ma.AquaFans.ru

Anubias lanceolate

Anubias the lanceolate.jpg
  • Други имиња: Anubias barteri var. angustifolia "afzellii" (afzelii), Anubias lanceolata, Anubias congensis, Spearleaf anubias, Anubias Afzeli, Anubias Lanceolata, Anubias angustifolia, Anubias lanceolata.
  • Потекло: Западна Африка.
  • Големина: висина до 40 см.
  • Температура: 22–28 ° С.
  • Параметри на водата: pH 6-7,5, dKH 2–10 °.
  • Осветлување: 0,3 W / L.
  • Стапка на раст: бавен.
  • Дополнителни информации: обично поставени во позадина или на декор.
  • Сложеноста на содржината: едноставна.

Опис

Прекрасно растение со долги зашилени темно зелени тесни лисја, роден во Африка. Полека расте зимзелена, висина до 40 см.

Овој вид на анубиа е широко распространет кај акваристите. Се одгледува и во аквариумот и во палудариумот, но под вода расте многу бавно. Во аквариумот, висината на грмушките обично достигнува 50 см. Во позадина се става Анубија. Расте рамномерно во текот на целата година. Оваа фабрика не е многу барана под услови на притвор..Тропски аквариум со температура на водата од најмалку 24 ° C е погоден за Anubias; во постудена вода, скоро целосно престанува да расте. Цврстината на водата не влијае значително во природата на нејзиниот раст, како и на активната реакција на водата. За Anubias, важна е постојаната промена на водата, одржувањето на чистотата во аквариумот. Со акумулацијата на органска материја, на лисјата се појавува факулирање, на која Анубија е многу чувствителна. Во такви услови, старите лисја брзо се уништуваат, а само 2-3 млади лисја остануваат полноправни.

Осветлување

Anubias не бара во услови на осветлување. За него, дури и умерена, дифузна светлина или засенчување од лебдечки растенија е подобро, бидејќи со вишок на светлина, на лисјата се појавуваат зелени алги, што крајно негативно влијае на состојбата на растението. За вештачко осветлување, подобро е да се користат флуоресцентни светилки и блескаво ламби со моќност не повеќе од 60 W со мат крушка, поставувајќи ги директно над фабриката. Природната светлина исто така треба да биде умерена и дифузна. Дневните часови од 11-12 часа ќе одговараат на Анубија.

ПочваПочвата мора да биде хранлива. Моќниот коренски систем на анубиите се состои од дебели корени-како корени, затоа, големината на честичките на подлогата не е значајна за тоа. Кога садите растение во нова почва, неопходно е да додадете додатоци во исхраната под корените. Најдобро е да се користи за оваа тиња од стар аквариум. Додатоци од глина и мешавината од глина и тресет се прилично погодни. Слојот на почвата треба да биде густ - до 10-15 см.

Нема смисла да се додаде минерален облекување во водата каде расте анубија, како во општ аквариум, хранливи материи се извлечени од водата од други, побрзорастечки хидрофити. И да се создаде посебен аквариум за анубија е несоодветно, бидејќи подобро е да се задржи колекција на анубиа во палвариумот.

Карактеристики

Во влажна стаклена градина или палудариум, фабриката се чувствува подобро отколку во аквариум. На температура од 26-30 ° C, во добро замолчена почва и со доволно дифузно осветлување, анубите растат многу побрзо и достигнуваат многу поголема големина отколку во аквариум. Формира повеќе странични процеси со кои може да се пропагира. Кога садите процес одвоен од мајчиното растение, неговиот ризом треба да биде погребан во земјата до основата на листовите. Кога садите голема фабрика со развиен ризом, само корени се закопани во почвата, оставајќи го ризомот на површината.

Одгледување

Многу е тешко да се постигне репродукција на семе на анубиа во вештачки услови. Семињата формирани во палудариумот обично се инфериорни

Сподели на социјалните мрежи:

Слично