ma.AquaFans.ru

Земјиште полжав видови: ретки сорти

Меѓу домашните миленици нема само мачки и кучиња. Различни жители на терариуми стануваат се попопуларни. Но, гуштерите и змиите тешко се грижат и тие се скапи. Затоа, подобро е за почеток на сопствениците на терариум да започнат со различни видови полжави. Тие се убави, необични и не бараат посебна грижа. Таквите миленичиња не предизвикуваат алергии и не гризат..

Сорти на полжави
Полжавот се состои од 3 елементи

Општа карактеристика

Постојат многу варијанти на полжави. Тие можат да живеат на копно и во вода. Нивната големина е сосема различна: од мала до голема. Најпознат претставник е полжав од грозје. Го добила своето име заради theубовта кон јадењето лисја од лоза.

Полжавите припаѓаат на мекотели и безрбетници. Изгледаат како шлаканици, но имаат школка. Ги штити кревките внатрешни органи на гастроподот. Следниве делови се одликуваат во телото на полжавот:

  • нога
  • глава;
  • преклоп на мантија со внатрешна торба.

Епителот на нозете лачи голема количина слуз. Поради тоа, мекотецот лесно се движи на површината. Мали лица се движат поради цилија, а големи поради контракција на ногата. Тие живеат во листопадни шуми и клисури со грмушки. Нивниот омилен медиум е варовничка почва со алкална средина. Големо население на мекотели има само не во шумите, туку и во градовите. Тие се вообичаени во Европа, Африка, Азија, Јужна Америка..

Во ова видео ќе дознаете повеќе за полжави:

Претставници на земјиштетоЗемјиштените полжави се погодни за домашна употреба. Најголемата група е Ахатина. Curубопитен и подвижен изглед - Атитина ретикулира - достигнува дијаметар на школка од 20 см Таа активно ја проучува ситуацијата и постојано ја крева главата, како да гледа наоколу. Главата и вратот се црни или кафеави. Мијалникот е лесен, покриен со точки или ленти од темна сенка. Брз раст.

Најпознатата сорта е Ахатина фулика. Флегматско создавање. Достигнува до големина од 20 см. Школка е кафеава, црвена или црна боја. Телото е темно во боја. Во заробеништво живее до шест години.

Иммулирајте различна разновидна боја. Работ на виолетова или розова боја е видлив по должината на обвивката. Карактеристична лента е видлива на главата и вратот. Albiopikta е слична на ретикулира, но се разликува во помала големина (долга 16 см). Работо е бело или жолтеникаво, врвот на школка е розово. Разлики во посебна непосредност.Полжавите се живописни. Ирадели носи живи младенчиња (остатокот од видот лежи јајца). Нејзината обвивка е жолта. Затоа, овие полжави се нарекуваат "лимон". Тие се разликуваат во мала големина (5-7 см).

Невообичаени видови

Ретки видови домашни полжави не се толку многубројни. Покрај фактот дека тие се тешки за набавка, за нив е тешко да создадат соодветни услови за одржување. Aphidromus се многу шарени суштества. Но, барајќи и каприциозни. Нивните бои на школка се различни:

  • бело;
  • жолта;
  • светло со темни ленти.

Просечната големина е 4 см. Аклиматизацијата и транспортот е тешко да се толерираат, па затоа е тешко да се исполнат во Русија. Јадете мов, лишаи, овошје.

Megalobulimus oblongus е необичен претставник на видот. Телото е како желе, рамно, ногата е како „рамна торта“. Слабо се држи до површината, испушта малку слуз, не се крие во школка кога има опасност однадвор. Мала тркалезна обвивка, достигнува 15 см. Боењето зависи од подвидовите. Еднаш годишно, се случува топење - лизгање на филмот од школка. Со текот на годините, згаснува и станува бело..

Caracolus Sagemon се одликува со необична форма на школка. Мал е (достигнува должина од 7 см), сличен по форма на чинија. Бојата на школка е темно кафеава со спирални линии. Овие полжави од дрво најдобро се населуваат во стада. Различно дрво треба да биде во терариумот.

Африкански гигант полжав
Некои видови растат до 15 см.

Inhabitantsителите на аквариумот

Малите полжави помагаат да се исчисти аквариумот. Ампуларија скромен, растат до 15 см и се одликуваат со бело тело и жолтеникава школка. Тие дефинитивно треба да го напуштат воздушниот простор. Аквариумот е покриен со капак, бидејќи малите полжави брзо лазат надвор од резервоарот.

Друг вообичаен поглед е калем. Поединците се мали, достигнуваат должина од 3 см и се многу плодни. Многу тежок, способен да преживее дури и валкана вода. Карактеристична карактеристика е спирално извртено мијалник со темна боја. Понекогаш тие влегуваат во аквариумот со растенија (кавијарот е прикачен на лисјата). Хранење на остатоци и алги.

Редок претставник на водните жители - физа. Ова е мал полжав со зашилена школка. Може да ползи на кој било агол на аквариумот. Школка жолто-кафеава или кафеава. Чистење на садот за преостаната храна и бактериски филмови. Ефективно уништува зелена плакета. Има висока стапка на размножување., затоа треба редовно да го прегледувате аквариумот за кавијар.

">
Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Земјиште полжав видови: ретки сорти