ma.AquaFans.ru

Кои се имињата на најголемите и најмалите гуштери?

Човекот студирал, се чини, сите живи суштества на планетата. Но, до денес, научниците наоѓаат и опишуваат нови претходно неистражени видови животни и растенија. На пример, класата „Рептил“ се надополнува со сто нови видови во 2010 година. Меѓу нив има и големи гуштери, на пример, Варанус биаттава, кој достигнува 2 метри во должина, и доста незабележителен - Cyrtopodion golubevi со должина на телото од околу 43-59 mm и опашка од 53-79 mm.

влекачи
Рептилите се поделени на 4 одредби

Класификација на влекачи

Според традиционалната научна класификација, класата „Рептил“ (влекачи) е четири модерни единици:

 • Тестдини - желки;
 • Крокодилија - крокодили;
 • Ринхоцефалија - клун со клун;
 • Сквама - лушпеста.

Последниот состав (лушпеста) е поделен на подгради. Меѓу нив се:

 • Змии - змии;
 • Амфисбенија - Амфисбенс (дувоходи);
 • Ласертилија - гуштери;
 • Камелеонија - Камелеони.
класификација на влекачи
Постојат многу видови гуштери

Повеќе од 9 илјади видови на животни кои припаѓаат на класата на влекачи се познати во светот. Повеќе од 6 илјади од нив се видови доделени на подморските гуштери, кои вклучуваат:

 • Вараноиден инфрареал (Вараноидеа);
 • вретено во форма на инфрареална форма (Anguimorpha);
 • геко-облик на инфраструктура (Гекота);
 • Инфрареа во форма на Игуана (Игуанија);
 • Инфраструктура во форма на кожа (Скиноморфа).

Карактеристики и изглед

Некои видови гуштери имаат значителни разлики во изгледот, живеалиштата и навиките, додека други тешко се разликуваат едни од други или дури и од претставниците на другите класи. Гуштери во форма на вретено на прв поглед можат да им се припишат на змиите, а претставниците на семејството на вермиформ по изглед се слични на земјотресите. Сепак, повеќето сè уште имаат екстремитети, а нивниот изглед не остава сомнеж во нивната припадност на подвозникот.

Интересна карактеристика на многу видови гуштери е отфрлање на дел од опашката.

Сличен феномен се нарекува автоотомија - можност за самостојно отфрлање на кој било орган или екстремитет. Ова обично се случува во екстремно неповолни услови, во случај на животна опасност или друга опасност..

разликата на влекачи
Обично, нова опашка е пократка од старата

Контракцијата на специјалните мускули во одредени области ги крши опашките пршлени и ги компресира оштетените крвни садови, со што се спречува крварење. По одредено време, ткивата се регенерираат, а отфрлениот екстремитет се обновува. Најчесто, обрасната опашка станува малку пократка од опашката.

Голем и малНајмалите гуштери на светот се харагуанското сферо (Sphaerodactylus ariasae) и виргистичкото тркалезно прсти геко (Sphaerodactylus parthenopion), кои живеат на Девствените острови и Доминиканската Република. Овие животни тежат околу 0,2 g, а должината на нивното тело е 16-19 мм.

Најголем претставник на подвозникот во светот е гуштерот Комодо. Оваа голема гуштер се нарекува и огромен гуштер на индонезиски монитор, гуштер на Комодо, змеј од Комодо, а абориџините на индонезиските острови го нарекуваат „ора“ или „буја дарат“, што значи „копнен крокодил“. Возрасните претставници на овој вид можат да достигнат три метри во должина и да тежат до 90 кг.

Овие гигантски влекачи за прв пат биле откриени во 1912 година на индонезискиот остров Комодо. И до денес, нивната област зафаќа импресивни области таму, иако научниците откриле дека предците на овој вид живееле во Австралија.

монитор гуштер
Варан има многу моќни вилици

Змејот Комодо е одличен пливач, тркач, па дури и алпинист. Гуштерите, заработуваат храна или во потрага по затскриено место за одмор и ноќевање, можат да се искачуваат на дрвја. Овие огромни гуштери водат секојдневен живот, будејќи се во зори и одат на лов со првите зраци на сонцето. Во текот на денот претпочитаат да се кријат од жешкото сонце во сенка..

