ma.AquaFans.ru

Одржување и одгледување на анубија нана и други растителни видови

Одгледување на растенија во аквариум не е помалку одговорно и тешко од чувањето риба. Anubias nana и другите растителни видови не се најпопуларна категорија кај акваристите, но тие се скромен. За ова, почетниците се особено ценети од него, иако искусните сопственици на палдуари и водни стакленици сè уште не се советуваат да започнат со анубии. При грижата за него има голем број на нијанси кои мора да бидат земени во предвид за успешно одржување. Тие се однесуваат на составот и квалитетот на водата, правилата за осветлување и размножување..

Анубија Нана

Историја и погледи

Овој симпатичен примерок на водни растенија дојде во светот на земјоделство во аквариум од тропските шуми на Африка. Може да се најде во многу региони на континентот: во Екваторска Гвинеја и Конго, во Кејп Верде и Ангола. Вообичаеното живеалиште на Анубија се наоѓа во мочуришните, затемнети езерца, покриени со густи густи дрва, на карпестиот терен покрај малите реки и потоци..

Во природата, некои видови на растенија се во можност да пораснат до 50 см во висина.

Во своето природно живеалиште, анубија за одреден период е целосно под вода, но во целина растението обично ги ослободува своите лисја на површината. Оваа одлика создаде некои услови што растението претставува анубија на содржината во аквариумот. Поделбата на видовите е поврзана со структурните карактеристики на стеблото, лисјата и ризомот, природното живеалиште и други фактори. Сите видови на ануби се зимзелени, продолжуваат да растат во текот на целата година без паузи. Вкупно има околу 10 сорти.

Разновидност на нана

Видот Anubias nana најчесто се наоѓа во домашните водни оранжерии. Во висина, достигнува 10-15 см - листовите се темно зелени и овални во форма, така што тие постепено се покриваат едни со други, формирајќи густи густини што ја замаглуваат почвата. За своите скромни параметри, видот доби уште едно интересно име - џуџести анубија. Подеднакво успешно расте и целосно потопено во вода, на површината.

За нормален раст на сортата Anubias Nana, третина од водата се заменува седмично. Иако засенчувањето на живеалиштата не му штети на овој вид, светлината во стаклена градина е сè уште неопходна. Како свои извори за аквариумско растение, Анубија Нана избира ламби со мат финиш..

Оптимално дневно време - 12 часа, не помалку.

Треба да бидете внимателни со сончевите зраци: нивното влијание може негативно да влијае на здравјето на растението..

Разликата на нана расте прилично бавно, но без прекини, во текот на целата година. Најважните услови за условите:

 1. Температурата на водата е фиксирана помеѓу 24–28 ° С. Намалувањето на индикаторите до 20 ° C и помалку може да предизвика смрт.
 2. Присуството на филтри е неопходно, бидејќи суспензијата и заматеноста се штетни за состојбата на листот.
 3. Камчиња со ситни фракции или груб песок се избираат како почва за Анубија Нана. Тресет измешан со песок и хранлив хумус е погоден за одгледување стаклена градина..

Вид на размена

Погледот на anubias barter nana е омилен кај многу акваристи заради неговата минијатурна големина. Достигнува висина од само 5 см, а распонот на листот достигнува максимум 10 см. Ова е веројатно причината зошто постои такво име за оваа анубија како пети, односно „мала, ситна“. Бојата на листовите е темна, заситена, а формата е овална, со зашилен врв. Се верува дека размената Нана е една од најдобрите опции за популарните аквариуми на Нана..видови на размена

Ануите во аквариумот се препорачува да бидат поставени во преден план. Така, неговите грмушки ќе изгледаат многу поспектакуларни, а сепак ќе добијат доволно светлина. Често, грмушките се прицврстени на разни украси - грицки, шари и камења. Осветлувањето, како и во првиот случај, треба да биде умерено, без сонцето да падне на лисјата.

Дневните дневни часови за анубиа во аквариум се исти 12 часа.

Барањата за условите што мора да се обезбедат се слични:

 1. Температура - од 22 до 30 ° С. Ако температурата падне на 20 ° C, фабриката престанува да расте и наскоро умира.
 2. Филтрацијата на водата е од витално значење, како и постојаната замена на третина од волуменот на течност. Покрај тоа, анубисот бара врвен облекување СО2 (приближна концентрација - 5 мг / л).
 3. За почвата, подобро е да се избере тивко груб песок измешан со фини камчиња..

Разновидност на Афсели, или Афчелиј

Анубија Афзели е многу интересен и популарен претставник на видот. Има светло зелени лисја со база во форма на клин и тркалезен врв. Нивната големина може да биде до 20 см во должина и 10 во ширина. Целото растение е во состојба да расте до 50 см во природни услови, но во аквариумско опкружување оваа бројка ќе се намали за половина. За разлика од двата претходни вида, Анубија Афсели има импресивен систем на корени.

Засадување на поглед во аквариум или палдуари се препорачува по страничните wallsидови, поблиску до задниот дел. Параметрите за осветлување се слични на оние претходно наведени: 12-часовна дневна светлина, дифузна и слаба светлина, обезбедена од флуоресцентни ламби. Incе направат блескаво ламби со мат облога на сијалицата. Анубел Афесели мора да биде заштитена од сонцето, затоа што кога е изложена на сончева светлина, зелените алги брзо се населуваат на лисјата, предизвикувајќи растителни заболувања.Основни барања за услови за одгледување:

 1. Температура во рамките на 24–28 ° С. Кога ќе се спушти, растението ќе започне да забавува во растот и постепено да умре.
 2. Филтерот е потребен, затоа што органската материја што се населува на површината на листовите на Анубаа афесели му штети на растението. Од истата причина, третина од водата треба да се заменува секоја недела..
 3. Почвата за Анубија Афсели има потреба од хранлива, со додавање на тресет, хранлив тиња или глина. Бидејќи корените се моќни, големината на честичките не игра значајна улога. Но, ширината на слојот на почвата треба да биде најмалку 10-15 см.

