ma.AquaFans.ru

Анубија нана

Анубија Нана.jpg
  • Други имиња: Anubias barteri var. nana, Anubias barteri "nana", Anubias barteri dwarfish.
  • Потекло: Африка.
  • Големина: висина 5-15 см, ширина од 8 см.
  • Температура: 20-30 ° C.
  • Параметри на водата: pH 5,5–9.
  • Осветлување: многу ниско - средно.
  • Стапка на раст: бавен.
  • Дополнителни информации: користени за преден план.
  • Сложеноста на содржината: многу едноставна.

Опис

Anubias nana е мало, привлечно растение кое цвета под сите услови. Расте полека.Ниско растение со притаен, разгранет и густ ризом. Во зрелоста, формира ниски, смарагдно-зелени компактни пука, чија висина не надминува 10 см. Хоризонталниот ризом достигнува 0,5 мм во должина, 1-2 см во дебелина, од него се симнуваат бројни корени, широколетни лисја кои се тапи на крајот 5 4 см. Педункле има должина од 10-12 см и се издига над лисјата. Пиштолките се сферични, со многу кратки колони и мали заоблени стигми.

Anubias nana е единствениот вид на анубија што слободно се развива кога се потопува. Сепак, тоа не треба да биде погребано длабоко. Хоризонталниот ризом достигнува 1-2 см во дебелина, бројни корени се спуштаат од него, нагоре - широко овални, од 5 до 4 см досадни лисја на крајот.Во аквариуми, формира густи густини од сквотови и затоа се користи при садење во преден план. Изгледа многу украсно, прицврстено со камења и грицки. Нивните темно зелени лисја можат да украсат кој било аквариум.

Anubias barteri var. нана треба да се чува на 25 ° C, длабочината за ова растение е рамнодушна. Постои градинарска форма на овој подвид Anubias nana-petite со исклучително мали лисја со дијаметар до 1-1,5 см. Оваа форма расте исклучително бавно.

Одгледување

Ризом гранки, можете да добиете нови растенија со тоа што ќе ги поделите.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично