ma.AquaFans.ru

Рак: список на животни од ракови

Ракот е животно од типот на артропод. Можете да го сретнете главно во резервоари, но некои претставници живеат на копно и во почвата на тропските влажни области. Покрај тоа, постојат видови кои паразитираат на водни безрбетници и риби. Има толку многу ракови кои цела наука наречена карцинологија е посветена на нивната студија..

ракови
Ракчиња живеат и во езерца и на копно

Класификација на ракови

Ракови вклучуваат ракови, ракови, јастози, ракчиња, вошки од дрво и други живи суштества. Постојат дури и фиксни форми на живот, како што се штала и морски патки. Севкупно, познати се околу 73 илјади видови, кои се комбинираат во неколку класи..

Античките и примитивни жабри

Претставниците на часот имаат неколку идентични екстремитети кои вршат многу функции одеднаш. Со помош на нозе, животните се движат. Покрај тоа, со активна одбивност, храната филтрирана од вода се придржува до екстремитетите, што потоа се испраќа до устата.

Illил-стапалата го добија своето име затоа што екстремитетите обезбедуваат респираторна функција. Тие имаат тенка кутикула која апсорбира кислород од вода.

дафнија
Дафнија - еден од најмалите претставници на ракови

На списокот на претставници на ракови од оваа класа спаѓаат еден и пол илјади видови. Најдобро проучени од нив се Артемија и Дафнија. И двајцата се планктонски организми. Нивната исхрана се спроведува со помош на екстремитетите на градниот кош, филтрирајќи го фитопланктонот од водата. Артемијата се наоѓа во плитката вода и минералните езера, а Дафнија ги населува континенталните тела на вода и реки со мирен тек. Овие организми главно се користат како храна за жители на аквариуми..

Почва цефалокариди

Класот има вкупно 12 видови. Тие се обединети од живеалиштето - сите претставници живеат на морското дно или во земјата слатководна хидросфера. Големината на цефалокариди е мала - само 2-3 мм.

цефалокарид
Цефалокарид живее на морското дно

На нивното тело се издвојува голема глава, делумно споена со пропорционално развиени торакални сегменти. Антени, мандибули и четири нозе се примитивно лоцирани на неа. Претставниците на паралелката немаат око. Екстремитетите на телото ги извршуваат истите функции како во жабри.

Цефалокаридите се хранат со остатоци од растителни и животински организми или нивни секрети, суспендирани во вода или се населиле на дното.

Првиот претставник, подоцна наречен Hutchinsoniella macracan, беше пронајден на бреговите на Атлантскиот океан во Вудс дуп од страна на американскиот зоолог Сендерс.

Голем повисок рак

Најголемата класа вклучува повеќе од 35 илјади видови. Геолозите пронајдоа остатоци од неговите претставници, зачувани уште од времето на Камбрискиот период.

Повисоки ракови сега се наоѓаат во свежи и солени води, како и на копно..На главата на овие суштества се наоѓаат антени и антени, вилици на оралниот апарат и очите. Во повеќето видови, главата се спојува со неколку од осумте сегменти на градите, така што нивните предни страни ја играат улогата на вилицата. Останатите задушени екстремитети во форма на лисја се наоѓаат на шест абдоминални сегменти. Во оваа класа, претставници на ракови вклучуваат:

 1. Ракови. Нивната уникатност лежи во фактот дека некои видови можат да прераснат во огромна големина. Најпознатата јапонска пајак рак тежеше 19 кг. Големи видови се користат за цели на храна..

  широко рамо река
  Некои ракови се на работ на истребување

 2. Речен рак. Тие добија статус на заштита во Црвената книга на Украина како вид што се заканува со истребување. Од средниот век, тие биле користени за храна, но заради вера не ги јаделе Евреите.
 3. Ракчиња Заеднички морски жители, некои од нивните видови развиваат и слатководни предмети. Големините на ракчиња варираат од 2 до 30 см. Многу претставници на видовите се фатени во индустриски количини за потрошувачка. Месото од ракчиња е нискокалорично, додека е богато со калциум и протеини, но Евреите и некои муслимани се придржуваат кон забраната за таква храна. Друга употреба на членконоги е одгледување во домашни аквариуми. Интересно е што кинескиот уметник Чи Баиши стана познат по своето маестрално прикажување на ракчиња.

  дрвена вошка
  Woodlice се ноќни

 4. Вудлис. Овие суштества живеат на влажни и темни места, водат ноќен животен стил. Добрата корист за луѓето од нив е сомнителна: во градините јадат плевели и култивирани растенија. Во случај на опасност, навивам.
 5. Амфиподи. Широк одред во кој индивидуалните лица се многу различни едни од други по големина, структура на телото, живеалиште и начин на живот. Повеќето примероци не растат поголеми од 10 мм, но има и претставници од 28 сантиметри кои достигнале вакви големини заради гигантизмот во длабоки мориња. Разликите во структурата се изедначување, намалување на абдоменот и бројот на нозете во градите. Амфиподовите живеат во свежа и морска вода, калливи почви. Постојат форми кои се паразитски на китовите..

Така, повисоки карциноми се наоѓаат во различни форми скоро насекаде..

Мала школка или ноеви

Класа на мали индивидуи со несегментирано срамнети со земја, сместено во бивална циглана школка со обрасци формирани од испакнување. Ostracods имаат очи, антени, нозе, краток абдомен и челусти опремени со пипала во форма на нозе. Дишењето го спроведува целата површина на телото.

Според геолошките студии, претходно претставниците на часот достигнале со големина од околу 9 см, но сега нивниот раст не надминува 6 мм, а почесто не достигнува 2 мм. Тие живеат само во водната околина, солено или свежо, пронајдено на длабочина до 5,5 км. Тие се хранат со трупови на животни, а самите стануваат храна за риби.

Еден од најпознатите претставници на остратоди - Notodromus monachus. Овој милиметар бледо зелен организам се наоѓа во свежа вода во лето и есен. Исто така, добро проучен е Кипарис, кој се одликува со неплачено око и недостаток на циркулаторни органи..

ноеви
Големината на носталките не надминува 2 мм

Слепи отстранувачи

Оваа класа официјално се сметаше за истребувачка две децении, но во 1979 година нејзините претставници беа откриени во Австралија, Карибите и Канарските острови..

Сега ремедија е активно изучувана. Откриено е дека нивното тело е поделено на глава и стебло, кои, пак, се состојат од голем број на сегменти. Додатоците вршат различни функции: антените со влакната се одговорни за чувството за мирис, а ноктот на крајот на максилусот внесува отров во телото на жртвите при лов. Неодамнешните студии помогнаа во утврдувањето на составот на секретите, што вклучува дигестивни ензими и невротоксинот присутен во пајакот отров. Поединците се слепи, бидејќи немаат очи.

Однесувањето на ремипедијата е мирно - тие полека пливаат, јадат, филтрираат струи на вода. Но, некои видови се грабливи. Најпознат претставник е нектиопода..

Maxillopods или Maxillopods

Растителни нарачки, кои не може да се припишат на ниту една од добро познатите класи, го собрале Максилопод во такса, и затоа голем број автори го сметаат за ѓубре. Како и да е, претставниците на оваа класа имаат вообичаени знаци, на пример, отсуство на екстремитети на абдоменот и намалување на бројот на неговите сегменти.

Покрај тоа, сите поединци имаат ист број на сегменти во различни оддели:

 • на главата - 5;
 • на градите - 6;
 • на абдоменот - 4.

Големината на членконогите во оваа класа е претежно мала. Постојат лица кои растат само 0,1 мм. Најпознатите претставници - циклопи и балијанус. Првите ракови со ракови имаат големина од неколку милиметри и живеат на дното или во најголемиот дел свежа вода, каде ловат за едноклеточни и мали мултицелуларни организми. Честопати тие самите стануваат храна за риби и пржени. Тие го добија своето име за непарен предното око.

циклопи
Киклопите се со големина од неколку милиметри

Возрасните balianuses се закачуваат на цврсти површини и водат фиксен животен стил. Ова предизвикува голема штета на морските пловни објекти, бидејќи тони такви организми можат да ги вознемируваат. Големи количини мора да бидат потрошени за чистење на дното..

Но, некои патници го ценат вкусот на баланусот, кој се нарекува и морски желади. Тие прават супа и конзервирана храна.

