ma.AquaFans.ru

`Нана` - најмалата анбусија

Најмалиот од Анубиите.

Anubias nana - прекрасни зелени аквариумски растенија од родот Anubias, кои не се особено застапени во домашните терариуми.

Ова растение ретко расте во природа, така што нема многу веродостојни податоци за тоа. Специјализираните публикации немаат доверливи информации: некои растителни списанија пишуваат дека ануите се погодни само за садници во акваторијалот..

Област на дистрибуција и надворешни карактеристики

Анубијас Нана потекнува од западните региони на тропската африканска клима. Во Африка, тие живеат во мочуришните области, каде има многу сенка. Ова е амфибиско растение кое расте покрај потоците. За време на сезоната на дождови, крајбрежните области се поплавени така што фабриката мора да биде во вода неколку месеци. Понекогаш тие растат на стапици и на прицврстувачи на дното.

Убави зелени аквариумски растенија.


Anubias nana со други растенија.

Масивната локација на Анубиас Нана е познатиот водопади Викторија во Камерун. Локалните води имаат благ pH ниво од 5,6-6,0, тие не содржат нечистотии на магнезиум и калциум, како и нитрати. Научниците докажаа дека камерунската вода е навистина добра за овие растенија..

Природната околина придонесе за нејзино наоѓање во водната средина, каде во проточна вода густо ги покрива дното од камења и камења. Благодарение на оваа разноврсност, Анубија Нана започна да се сади во аквариуми. Единствената фабрика со која живее добро е Болбитис хеделотити од Камерун. Anubias nana за прв пат е опишана во 1899 година. Неколку децении порано, Европејците се сретнаа со неговиот роднина - камерунецот Анубијас да лансира. За разлика од нан, лансолат има тесни лисја од копја.

Восхитувајте се на цутот на Анубијас Нана.Однадвор - многу убава фабрика, чија вкупна должина достигнува 15 сантиметри. На широките смарагдни плочи на плочи има густа мрежа на вени. За време на зрелоста, Анубија Нана расте до збиени густини кои се издвојуваат хармонично против позадината на заедничкиот аквариум.

Коренскиот систем на Анубија е густ, притаен и разгранет. Листовите на Anubias nana се мали, само во должина од 2-4 см, а ширина од 4-8 см. Обликот на листовите плочи е заоблен, петилите на листовите се помали од самите лисја, во центарот на секоја има жлеб. Цветно-лежичката стрела расте над лисјата, нејзината должина е 10-12 см. Густините се слични на топка, на која има мали овални стигми и кратки колони. Семињата од анубија имаат овална форма; плодот има овална форма.

Anubias скромен растение.

Како да се грижи и одржува

Анубијас Нана нема да се жали на нивната содржина заради високата можност за прилагодување кон условите на животната средина. Одржувањето е можно во речиси секој домашен аквариум или аквариум. Тие, како алги, можат да живеат долго без вода, без заситено осветлување. Ова растение е скромен кон параметрите на водата.

Услови за слетувањеЗа да се засади Anubias nana, ризомот треба да се постави на дрво или камен. Исто така, способен да расте во почва. Параметрите на почвата не се особено важни, бидејќи почвата е погодна неизмиен песок, почва со нечистотии од глина и тресет.

Погледнете како да се засади Анубија.

Не бара длабока дупка за садење; корените на растението се густи и се разликуваат хоризонтално со текот на времето, формирајќи гранки. Во реките, нејзините корени цветаат над камења и грицки. Доволно е да се засади анубија, поставувајќи го на песок без да се продлабочи ризомот.

Анубија Нана бара осветлување со голема маргина на сенка. Тие се навикнале на тоа дека биле покриени со крајбрежни растенија, криејќи се од сончевата светлина. На тропските брегови секогаш има сенка или делумна сенка. Дури и името Анубија е изведено од името на античкиот египетски бог Анубис, заштитник на царството на темнината и сенките. Во самракот на дождовната шума, некои растенија умираат без светлина, но Анубија преживува таму. Сите ботанички публикации ја потврдуваат отпорноста на растението на сивата состојба..

Анубија на кокос.


Anубители на топлина anubias nana.

Во Камерун, постои и термофилна Anubias nana, односно расте на добро осветлени места. Ова е исклучително растение од ваков вид, што го прави универзално за садење во аквариум. Може да се постави и во засенчени агли и на места каде што влегува светлина..

Неопходни услови за вода

Како криптокорините, Анубија претпочита да живее во чиста и мека вода, во природата тие не се многу чувствителни на составот на водата, како и во аквариумот. Тие можат да седат во течноста што тече од чешмата. Овој имот го прави растението уште подостапно за секој акварист..

Потребната температура на водата во Целзиус е 22-26o, но во зима температурата може да се прилагоди на 18-22 степени, што го стимулира вегетацискиот застој. Не се спуштајте под 18 степени, инаку садници ќе умрат од остар пад на температурата.

Домашно одгледување

Африканските Анубаи се подготвени да цветаат поблизу до пролетта. Тие нема да цветаат во вода во аквариум, исклучително вегетативно размножување е прифатливо овде. Одгледување е можно со разгранување на ризом на возрасно стебло, разделување, од тоа доаѓаат нови гранки.

Африканска Анубија.

Излезе дека овие африкански смарагдни растенија совршено го красат секој домашен аквариум. Јасно е видливо во преден план - долните гранки изгледаат многу импресивно. Мал недостаток на нана е бавниот раст и нетолеранција на алги, кои оставаат зад себе плакета. Но, ова не е толку опасно - неговото одгледување е едноставно.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » `Нана` - најмалата анбусија