ma.AquaFans.ru

Минијатурно растение анубијас нана

Минијатурно растение Анубијас НанаМинијатурно растение Анубијас Нана

Anubias nana е растение погодно за почетници aquarists. Анубија се разликува од другите растенија на аквариум во леснотија на одржување и непретенциозност. Неговото друго име е џуџе, добило вид заради бавен раст. Овој факт ја прави Anubias уште посоодветна за почетници, затоа што не треба постојано да се исекува и да се создава во одредена форма..

Анубија Нана во земја

Анубија Нана во земја

Хабитат во дивината - тропските предели во Африка.

Во природата, растението живее во сенкиот дел од водните тела со слаба струја или негово отсуство: мочурливи места, потоци, реки, езера.

Видови

Ова семејство вклучува многу видови на анубија:

 • Афел или Афелиус.
 • Dуџе или Нана.
 • Конго или резолистички.
 • Благодатно.
 • Бартер нана.
 • Бартер разновиден.
 • Нана Петит.
 • Нана Златна или Златна.
 • Бонсаи дрво.
 • Нанги.

Ние ги опишуваме најчестите видови кај акваристите.

Џуџе

Расте покрај водните тела и обично е целосно во вода, вкоренета почесто во корените и стеблата на дрвјата или меѓу камењата. Прво беше откриено во тропските предели на Камерун. Растот на растенијата не надминува 15 см. Фабриката е грмушка со кратки напивки, на кои има 1 лист со големина од 5 см. Коренскиот систем е моќен и разгранет. Цврсти лисја ги спречуваат рибите и другите жители да јадат.

џуџе анубис

џуџе анубис

Бартер нана

Анубијас Бартер Нана сака сенки места во близина на мочуриштата и реките во централна и западна Африка. Достигнува висина од 30 см. Расте бавно. Листовите се големи и издолжени, во споредба со другите видови дебели. Врвот на листот е сјаен, а дното е кадифено. Бојата на листовите варира во различни нијанси на зелена боја. Кореновиот систем е развиен, корените се дебели, длабоко во почвата.

размената нана

размената нана

Нана Петит

Анубија Нана Петит ја одгледува од Сингапур одгледувачи. Како што расте, формира ниски густи густини. Големината не надминува 5 см. Бојата на листовите е темно зелена, а формата е издолжена и издолжена. Пожелно е да слета во преден план, каде што Нана Петит ќе изгледа поповолна.

Пети Нана

Пети Нана

Нана ГолденВид на растение нана, одгледувано од одгледувачи. Се одликува со златно-зелена боја на млади лисја, кои последователно се затемнуваат и стануваат зелени. Висината не надминува 10 см. Кога садите, не ги продлабочувајте корените силно, во спротивно тие ќе почнат да изгние. Презентиран изглед на прицврстувачи или големи камења. Тревојадна риба не ја сака Нана Голден, па затоа оди добро со рибите.

Анубија Нана Голден

Анубија Нана Голден

Одржување и грижа во аквариумот

Со соодветна грижа во аквариумот, нанара брзо расте и има здрав изглед.

Ги толерира средните промени без период на адаптација.

Димензии на аквариумот

Погледот се прилагодува на сите томови и форми. Засадена е во нано-аквариуми, а во резервоари за неколку стотици литри.

Параметри на водата

Anubias nana претпочита вода со многу мала цврстина; во тврда вода нема да умре, но ќе го запре развојот и растот. Речиси секоја киселост е соодветна, но подобро е да не надминувате 6-9 pH.

Фабриката преживува со температурни флуктуации од 18 до 35 степени. Но, ако е можно, одржувајте температура удобна за нано на 23-26 степени.

Осветлување

И по природа и во аквариум, Анубијас Нана претпочита засенчени области, но исто така добро се чувствува во дифузна светлина. Светлината генерирана од лампи со блескаво не толерира добро поради прекумерна осветленост.осветлување на аквариум

осветлување на аквариум

Почва

Anubias nana има разгранет корен систем наречен притаен. Груб песок, камчиња, чакал со средна големина се погодни за таков коренов систем. Треба да има слој тиња на подлогата. Изберете почва во која честичките на почвата немаат остри рабови и чипови. Нежните честички нема да ги оштетат деликатните корени на растението..