Гуштери јадат различни. Во зависност од возраста, змејот Комодо може да плен на инсекти, риби, глодари, желки, ракови и многу други живи суштества. Откако достигнале тежина од 20 килограми, возрасните можат да ловат поголеми животни (диви свињи, елени), а последователно и биволи, говеда, коњи. Тие можат да јадат морков.

Лов на гуштер на Комодо не им помагаат само огромните заби, остри заби и моќни вилици, со кои лесно се кршат плен. Не толку одамна, беше откриено дека каснувањето од гуштерите на монистраните гуштери на Комодо е отровен. Претходно, опасноста од каснување од овие гуштери беше поврзана со патогена микрофлора во устата која влегува во раната на жртвата. Ширењето на инфекција постепено ја убива жртвата, а гуштерите трпеливо го бркаат животното и чекаат додека големиот плен да биде исцрпен од болеста за да не може да одолее.

Во моментов, научниците откриле дека гуштерите на мониторот имаат отров, што постепено ја убива жртвата. И овие големи влекачи со право се сметаат не само за најголемите гуштери на Земјата, туку и за најголемите отровни суштества.

Домашни гуштери

Гуштери се доста популарни миленичиња. Различни видови ви овозможуваат да ги изберете за домашна содржина за секој вкус. Врз основа на желбите и способностите на сопственикот, тие можат да бидат големи или мали, тревопасни животни или да јадат жива храна, способни за човечки контакт или да живеат во сопствениот затворен терариум.

ознака
За да содржат влекач, треба одредено знаење

Содржината на големи гуштери, чии имиња се наведени подолу, бара од сопственикот да може да опреми пространа терариум со домашно милениче и да ги набудува условите на притвор во него, што е можно поблиску до природните. Големите гуштери често се хранат со мали животни, што исто така треба однапред да се земат предвид при изборот на домашен влекач..

Имиња на најголемите гуштери за одржување на домот:

 • Газарен гуштер од монитор. Еден од најголемите претставници во природата може да достигне должина на тело од 250-300 см и да тежи повеќе од 20 кг.
 • Гуштерниот монитор на Нил може да тежи од 5 до 10 килограми и да има телесна должина од 150-170 см. Femенките се помали и, во просек, тежат околу 3 кг со должина од 135 см.
 • Заедничка игуана. Доста вообичаена форма за одржување куќа. Тие можат да пораснат до 150 см.
 • Daegu - гуштери со големина од 1,1,4 m.
 • Гуштер на мониторот на Степски Кејп. Возрасни лица од овој вид можат да бидат долги од 60 см до 1,5 метри. Енките се малку помали од машките.

Но, попопуларни за одржување на домот се претставниците кои не се толку опасни и не прераснуваат во гигантски размери, на пример:

 • брадеста агама има големини од 50 до 60 см;
 • забележан еублефар со должина на телото од 25 до 30 см;
 • felsum расте до 30 см;
 • струи - гуштер со големини до 35 см;
 • кожата на сино-јазик може да достигне 60 см во должина, но во повеќето случаи должината на телото не надминува 45 см.

Дома, влекачите бараат одредени вештини и знаење..

брадеста агама
Одржувањето на влекач не е евтино

Домашните миленици мора да бидат обезбедени со соодветна храна, исто така е неопходно да се создадат услови на светлина и топлина во терариумот. Самиот терариум мора да биде дизајниран според карактеристиките на секој тип.

Одлуката да се избере еден од претставниците на класата на влекачи како домашно милениче треба да биде избалансирана. Вреди да се проценат финансиските можности, бидејќи одржувањето на гуштер, особено големо, може да биде доста скапо. За да се грижи за такво милениче, потребно е време да му се обезбеди на животното удобно опкружување за живеење. Претставниците на многу видови се прилично пријателски расположени и, со соодветна грижа, можат да бидат скромен до одреден степен од луѓето..

Во ова видео ќе дознаете повеќе за гуштери:

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Кои се имињата на најголемите и најмалите гуштери?