуално мекотели и водоземци. Доколку не сте запознаени со овој бизнис и не сте сигурни што ќе биде корисно и убаво за резервоар, тогаш засадете необични растенија на аквариум.

Тие не бараат многу внимание и посебни услови на притвор, ќе бидат корисни за сите домашни миленици.

Аквариумски растенија.

Кои водни растенија се скромен: некои видови

Необични растенија на аквариум се оние видови растенија кои се тврди, безболно толерираат промени во параметрите на водната средина. Лесно се грижат за нив, лесно се одгледуваат. Најчестите сорти се мов, папрати и тврди лисја на растенија, многу од нив ја заситуваат водата со кислород и служат како подлога за мрестење.

Погледнете Интервју со Сергеј Торгашев за разни растенија на аквариум и нивната содржина.

Валиснерија е прекрасно растение со тесни лисја плочи кои достигнуваат на површината на водата. Листовите лебдат над површината на водата, тие се многу убави на спиралната wallилинернија и се извиткани по личи на спирала. Познати се неколку сорти на Валиснерија во кои кореновиот систем е добро развиен. Валиснерија е скромен во одржувањето и одгледувањето, рапидно расте. Вегетативно размножување, странични пука од ризом. Брзо се шири во аквариумот - со доволно светлина, се појавуваат нови грмушки, па затоа е најдобро одговара да се создаде акваскап.

Хорнворт - заедничка фабрика за аквариуми, е скромен по содржина. Може слободно да плива над површината на водата и може да се сади во подлога на почвата. Во рогот, рибата СРЈ претпочитаат да се кријат. Да го одгледувате дома е едноставно - треба да го поделите стеблото, од разделените фрагменти ќе се појават нови пука ќерки.Хорнворт.

Duckweed и richchia се растенија кои лебдат на површината на површината на водата, нивните долни лисја и стебла служат како засолништа за риби и пржени, а некои видови риби сакаат да уживаат во нивните лисја. Размножувањето е вегетативно и брзо, така што за кратко време целата површина на водата ќе биде покриена со елипсовидни лисја. Тие помагаат во дифузна светлина, замаглување на резервоарот. Ричја што лебди може да се фиксира на дното на резервоарот или на неговиот wallид со мрежа. Како резултат, можете да создадете неверојатно аквакапување со зелен состав. За да се спречат одгледување на овие растенија, тие мора периодично да се разгледуваат.

Hygrophilus е семејство на растенија со исто име, најмногу скромен садници за аквариум. Тие можат да бидат засадени во средина и позадината на аквакајпот. Хигрофилијата расте брзо благодарение на заситеното осветлување. Репродукцијата се јавува со делење на страничните пука. За почетници aquarists, достапни се различни видови на хигрофили, кои имаат различни бои на лисја и стебла, брзина на раст, структура на лисјата, итн..Хигрофил.

Папрати и мов

Паправите и мовците се најстари растенија на Земјата, па растат брзо и се многу тврди. Не треба да посветат многу внимание, автономното постоење е за нив. Најпопуларниот вид мов е јавански мов. Однадвор, тој е многу убав, може да плива и на површината и во дебелината на резервоарот, може да се прицврсти на цврст супстрат со неговите мали корени. Висока стапка на раст, особено со многу светлина.

Папрат

Презаситениот јавански мов треба да се плевее и исече со ножици или да се раскинат неговите фрагменти со свои раце. Јаванскиот мов е најдобриот супстрат за јајца и СРЈ, ги штити од потенцијална опасност, од оштетување. Ракчиња и ракчиња сакаат да се кријат во мов. Ако сакате да создадете ненадминат зелен состав во аквариумот - користете го овој вид растенија.

Погледнете колку изгледа одличен јавански мов во аквариумот.

Индискиот папрат е уште едно скромен растение кое е погодно за почетници. Папрат се карактеризира со убави, ситно поделени лисја со светло зелена боја. Предмет на заситено осветлување за раст. Кореновиот систем е добро развиен. Размножување е вегетативно, како резултат на формирање на ќерки пука од мајката грмушка. Тогаш, ќерката пука ќе излезе само по себе, и ќе лебди на површината на водата, за да може да расте како лебдечка. Може да се сади и во земја..

Папрат индиски.

Тешки лисја од растенија

Ехинодор е многу популарна аквариумска фабрика, која се карактеризира со скромен и истрајност. Постојат многу видови на ехинодор, кои комбинираат морфолошки карактеристики. Имаат линеарни или лисја во форма на срце; нивната боја е темна или светло зелена. Младиот ехинодор може брзо да се аклиматизира во ново опкружување и да започне да расте брзо. Репродукцијата се јавува поради одвојување на растенија ќерки од ризом, или нивно појавување на стрелките со цвеќиња.

Ехинодор.

Cryptocoryne е семејство со исти, долго-матични растенија. Може да се сади на задниот дел од резервоарот (криптокорни анонитонолат). На средниот план, можете да ја поставите криптокорената на шетач или Бекет. Во преден план, џуџестата криптокрина ќе изгледа одлично. Репродукцијата се јавува со одвојување на растенијата ќеркички од мајката кога првиот ќе достигне висина на мајката грмушка. Откако ја отсече пукањето на ќерката, може да се пресади на друго место, вкоренето во земјата.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Аквариумски растенија за почетници