ma.AquaFans.ru

Начин на живот и појава на морски ежови

Во длабочините на морето и океанот, живеат многу убави и интересни животни. Еден од најмистериозните претставници на длабоката ихтиофауна е морското количество на море. Човекот знае повеќе од 900 видови на овие ехинодерми, кои можат да се разликуваат не само по изгледот, туку и во животниот стил.

Морска еж
Денес, науката знае повеќе од 900 видови морски ежови.

Chивеалишта на ехинодерм

Морските ежови живеат само во топли води со високо ниво на соленост и никогаш не се наоѓаат во свежа вода. Дното на сите океани е населено со разни видови на овие животни.. Најбројни популации живеат:

 • во Индискиот Океан;
 • на Карибите;
 • на источниот брег на Австралија, измиено од Тихиот океан;
 • во водите на Хаваите.

Колонијата Ехинодерм може да се најдат и на плитки длабочини во подрачјето на подводни карпи и во гребени од длабоко море. На плитки морски заливи, како по правило, има "боцки" со сферична форма на телото.

Видови со рамно тело живеат на позначителни длабочини. Овие суштества никогаш не биле забележани во сливовите на Црното и Каспиското Море, бидејќи нивото на соленост во овие водни тела е исклучително ниско..

Во Балтичкото Море повремено се наоѓаат индивидуални ехинодерми. Бидејќи некои видови морски ежови живеат на длабочина од повеќе од 6 илјади метри, голем дел од нивниот животен стил останува мистерија.

Структура на телото

Кај повеќето луѓе, ежот е поврзан со суштество кое има огромен број остри боцки, што не е во целост точно. Некои видови на овие суштества воопшто немаат трње и не претставуваат апсолутно никаква опасност за луѓето. Постојат сорти чие тело е покриено со маса мали игли кои не само што не можат да повредат некоја личност, туку и го прават морскиот живот многу пријатен за допирот.

Астенозом вариум
Некои видови морски ежови воопшто немаат `рбети и не претставуваат никаква опасност за луѓето.

Морските ежови се најстарите животни што се појавија на земјата пред повеќе од 500 милиони години. Нивните најблиски роднини вклучуваат не помалку антички суштества - морска везда. Морски ежови може да се поделат во 2 големи групи - правилно и погрешно. Овие групи вклучуваат уште 4 супериорди, кои се состојат од 9 единици. Ваквата разновидна класификација сугерира дека во океаните живее голем број разновидни видови на морски ежови, кои се разликуваат на повеќе начини:

 • форма на тело;
 • структура на телото;
 • боја;
 • начин на живот.

За разлика од морска везда, на телото на ежот нема видливи зраци, а самото животно има форма на рамен диск или топка. Групата неправилни ежи вклучува суштества кои имаат форма на јајце или срце во форма. Бидејќи телото на животното е затворено во траен карапас составен од неколку плочи, неговиот облик останува непроменет во текот на животот.

Морска еж
Најблиските роднини на морските ежови се морска везда.


Структурата на школка е секогаш иста. Се состои од плочи лоцирани долж меридијаните на телото. Отворот на устата се наоѓа на абдоменот и секогаш е свртен кон дното. На спротивната страна е анусот. Надворешни жабри и сферидија се наоѓаат во близина на отворот на устата - органи одговорни за рамнотежа.

Во длабочините на устата е џвакачки апарат, кој се состои од неколку плочи поврзани со мускули. Основата на оралниот апарат е 5 спарени пирамиди во кои се наоѓаат забите. Со помош на забите, животното крши алги од тврди површини и заробува разновидна храна.

Амбулаторните плочи одат од устата до анусот, од кои секоја има неколку спарени отвори. Нозете минуваат низ овие дупки..

Бројот на ситни нозе на телото на едно животно може да биде во стотиците. Не е преувеличување да се каже дека морските ежови се најстари суштества на земјата.

Изглед

Нозете се многу еластични, можат да се водат и да се контрахираат. На нивните краеви се чаши за вшмукување, благодарение на што ежот може да се движи не само во хоризонталната рамнина, туку и да се искачи на чисти карпи. Чашите за вшмукување помагаат безбедно да се зацврстат на дното на почвата и да добиваат храна дури и на места на силно сурфање.

Секој од редовите на амбулакралните плочи завршува со мала очна плоча, на која се наоѓа окото. Така, излегува дека органите за вид на овие суштества се наоѓаат низ целото тело.

На површината на школка има бројни туберкули, на кои се прикачени игли. Благодарение на подвижната мускулна врска, ежот може да ги сврти иглите во различни насоки. Иглите можат да варираат во форма и должина и имаат различна текстура:

 • мазна;
 • ребрести;
 • со шила и процеси.
Морска еж
На површината на обвивката на морската ежница има бројни туберкули, на кои се закачени игли.

Иглите се користат не само за да се заштитат од потенцијалните непријатели, туку и да се движат по дното. Меѓу иглите се органите зафаќање, кои се ситни пинцети прикачени на плочите со помош на мускулни зглобови. Кај некои видови ежи, фаќачките органи се опремени со отровни глави. Отровот на морската ежница е многу токсичен, па дури и токсична супстанција растворена во вода може да има штетен ефект врз морскиот живот. Главната цел на отровните глави е заштита од морските предатори.

Боењето на морските ежови може да ја вклучува целата палета на бои. Некои видови можат да ја променат бојата во зависност од бојата на почвата и светлината..

Природа на исхраната

Претставниците кои припаѓаат на погрешна подкласа главно се хранат со мал планктон. Исхраната на вистинските ежи е поразновидна. Точните морски ежови се хранат со:

 • различни алги;
 • асцидија;
 • школки;
 • бризоани;
 • сунѓери;
 • разни карион.
Морска еж
Канибализам е честа појава кај некои видови морски ежови..

Големите лица можат да се префрлат на хранење со мала морска везда. Меѓу некои видови, случаите на канибализам не се невообичаени. Најголемите претставници на ова семејство, како што е Strongilocentrotus, се во можност да фатат и јадат рак од мантија. Видови кои живеат на песочна почва или друга мека подлога голтаат дното на почвата заедно со микроскопски организми кои живеат во неа. Во отсуство на добиточна храна во делот на резервоарот каде живеат морски ежови, тие можат да направат значителни миграции во потрага по храна.

Сорти на подводни ежи

Во природата, постојат повеќе од 900 видови на животни кои припаѓаат на оваа класа. Некои видови се прилично распространети, додека други се исклучително ретки.. Најчестите вклучуваат:

 • црно морска еж;
 • круг;
 • Јапонски
 • чеша;
 • дијадема.

Кичвата од црно море изгледа најзагрозена, бидејќи има една од најдолгите игли, што претставува значителна опасност за луѓето. Во случај на опасност, животното веднаш го насочува своето оружје кон веројатниот непријател и се однесува многу агресивно.


Тркалезниот изглед е еден од најчестите, исто така има импресивни големини на игли кои можат сериозно да му наштетат на некоја личност. Јапонскиот вид живее во морето со истото име и е едно од главните јадења во рестораните во Јапонија. Чеша - различна светло црвена боја и триаголен облик на игли кои немаат остри краеви и затоа се целосно безбедни.

Појавата на дијадемот е зголемена опасност за луѓето, бидејќи сака да се насели во близина на турските одморалишта. Иглите на овој вид се многу кревки и ако некое лице имал дрскост да се повлече на такво суштество, тогаш во иднина ќе има болна процедура за отстранување на иглите што ја пробиле кожата.

Морските ежови играат важна улога во екосистемот, бидејќи тие можат да апсорбираат јаглерод диоксид, а со тоа да ја намалат нејзината количина во атмосферата. Инсајтите на овие животни веќе долго време се користат за производство на разни лекови.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Начин на живот и појава на морски ежови