Аерација

На Anubias не му е потребна засилена аерација, но ако е можно, инсталирајте компресор, така што фабриката се развива поинтензивно. Во отсуство на компресор, неговата улога ја игра аераторот.

Филтрирање

Заматената вода негативно влијае на развојот на растението, бидејќи честичките на почвата се населуваат на лисјата и спречуваат размена на гасови и фотосинтеза. Моќен филтер гарантира дека водата се одржува чиста. Ако нема соодветно ниво на филтрација, тогаш порите се затнат, Нана ќе згасне, ќе ја изгуби светлата боја.

Раст

За зголемен раст на анубиите, создадете услови што се близу до природното живеалиште. Ова особено важи за температурата, која е пожелно да се одржи на 25 степени. Исто така обезбедете што е можно мека вода. Во такви услови, растенијата ќе почнат да растат брзо во големина..

Сечење и облекување

Ако растението прерасна премногу, тогаш вишокот на делови се отстрануваат со клипинг. Пронајдете ја точката за раст на лисјата и отсечете го обрасниот дел. Отсекувањето на неколку лисја нема да влијае на благосостојбата на растението. Ако сакате да отстраните најмногу, тогаш внимателно исечете ја пука во близина на ризом. Внимавајте на состојбата на растението, бидејќи отстранувањето на големи делови од растението понекогаш може да биде штетно, особено на старо растение.

Минерално и хранливо хранење не е потребно, под услов тие да се чуваат заедно со риба. Во растителните аквариуми, додадете дополнителни хранливи материи и елементи во почвата.

Слетување

За садење, ставете грмушка на дното. Не ги заковајте корените во земја, туку оставете ги на површината, лесно попрскувајќи на врвот со подлога или кршете со камчиња.

Ако грмушката се планира да биде вкоренета на прицврстувач или камења, тогаш врзете ги корените со риболов линија или фиксирајте со други предмети. По еден месец, растенијата цврсто ќе се вкорени во површината..

Трансплантација

За трансплантација, не е неопходно да се создадат посебни услови. Копате грмушка, обидувајќи се да не ги оштетите корените и преместете се на ново место.

Цветни

Цветот на Анубиас изгледа како бело пајажина, наопаку, завиткано во бел лист. Однадвор, наликува на минијатурна копија на копнено растение на спатфиллум. Висината на цветот е 5 см. Загадувањето се јавува само на површината.

Улога во дизајнот на аквариумот

Со негова помош, се создаваат различни решенија за дизајн. Тој се здоби со посебна вредност во аквакапирањето..

Риба компатибилна

Фабриката за нана е компатибилна со скоро сите видови риби заради прилагодливоста на различни услови. Неговите лисја се премногу тешко за да бидат оштетени од тревопасни животни.

Некомпатибилен со риби кои сакаат светла директна светлина или премногу риби кои не сакаат ладно.

Компатибилен:

 • Сом.
 • Пецилија.
 • Гупи.
 • Неонски.
 • Дискусија.
 • Полжави.
 • Ракчиња.
 • Циклиди.

Слабо компатибилен:

 • Златна рипка.
 • Конго Сина.
 • Лијалиј.

Одгледување

Размножувањето на вегетацијата е широко распространето, односно одвојување на пука и нивна трансплантација на ново место. Размножување на семе е исто така можно, но потешко.

Пронајдете странична пука во близина на грмушка, на која се формираат пупки, а потоа и корени. Кога коренскиот систем се формира во процесот, одделете го и трансплантација.

Дизајн

Анубија го украсува аквариумот и во насока на точка и станува важен елемент за создавање комплексни композиции во аквакапирањето. Фабриката најчесто се засадува пред, во преден план. Поради својата способност да расте густо, нана се користи за симулирање на долини. И во комбинација со високи билки во позадина, аквариумот визуелно се протега и се шири.

Фото галерија

Заклучок

Позитивни квалитети на Нана:

 • Минијатурна.
 • Отпорност на стрес.
 • Издржаност.
 • Непретенциозност.
 • Вегетативно размножување.
 • Декоративни.

Негативни квалитети на растението:

 • Бавен раст во тврда вода.
 • Хранлива почва е неопходна во отсуство на риба.
 • Habивеалиштето по можност треба да биде близу до тропските предели.

И покрај лошите страни, нана ќе биде популарна долго време кај акваристите, почетниците и искусните.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Минијатурно растение анубијас нана