ma.AquaFans.ru

Црв (сесилија): мистериозен амфибиски

Овие непријатни животни со својот изглед се многу слични на црви, иако немаат никакви семејни врски со нив. Благодарение на нивниот изглед, тие го добија своето име - црв. Водоземци или сесилија (лат. Caeciliidae) се група без змии амфибии без змии кои главно живеат во земјата, а некои видови под вода.

Слично како на земјотресите
Ова животно нема екстремитети.

Општ опис

Денес, има околу 200 видови на цицилијани, но повеќето луѓе никогаш не ги наиле на нив, бидејќи овие лица обично живеат во земјата, копајќи подлабоко во лабавата почва и земјата на легло со помош на зашилената глава и рационализираното тело.

Овие животни немаат екстремитети., со што нивните мали видови изгледаат како црви, додека поголемите (долги до 1,5 метри) личат на змии. Помалите видови имаат должина од помалку од 10 см, а до еден и пол метри растат најголемиот гигантски црв од Колумбија - Caecilia thompsoni. Неговите природни живеалишта се суптропски или тропски влажни дрвени или планински шуми, насади и рурални градини.

Каде живеат безгични црви?
Храната е проголтана цела

Усната шуплина на овие животни е исполнета со десетици ацикуларни заби. Црвите обично јадат без`рбетници што живеат во почвата - црви и термити, но некои видови можат да јадат и мали змии, жаби и гуштери. Без оглед на видот на храната, таа е проголтана цела.

Црвите имаат супермускулни вилици со два комплети мускули за затворање на устата. Во ова тие се разликуваат од повеќето други животни..

Овие суштества имаат мазна и обично темна кожа, но некои видови имаат разнобојни бои.. Во зависност од видот, тие можат да бидат:

 • сива
 • кафеава;
 • црна
 • виолетова
 • зелена
 • сина
 • портокалова или жолта боја.
Јајца од црви
Овој посебен тип на тело за копање

Овие светли бои можат да бидат предупредување за предаторите, бидејќи некои видови имаат отровни жлезди..

Во внатрешноста на кожата има калцитни снегулки. Кожата има и бројни набори во форма на прстен кои делумно го опкружуваат телото, давајќи му сегментиран изглед и слично на црви. Како и другите водоземци, кожата содржи жлезди кои лачат токсин за да ги одвратат грабливците.

Анатомијата на црвите е целосно прилагодена на животниот стил на копање. Тие имаат цврст, зашилен череп што осипува почва или нечистотија. Повеќето од коските во черепот се споени заедно, а устата е вдлабнато под главата. Мускулите на телото се прилагодени да се движат низ земјата, скелетот и внатрешните мускули делуваат како клипот кој го турка црвот напред.

Опис на Сесилија
Очите на Сесилија се скриени


Бидејќи Сесилија го поминува поголемиот дел од времето под земја, нивните очи станаа мали и покриени со кожа. Ова доведе до заблуда дека водоземците се слепи, но тоа не е целосно точно, како што гледаат црвите, иако нивната визија е ограничена со само согледување на светлината..

Сите црви имаат пар процеси лоцирани помеѓу очите и ноздрите. Тие веројатно се користат за втора миризлива способност покрај нормалното мирисање на носот. Средното уво се состои само од овален прозорец што пренесува вибрации на внатрешното уво, исто како и некои влекачи.

Со исклучок на еден вид - Atretochoana eiselti - сите црви се лесни, но исто така ја користат кожата за да апсорбираат кислород. Честопати левиот белодроб е многу помал од десното, прилагодено на обликот на телото, кое исто така се наоѓа кај змиите.

Во ова видео ќе дознаете повеќе за црви:

Живеалиште

Подземните црви живеат на места со лабава, влажна, органски богата почва и лисја од легло. Некои лица често се наоѓаат под камења и гранки, додека други се наоѓаат во близина на потоците и на бреговите на реките..

Црви се наоѓаат во тропските влажни области:

 • Југоисточна Азија;
 • Индија
 • Бангладеш;
 • Непал;
 • Шри Ланка;
 • Источна и Западна Африка;
 • Сејшели и Индискиот Океан;
 • Централна Америка и северот и истокот на Јужна Америка.

Некои видови се наоѓаат и во јужна Кина и северен Виетнам. Во Југоисточна Азија, тие можат да се видат во Јава, Борнео, јужен Филипини, но опсегот не ја преминува линијата Валас и не е присутна во Австралија или околните острови..

Еволуција и начин на живот

Зборот caecilian потекнува од латинскиот caecus, што значи слеп. Тоа беше името на првиот вид црви опишани од Карл Линеј, кој ги означи како Caecilia tentaculata. Најновата класификација во 2011 година ги дели кецилијците во 9 семејства кои содржат скоро 200 видови.

Малку е познато за еволутивната историја на црви кои оставиле неколку фосили. Најраниот фосил потекнува од периодот Јура. Овој примитивен род Eocaecilia имаше мали екстремитети и добро развиени очи. Во нивниот опис на фосилниот батрачки геробатрахус, истражувачите сугерираат дека црвите потекнувале од тенките вертебрални групи на оригиналниот тетрапод, што значи дека можат да бидат поблиски поврзани со амниоти отколку со жаби и саламандери.

Однесување и репродукција

Има малку информации за однесувањето на копнената цецилија поради нивната таинствена активност во почвата. За некои видови е познато дека произлегуваат од длабочините на почвата или листовите летоци при самрак или во зори, често за време на слаб дожд.. Сесилија поголемиот дел од времето го поминуваат во своите лајкови, но способни да се движат. Малку е познато за водните црви, бидејќи тие обично живеат во реки со бавно течење и потоци со голема количина органски материјал во водата, што го отежнува набудувањето.

Сесилија е единствениот амфибиан што користи внатрешно оплодување. Машката цецилија има долг тубуларен орган - фалодеум, кој се вметнува во женската клоака. Околу 25% од видовите Сесилија се јајници, а останатите 75% се живописни. Фетусот се храни од внатрешната страна на жената со клетки кои го обложуваат јајцеводството, ги киване со посебни заби за стружење.

Хранење црв

Исхраната на цецилиум е слабо разбрана. Се верува дека возрасните се хранат главно со инсекти и други без`рбетници што се наоѓаат во живеалиштето на соодветните видови. Но, содржината на стомакот на 14 гигантски црви се состоеше главно од неидентификуван органски материјал и растителни остатоци. Откриените препознатливи остатоци признати од термитите.

Црви чекаат плен, останувајќи во лајсни или на површината на подлогата. Тие брзаат кон својата жртва, фаќајќи ги нејзините силни вилици и постепено голтаат. Нивната диета вклучува:

 • земјотреси;
 • термитите;
 • мали безрбетници;
 • мали гуштери од змии и глодари.

Сесилија - мистериозни суштества, сè уште не се разбрани целосно. Но, она што е веќе познато за нив уште еднаш ги убедува сите за необичноста на овие суштества.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Црв (сесилија): мистериозен амфибиски