ma.AquaFans.ru

Одгледување дафнија дома

дафнија

Дафнија се мали речни ракови кои широко се користат во земјоделството во аквариумот, бидејќи тие се универзална храна за многу жители на аквариуми. Овие ракови природно живеат во езерца, но можно е и одгледување на дафнија дома. Најчесто, дома, таков вид рак се одгледува како вид на морско дафнија, а се работи за тоа како да се одгледува дома, за што ќе се дискутира понатаму.

Говорејќи за тоа како да се одгледува Дафнија дома, вреди да се подготват не само контејнерите однапред, туку да се знае и како да се хранат овие микроскопски ракови и како да се создадат потребните услови.

 • размножување ДафнијаИзберете материјал што не испушта опасни хемикалии во водата, како што е полипропилен. Идеално се препорачува да се одлучите за стаклен сад.
 • ако користите метални контејнери - тоа не треба да биде изработено од не`рѓосувачки челик.
 • ако изберете редовен аквариум со стакло - областа што е во контакт со воздухот треба да биде што е можно поголема, затоа што е неопходно за размена на природен гас и да се обезбеди дафнија со кислород.
 • ако во процесот на чување нафтен сад со него се чува на отворено под силна сончева светлина или во куќа со моќни уреди за осветлување, волуменот на садот треба да се избере најмалку 40 литри.

Физички состојби на дафнија

 1. Соленост. Бидејќи станува збор за ракови од слатководни ракови, соодветно, водата во вештачкото езерце треба да биде свежа за нив.
 2. Кислород Ракови на Дафнија се толерантни на нивото на кислород во вода, што може да варира од нула до заситено. Во овој случај, вреди да се каже дека дафнија не толерира премногу активна аерација на вода во вештачки резервоар, со ослободување на мали меури, како и бавно аерација со ослободување на големи меури, кои ќе формираат пена на површината на водата.
 3. Во однос на нивото на амонијак во водата и нивото на pH на водата, оптимални индикатори се киселоста на водата во опсег од 6,5–9,5 и оптимални вредности од 7,2–8,5
 4. Говорејќи за оптималниот режим на температура, дафнија, фотографии на кои може да се најде погоре или во специјализирана литература, можат да живеат во вода со широк опсег на температури. Оптималната температура за размножување е помеѓу 18-22 степени.

Што да се хранат

Ако одгледувате дафнија дома, природно се поставува прашањето кај почетниците - како да се хранат овие ракови. Дафнија мона во природни услови се храни со бактерии и квасец, како и микропланта.рак на дафнија

Бактериите можат да се добијат од кора од банана, отпад од храна и обични измет, кои се претходно натопени во вода и инсистираат неколку дена. Како по правило, водата почнува да се облакува, што укажува на репродукција и раст на бактерии - максималниот ефект ќе се постигне за 6-7 дена.Таквата матна вода за добиточна храна се додава во контејнер од 450 ml на 20 литри, со фреквенција од еднаш на 5-6 дена.

Квасецот е уште еден хранлив производ. Во овој случај, погоден е наједноставниот сув квасец за печење или влажен квасец што се продава во пакувања. Тие се воведуваат по стапка од 28 грама на 20 литри вода - ова е дневна норма за дафнија, додека истовремено се додаваат и микроскопски алги, кои ќе спречат загадување на водата и ќе послужат како дополнителна хранлива материја за мали ракови.

Предноста на квасецот како хранлива компонента е неговата лесна употреба, купување, но тие се помалку вредни од алгите. Микроскопските алги мора да бидат доставени во големи количини на Дафнија - вие сами би можеле да видите дека на места каде што алгите цветаат во езера и езерца, Дафнија преовладува во големи количини.квасец Дафнија

Предноста на користење на алги во исхраната е нивната лесна употреба - оптимално е да се изберат алги од семејството Scendesmus, како и хлорела, кои се развиваат во голем број во ново опремениот, населен аквариум. Доволно е да се ископа вода од таков аквариум, да се стави на топло место под сончевите зраци - алгите активно ќе се развиваат, служејќи во иднина како храна за дафнија.

Во водата, која содржи дафнија, можете да додадете сок од репка или зелка, моркови - 1 лажиче. 5 литри волумен - ова не само што ќе ја диверзифицира диетата на ракови, туку ќе послужи и како извор на витамини за нив. Додавањето на течно ѓубриво во мали дози, исто така, дава одличен ефект, но искусните акваристи не препорачуваат додавање на млеко или инфузија од сено - тие го запираат растот и репродукцијата на дафнија.

Аерација

Зборувајќи за тоа како да се одгледува дафнија, почетниците aquarists можат да прашаат - дали ви треба аерација кога одгледувате и одгледувате речни ракови? Искусни експерти велат дека е пожелно, особено при одгледување на daphnia moina. Ја збогатува водата со кислород, го промовира развојот на фитопланктонот и спречува формирање филм на површината на водата. Главната работа е дека аерацијата треба да биде со среден интензитет, бидејќи силен проток на воздух ќе ги вознемири, а поток со мали меури ќе се акумулира под карападата на речниот рак и ќе ги издигне на површината.

дафнија во аквариумот

Како да се зголеми продуктивноста во процесот на развој?

Овој процес е едноставен, па дури и почетник ќе се справи со него, збунет од прашањето како да се одгледуваат ракови. Во овој случај, земете во предвид голем број на специфични препораки:

 1. Добра аерација, со униформа проток на воздух и отсуство на премногу мали или големи меури. Ова е прв услов за зголемување на продуктивноста во процесот на репродукција на речните ракови. Во овој поглед, искусните акваристи препорачуваат да се користи филтер за воздушна пловидба во контејнери со дафнија, кој се користи во кафези со СРЈ.
 2. Одржување на чиста животна средина и редовно менување на составот на водата - ако обемот на аквариумот што содржи ракчиња е голем, се препорачува да се замени заменскиот состав на водата.
 3. Редовно собирање на земјоделски култури - ова ќе помогне да се одржи на соодветно ниво постојана репродукција и раст на дафнија..
 4. 24-часовната дневна светлина може да го зголеми растот и активната репродукција на моменти. Се разбира, ова не е предуслов, но на моменти го зголемува растот и репродукцијата на оваа река, микроскопски рак. Во исто време, минималните дневни часови за нив треба да бидат најмалку 18 часа.
 5. Начинот и процентот на замена на водата во контејнер што содржи дафнија - во овој аспект, вреди да се размисли за каков вид на добиточна храна се користи, колку вештачки резервоар и количината на дафнија во него. Но, во секој случај, неопходно е да се прочисти водата од производите на метаболизмот на микроорганизмите и токсините..

Како што можете да видите - одгледување на дафнија, која служи не само како хранлива и универзална храна за свои пржени и риби, туку и како одлична идеја за домашен бизнис, дома е прилично едноставна.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Одгледување дафнија дома