Лансколен вид

Anubias lanceolate е еден од најубавите видови. Фановите на водната флора честопати се споменуваат под различно име - теснолични анубии.

Фабриката е во можност да достигне големини до 25-30 см во висина.

Листовите имаат издолжена форма што одговара на името, и формираат уредна розета. Нивната боја е темно зелена, со пријатен мат сјај. Фабриката е различна по тоа што има и подводни и површински делови со лебдечки лисја. Бидејќи овој вид е голем, неговиот корен систем е траен и разгранет.

Тип на растително растение

Инсталацијата на осветлување е слична на сите типови наведени погоре. Таа е 12-часовна дневна светлина и е заштитена од директна сончева светлина. Се препорачува дифузно, слабо светло. Во аквариум, анубиите дури можат да бидат опседнати од други лебдечки растенија. Ова ќе обезбеди заштита од интензивна светлина и што е најважно, од директна сончева светлина. Инаку, можно е активно размножување на зелените алги..

Што се однесува до другите типови на анубиа, содржината на лансиолат во аквариумски услови мора да исполни одредени барања за квалитет на вода и почва:

 1. Температура 25–27 ° С. Не е дозволено да се спушти на 20 ° C или помалку.
 2. Додека ануите растат, се препорачува да додадете ѓубриво под корените.
 3. За почвата, избрана е мешавина од глина и тресетска трошка, преполнета со слој од груб песок.

Разновидна конгениза

Видовите Anubias congensis се нарекува и разновидна. Ова име се должи на фактот дека неколку сорти што се разликуваат по форма на лисја, припаѓаат на видовите одеднаш. Се појавуваат тесни лисја, лансиолати или широколични анубии на видови на конгениза. Бојата на листот е заситена, зелена, а површината е кожена, со добро видливи вени. Ризом е моќен, разгранет, со бројни подредени корени.

Аквариум Анубиас расте на 25 см.

За да светне, собранието е скоро исто како и сите други видови: потребно е дифузно, слабо осветлување со мека светлина. Аквариумите на анубиите од вродените видови не треба да бидат изложени на отворено сонце. Дневните часови се пресметуваат на 12 часа. Така што фабриката не ги замаглува своите соседи, се препорачува да се засади на страните или во позадина.

Разновидност на метеж за аквариум

Услови за одржување во однос на составот на водата и изборот на подлогата се слични на претходните:

 1. Температурни индикатори - 24–28 ° С. Како и во претходните видови, намалувањето на температурата доведува до нарушен раст, па дури и смрт на растението.
 2. Филтрацијата е многу важна. Водата не треба да содржи многу органска суспензија, бидејќи брзо се населува на лисјата.
 3. Почвата е погодна за секого, но секогаш хранлива. Најчесто, се препорачува да се избере песочна подлога со големи честички, измешана со тресетска трошка; воведувањето јаглен или глина исто така ќе биде успешно.

Во принцип, содржината на различни видови на анубиа се карактеризира со слични услови за аквариум - и режимот на температурата, и видот на почвата и составот на водата. Што се однесува до индикаторите за киселост и цврстина, тие не играат голема улога. Обично, акваристите препорачуваат да се држат до фигури од 6-8 киселина киселина и цврстина на 2-6 ° dH.

Одгледување

Во аквариум, репродукцијата на анубиите се јавува на вегетативен начин: на ризомите, се формираат додатоци на бубрезите, со што на крајот се ослободуваат мали сечи. Таквата дршка, со лисја и тенки корени, мора внимателно да се одвои од главната грмушка и да се сади во подготвен подлога. Обично, во нормални услови, растението се вкорени многу брзо. Некои акваричари го прават тоа полесно: тие отсекуваат дел од ризомот на растението, го ставаат под камен или дрво дрво во аквариум.

Кога ќе се појават зеле, тие можат да бидат засадени во земјата.

Дебатата за тоа дали Анубија се пропагира со семе, сè уште трае. Навистина, во одлични услови, многу растителни видови почнуваат да цветаат. Во процесот на цветни семиња се формираат, кои потоа се `ртат и засадени во земјата. Анубија цути доста често. Семето може да се собере само ако растението е во палудариум, односно не под вода. Цветните анубии изгледаат неверојатно убави: цветот има мала големина и издолжена форма со цврсто снежно-бело или бледо зелено ливче.


Одгледувањето со семе се смета за проблематично и не секогаш успешно: треба темелно да знаете како правилно да ги соберете, ртете и да ги засадите. Честопати, акваристите се соочуваат со фактот дека семето беше засадено, но резултатот не се манифестира. Сè уште е поефикасно да се користи методот на раздвојување на растенијата ќерки за размножување на анубиите.

Анубија е на списокот со најелегантни и најубави растенија на аквариум.

Разновидноста на неговите видови им овозможува на акваристите да создадат интересни композиции во водната стаклена градина, комбинирајќи ги заедно или со други растенија. Иако различни Anubias се разликуваат по големина, структурата на коренот, обликот на лисјата, условите за нивно одржување се спојуваат во многу погледи. Фабриката се одгледува едноставно, а цветањето на анубиите е во состојба да го задоволи окото за цел месец неколку пати годишно.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Одржување и одгледување на анубија нана и други растителни видови