Алтернативна верзија

Некои бази на податоци не се придржуваат кон општо прифатената класификација. Групата максилопод не е препознаена во нив и е поделена на две суперкласи, кои, пак, се формираат во неколку подкласи. Ова овозможува систематско познавање на животните.. Главните подкласи се следниве:

 1. Бубачки од крап или вошки од крап живеат во свежа или морска вода, паразитираат на амфибиски лампии и риби. Две единици претходно им припаѓале на нив, но сега едната од нив се смета за исчезна..
 2. Копеподите или копеподите се најголемото такса, чие проучување е посветено на цел дел од карцинологијата. Науката за копеподија помогна да се утврди дека повеќето видови вклучени во подкласата се сметаат за паразитски форми, од кои некои се прилично големи и достигнуваат 6,5 см во должина. Таквите лица го намалуваат бројот на риби. Исто така има и претставници кои живеат во слободен живот кои живеат во колоната за вода. Напротив, тие често стануваат храна за риби. Тие самите или пленуваат млади генерации на други ракови, или се задоволни со бактерии и алги филтрирани од водата..

  копепод
  Копеподите честопати стануваат храна со риби

 3. Мистакокариди. Претставниците на 12 видови вклучени во оваа подкласа се толку мали што живеат во просторот помеѓу зрната песок на бреговите на Америка, Африка и западниот Медитеран. Нивната должина не надминува 1 мм, но во исто време тие имаат прилично развиено тело, кое се состои од две одделенија и шест пара додатоци.
 4. Пентит. Оваа подкласа има многу имиња - црви од трска, пентастомиди, лингвалиди. Сите претставници паразитираат во респираторниот тракт, носните шуплини, белите дробови, а понекогаш и црниот дроб на разни животни. Нивните сопственици вклучуваат влекачи, цицачи и птици. Некои видови се опасни за луѓето затоа што предизвикуваат инвазивни заболувања..
 5. Тантулокариди. Друга подкласа поврзана со паразити, и како сопственици тие често избираат претставници на други нарачки на ракови. Нивните сопственици, пак, самите можат да се паразитираат на друго животно.
петенти
Пентеспаните се паразитираат на дишните патишта на други животни

Оваа класификација е само уште еден начин за организирање ракови. Сè уште не е развиен единствен концепт, така што процесот е одложен поради несогласувањата меѓу истражувачите. Се верува дека инсектите, исто така, треба да бидат вклучени во подтипот. Доколку оваа изјава биде прифатена од научната заедница, ќе треба да се преработи целата систематизација: да се потенцираат нови обични ликови и да се одбие да се спојат во таксонот врз основа на степенот на односот на видовите.

Највредните претставници

Најпознатиот претставник е рак со широки прсти, раширен низ цела Европа. И иако населението на овој вид остро се намалило на крајот на XIX-XX век. , во Русија тој нема статус на ранливо животно.

Но, во Црвената книга на земјата има уште тројца претставници од класата на повисоки карциноми, кои се загрозени, имено:

 1. Рак на Мантис, именуван по свитканите предни нозе. Ова животно има извонредни канџи обоени во светло зелена боја. Тие имаат моќна моќ на влијание, така што ќе можат успешно да се одбранат. Артроподот е предатор и доста агресивен. Две машки се борат за женско со сериозно осакатување.
 2. Јапонската рак се наоѓа во заливот Питер Велики. Ивотното има мала големина не надминува 10 см.alesените обично се малку пошироки од машките.
 3. Рак Дериегин, именуван по рускиот зоолог. Livesивее во Северен Тихиот океан. Однадвор се разликува од другите асиметрични стомакот во форма на рак и еден намален пар на нозе за одење. Theивотното има необична боја - школка на врвот е портокалова или зеленикава, нозете се кафеави, а канџите се светло црвени.

Овие животни се заштитени од лов на законодавно ниво..

Понекогаш се појавуваат сомнежи дали рибата е рак или животно. Одговорот на ова прашање е очигледен: артропската група нема никаква врска со рибите, освен ако не е поврзано нивното живеалиште. Но, претставниците на обете такса припаѓаат на животинското кралство.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Рак: список на животни од ракови