ma.AquaFans.ru

Како сами да одгледувате морски мајмуни

Мајмуните се ракови, и, како што имплицира и нивното име, се жители на морињата и океаните. И покрај нивната мала големина, тие се сметаат за значаен дел од екосистемот. Овие смешни суштества се во побарувачка кај акваристите. Започнете многу одеднаш, колку повеќе поединци, толку поинтересно е да се следат нивните движења во водата.

Морски мајмуни
Мали суштества се одгледуваат во аквариуми

Кои се овие суштества

Морските мајмуни се про translирни ракови кои изгледаат како обични ракчиња. Претставниците на возрасните растат до 5 мм. Децата се 1 мм, погодно е да се следи нивниот живот преку лупа.

Овие лица се пргави, постојано пливаат и понекогаш се судираат едни со други заради понатамошна репродукција. И покрај фактот дека мајмуните се мирни, борбите сè уште се случуваат кога неколку машки не можат да ја делат женката. Просечниот животен век на ракови е околу две години.

Прошетка по дома одгледување

Морскиот мајмун постои добро во аквариумот, грижата не трае многу време и напор. Ембрионите се продаваат во комплети во продавници за миленичиња или на Интернет, спакувани во кутии. Таквото складирање е дозволено, бидејќи јајцата на овие суштества остануваат одржливи неколку години. Секој комплет содржи торба јајца, сува храна, прав за прочистување на вода и детални упатства.Дури и дете може да се справи со размножување на ракови. Доволно е да се придржуваме кон следниот алгоритам:

 1. Изберете сад од најмалку два литри. Избришете, истурете чиста вода. Можете да земете зовриена, филтрирана или специјална вода за аквариуми. Ако комплетот содржи средство за чистење, користете го.

  Аквариум за морски мајмуни
  Само измешајте ја содржината на торбата со 2 литри вода

 2. Отворете торба мајмуни и користете го стапчето испорачано со комплетот за да ги преместите јајцата во вода. Нежно измешајте без да го оштетите микроб. Ако имате потешкотии поради малата големина на организмите, се препорачува да користите лупа.
 3. За нормален раст и развој на ракови, потребна е доволна количина кислород. За да им се обезбеди на бебињата свеж воздух, се врши секојдневно „проветрување“. Земете сад со ист волумен како аквариумот (колку што е можно повеќе) и направете пет трансфузии од еден контејнер во друг.

  Фрај од морски мајмуни
  Само 24 часа подоцна, испржете го отворот

 4. Од јајца, ракови се раѓаат за еден ден. Откако бебињата се изведоа, пет дена подоцна им се дава храна. Истиот интервал на хранење се одржува и во иднина. Послужување е една лажичка добиточна храна. Надминување на нормата се заканува на обвивка на водата и влошување на благосостојбата на жителите. Во контејнерот е дозволена мала количина алги, кои мајмуните активно ги голтаат.
 5. Аквариумот е инсталиран на темно место, далеку од директна сончева светлина. Мајмуните за возрасни сакаат да си играат со кристали купени во продавницата за миленичиња. За децата, овој вид активност е опасен, затоа што може да се заглави и да се задуши..

Влијанието на морските мајмуни врз морските струи

Мајмуните од мајмуни се популарни не само кај одгледувачите, туку се интересни и за научниците. Виталната активност на овие ракови не е многу различна од однесувањето на другите видови зоопланктон. Мајмуните исто така ја избегнуваат сончевата светлина, поради што тонат на дното на морето во текот на денот и изгреваат ноќе..

Особеноста на опишаните суштества е во масовна миграција. Движењето на група ракови нагоре и надолу предизвикува силни текови, додека индивидуалните лица не се во можност да имаат забележителен ефект врз текот.

Оваа циркулација на морска или океанска вода е слична на моќ со ветерот или плимата и осеката..

Миграција на морски мајмуни
Миграцијата на морски мајмуни создава циркулација на вода, слична на протокот

Врз основа на набудувањата и лабораториските студии, научниците заклучија дека улогата на морските мајмуни во екосистемот. Движење, стада од ракови дистрибуираат разни супстанции (соли, хранливи материи), промовираат мешање слоеви на океанските води, пренесуваат топлина.

И покрај фактот дека морските мајмуни се само планктони, тие имаат значително влијание врз живеалиштето и суштествата што живеат во него. Мајмуните добро се развиваат во аквариуми, не бараат комплицирана грижа. Растителните ракови се донесени за да „го задоволат око“, и со тоа се одвиваат добро..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Како сами да одгледувате морски мајмуни