ma.AquaFans.ru

Анубија нана петит

Извор: http: //4.bp.blogspot.com/-zMqbnw0y3w0/Tgjk-VIoeLI/AAAAAAAAHHo/hgW5-vn6WnU/s1600/anubias-barteri-var-nana-petite.jpg
Извор: http: //plantedtank.net/forums/images/plants/68_Petite_Nana_Anubias_barteri_Petite.e.jpg
  • Други имиња: Anubias barteri var. нана „Петит“, Ануабија бастери „нана-петит“, Анубас бартри џуџе-петит.
  • Потекло: избор.
  • Големина: висина 3-5 см, ширина од 5-10 см.
  • Температура: 20-30 ° C.
  • Параметри на водата: pH 6-8.
  • Осветлување: 0,3–1 W / L.
  • Стапка на раст: бавен.
  • Дополнителни информации: користени за преден план.
  • Сложеност на содржината: едноставна.

Опис

Мутацијата што се појави во Сингапур како резултат на селекција. Расте многу бавно, понекогаш е исклучително тешко да се постигне одржлив раст. Изгледа најмногу декоративно кога е монтирано на шнола или камен.

Во аквариуми, формира густи густини од сквотови и затоа се користи при садење во преден план. Изгледа многу украсно, прицврстено со камења и грицки. Нивните темно зелени лисја можат да послужат како украс за секој аквариум. Идеално за создавање минијатурни пејзажи во мали аквариуми.

УсловиОпшто, ова растение е неповолно за условите на притвор и добро се развива во различни услови. Anubias nana-petit толерира добро слабо и многу светло осветлување во опсег од 0,3 W / l до 1 W / l, предност се дава на вештачка светлина. Најдобро е да го чувате во тропски аквариум со температура на вода од 28-30 ° C, но Anubias се чувствува задоволително во умерено топлите аквариуми. На температура на водата под 20 ° C, фабриката престанува да расте. Соодветна вода со скоро какви било параметри, по можност малку кисела или малку алкална реакција. Сепак, важно е да се задржи водата чиста, бидејќи ова растение не го толерира растот на алгите на нејзините лисја - потребна е неделна промена на водата. Од истата причина, треба да се избегне продолжено изложување на директна сончева светлина на лисјата на анубија..

КарактеристикиСнабдувањето со CO несколько ќе помогне малку да се зголеми стапката на раст на овој вид бавно расте..

Почва

Коренот во почвата на оваа сорта на Анубија е контраиндициран, мора да бидете сигурни дека ризомот е над дебелината на почвата, инаку коренскиот систем неизбежно ќе започне да изгние. Најдобро е да се поправи грмушката на ова растение на некои прицврстувачи со употреба на навои. Последователно, кога корените на растението се извртени околу прицврстувачите, низата може да се отстранат.

Може да ја оставите Anubias nana-petit да лежи на земја, оставајќи го ризомот на врвот и само малку да ги продлабочите коренските гранки. Дополнително облекување на врвот обично не е потребно, природната филтрирање на почвата е доволна. Во иднина, кореновиот систем, развивајќи го, малку „крева“ целото растение, а основата, составена од испреплетени корени, е добро прилагодена како засолниште за мали риби.

Одгледување

Ова растение се шири во аквариум со делење на ризом. Речиси е невозможно да се постигне цветни и да се добијат семе од овој вид дома..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Анубија нана петит