ma.AquaFans.ru

Карактеристики и начин на живот на морски лилјани

Античките грчки круноиди се преведени како „слични на лилјаните“. Овие жители на океанот се нарекуваат и морски лилјани. Во форма, тие личат на цвет и се уникатни по нивната светла боја. Криноидите не се растенија, туку животни кои совршено постојат со корали и алги. Прицврстувајќи се на камења и гребени, тие можат да живеат во резервоари, што претставува нивна оригинална декорација. Најважно е да се одржи вистинската соленост на водата.

аквариум лилјани
Криноидите припаѓаат на класата на ехинодерми (вид морски животни)

Изглед и опис

Habивеалиштето на морските лилјани е океанот. Со надворешен раскош, овие водни жители се хранат со сите живи суштества - планктон, мали ракови. Како морски ежови и starsвезди, тие припаѓаат на класата на ехинодерми. Сите нивни видови се карактеризираат со:

 1. Структурата во форма на пет-зрак симетрија на телото.
 2. Способност да се живее на која било длабочина.
 3. Телото има чаша со зраци што произлегуваат од тоа. Со помош на чаша, животното се придава на одредена површина, а зраците ја филтрираат целата жива материја во вода и ја ставаат во устата, која се наоѓа во центарот на чашата. Исто така, со помош на непречено движење, животното се движи во водата. Севкупно, креноидот има пет зраци долги до 1 метар. Процесите можат да се оддалечат од нив. Зраците имаат скелет и добро развиени мускули, што им помага да бидат флексибилни и подвижни..

  Морска крин
  Криноидите имаат можност за брзо враќање на скршени зраци

 4. Честа појава кај криноидите е кршење на зраците. Ова е под влијание на неповолни фактори: недостаток на кислород, напад од непријатели, нагло намалување на температурата. По некое време, овие зраци лесно и брзо се обновуваат..
 5. Изгледот не се разликува од нивните предци.
 6. Тие се движат на различни начини: пливаат со помош на зраци, лазат по дното на океанот или одат на нозе-цир.
 7. Пронајден и во тропските клими и во ладниот Антарктик.

Историја на развој

Појавувајќи се пред 488 милиони години, криноидите го населувале океанот. Палеозојскиот период се смета за нивно златно доба. Во тоа време, имаше околу 5.000 видови морски лилјани, од кои многу не преживеале до ден-денес. Само видовите кои се појавија на планетата пред 250 милиони години преживеаја до нашево време. Криноидите имаат непријатели. Предаторските мекотели сакаат да слават на мекото месо на чашата, дупчат нејзините пробосцис. Малите ракови, исто така, предизвикуваат оштетување на криноидите, сместувајќи се меѓу циркусот или во дигестивниот систем. Постојат 2 класи морски лилјани:

 • затрупани (имаат дршка, со нејзина помош тие се прицврстени на кој било подлок, ретко се движат, можат да бидат на едно место цел живот, живеат на која било длабочина);
 • беспрекорно (без стебло, поради што тие се повеќе мобилни, постојано во движење, но можат да живеат само на длабочина до 200 метри).


Така, начинот на живот на морските лилјани може да биде активен и пасивен.

Начин на живот

Денес, има околу 700 видови на креноиди. Сите тие водат седентарен животен стил на различни длабочини и периодично се движат. Храната се обезбедува во текот на ноќта, а во текот на денот, креноидите се маскираат во гребени и под карпи..

храна лилјани
Криноидите се хранат со алги, ларви на мали ракови и мекотели, а со тоа се еден вид на уред за филтрирање.

Со своите зраци, овие животни фаќаат мали животни во водата. На жлебовите од внатрешноста на зраците има жлезди клетки од кои се лачи слуз. Сè што е фатено од водата, е обвиено во слуз и се претвора во грутки храна.. Колку храна морска крин ќе фати и троши дневно, зависи од нејзината големина и должината на зракот.

Карактеристики на размножување

Crynoids dioecious. Карактеристики на репродукција на морски лилјани се тоа мажјаците ослободуваат сперма, а женките произведуваат јајца за оплодување. Јајцата што ги ослободува женката се оплодуваат директно во водата. Потоа тие се претвораат во ларва во форма на барел. Во рок од 2-3 дена се појавуваат нови лица. Седат на земја, тие се фиксирани во него, растат, продолжуваат и мутираат. Со текот на времето, на нив се појавуваат чаша, усна шуплина и дршка.

сорти на лилјани
Морските лилјани за 2-3 дена се во можност да произведат ново потомство

Безобразните и беспрекорни претставници на часот се развиваат на различни начини. Кај безумен, формираната чаша ја раскинува стеблата за еден месец и половина и плива за да ги освои океанските простори. Кај затрупаните претставници, стеблото на крајот се протега во должина и се преполнува со цира.

Интересни факти

Зоолозите се занимаваат со интензивно проучување на креноиди. Тие собраа неколку интересни факти за овие животни:

 1. Бидејќи биле антички претставници на океанската фауна, расеаните криноиди биле откриени пред помалку од три века - во 1765 година. Тие биле пронајдени во Атлантскиот Океан крај островот Мартиник и се нарекуваат морски палми..

  Лилјани
  Морските лилјани се во можност да живеат на длабочина од околу 3 километри

 2. Во Тихиот океан, на длабочина од скоро 3000 метри, пронајден е вид, достигнувајќи само 2 см во должина.Нема циркус, се придава на површината само заради мали корени.
 3. Коматулидите се безжични слободно движејќи се по дното и во водата, држејќи ја устата нагоре. Кога научниците се обиделе да ги превртат, тие веднаш се вратиле во првобитната позиција..
 4. Вивипарозниот фриксометар, исто така, припаѓа на криноидите. Но, таа се разликува од нив по тоа што се грижи за своето потомство. Додека поединците не станат возрасни, тие се прицврстени на мајчината кеса со дршка. Овој вид живее во Антарктикот..

Најважниот факт е дека креноидите се античка, прекрасна и неверојатно убава креација на природата. Оние што успеваат да ги видат овие животни, еднаш ги паметат засекогаш..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Карактеристики и начин на живот на морски лилјани