ma.AquaFans.ru

Анубија бартер

Анубија Бартер.jpg
  • Други имиња: Anubias barteri var. бартери, широкопојасен ануја, Анубија бартери.
  • Потекло: Западна Африка.
  • Големина: висина до 20 см.
  • Температура: 22-30 ° C.
  • Параметри на водата: pH 5,5–9, dKH 2–12 °.
  • Осветлување: 0,3 W / L.
  • Стапка на раст: многу бавен.
  • Дополнителни информации: добро засадете го растението на декор.
  • Сложеноста на содржината: едноставна.

Опис

Anubias barteri е неславно, бавно растечко растение, мочуришна фабрика што вреди да се препорача и добро прилагодена на подводни услови. Тој е малку поголем од Anubias nana, но расте под истите услови..Листовите се асиметрични, дебели на допир, во форма на стрела, од зелена до светло зелена во боја, сјајни на врвот, кадифено под нив, нивната база со кратки, овални, малку продолжени лобуси наназад. Нивната должина со сечи е до 30 см. Кај младите растенија, односот на должината на ширината на лисјата е 2: 1. Најголемата ширина на листовите се стеснува до врвот, а на крајот е заострена.

Карактеристики

Благодарение на кожаните лисја, видовите Anubias barteri се добро прилагодени за уредување на аквариуми со циклиди. Добар поглед за палудариумите.Можно е да се одгледува и во мека и во тврда вода. Оптимална температура 22—26 ° C.

Почва

Ризом од анубаја е густ, месести и не треба да се потопува во почвата, авантуристичките корени спроти навлегуваат длабоко во почвата. Анубиите треба да бидат вкоренети или во песок или во груба зрнеста почва; за градинарство се зајакнува и на украсен материјал, на пример, на краста. Кога содржината е пожелно да се додаде јаглен од бреза во почвата.

Осветлување

Најдобро е да се сади на темни места за да се ограничи растот на алгите на лисјата, или се чува со слатководни ракчиња, сијамски јадења на алги или други loversубители за да уживаат во алги.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично