ma.AquaFans.ru

Трихлорфон (метифонат) за третман на аквариум риба

Трихлорфон (метифонат) - За уништување на низа ектопаразити - жабран (Дактилогирус), кожни трематоди (Аргулус), лов на крап (Гиродактиллус) и ракови (Лернеа). Екстремно отровна, многу подложна сом. Подобро е да се аплицира за бањи во доза од 0,4 мг / Л Во аквариумот, дозата е 0,25 мг / л, а на 3 и 4 дена, 0,12 мг / л, за да се компензира распаѓањето на лекот. Температурата на водата не повеќе од 27 ° С и силна аерација. Лекот е помалку ефикасен со зголемување на температурата и pH поголема од 7,0. Новите дози се администрираат на секои 7 дена за еден месец. Ова е единствениот начин за целосно уништување на паразитите во сите фази. На крајот на третманот, делумно заменете ја водата неколку пати. Се користи во градинарството како инсектицид.
Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Трихлорфон (метифонат) за третман на аквариум риба