ma.AquaFans.ru

Син змеј мекотелски стил на живот, исхрана и размножување

Меѓу ретките и најубавите суштества на Земјата е синиот змеј. Мало и чудно суштество не личи на морско суштество. Доби такво необично име заради неговиот бизарен изглед. И покрај својата привлечност и малата големина, мекотел е опасен предатор и вешто се маскира во своето природно живеалиште..

мида синиот змеј
Синиот змеј нема школки

Биолошки опис

Синиот змеј му припаѓа на родот нудиранш. Овој вид гастропод се нарекува и глаукус или сини ангели.. Суштествата се одликуваат со отсуство на школки. и присуство на секундарни жабри на кожата сместени на страните на телото и видливи заради светлата боја.

Глаус наликува на брошка украс или фантастична сина птица. Нивното тенко тело достигнува должина од 3-4 см, но индивидуалните поголеми примероци можат да пораснат до 8 см. Телото се разликува во витка и малку задебелена форма. На самиот крај, доста е издолжено. Широка и добро развиена нога трча по неа. Тоа е посебен мускулен исход, отворен пред и заострува до крајот.

Главата е мала во големина со сина змеј. Мекотел има на своите страни 3 спарени групи разгранети екстремитети во форма на израстоци на прсти - церати, кои се сличности на пикапи во форма на зраци. Благодарение на нив, сините змејови изгледаат привлечни и необични. Цератите се различни по должина, но најразвиените од нив се од задниот дел. Овие пипала ја подобруваат способноста за пливање на мекотел.. Основата на бојата на неговото тело е убава комбинација:

  • сина;
  • сребрена.
синиот змеј
Бојата се менува според опасност

Во задниот дел, бојата може да биде кафеаво или темно сина. Пипалата на устата, долниот дел на цератусот и чувството за мирис се истакнуваат во заситена сина боја. Темно сино изведување тече по должината на рабовите на цератот, а сина лента е видлива по должината на ногата.Оваа боја е заштитна, бидејќи мекотелите изгледаат невидливи во водата. Волците често ги фрлаат на песочниот брег. Потоа веднаш го привлекуваат вниманието, привлекувајќи внимание со нивниот светлиот изглед.

Habивеалиште и начин на живот

Максималниот број мекотели може да се забележи на брегот на Југоисточна Африка и Австралија. Многу ретко се појавуваат во европските езерца. Ова се должи на фактот дека сините змејови живеат во морските ширини на тропската зона. Тие, за разлика од другите видови гастроподи, секогаш близу до површината на водата и никогаш не живејте на дното. Причината за овој начин на живот е периодичното фаќање на воздушни меури. Тие паѓаат во стомакот на синиот ангел, поради што тој се чува во живот.

Во ова видео ќе дознаете повеќе за овој мекотел:
За време на движењето, задниот дел на морскиот жител е во долната позиција, а ногата цврсто се придржува на површината на водата. Рамнотежата го дистрибуира телото на мекотел наопаку. Тој се движи низ површинскиот напон филм во потрага по добиточна храна..

Синиот змеј е мекотел, бојата и начинот на движење на кои низ површината на водата се создава неговата невидливост во вода и воздух. Суштеството честопати се потчинува на волјата на ветерот и брановите. Синиот или синиот абдомен го прави невидлив за птиците, а сивиот грб - за морски животи.

Оброк на храна

Воздушно и шармантно суштество е всушност предатор. Ова е прилично опасна мекотел, што претставува смртна закана за другите морски жители. Неговата диета е невообичаена и селективна. Се состои од хидроидни организми кои се вообичаени во живеалиштата на глаус. Мекотелите може да се наречат канибали, затоа што јадат свој вид. Омилена храна за синиот ангел се:

  • Португалски чамци
  • антимедуза.
што јаде синиот змеј
Јадете медуза

Последните претставници се отровни жители на морињата и океаните. Нивниот отров е многу опасен за луѓето, но за мекотелите е целосно безопасен. Синиот змеј се карактеризира со необичен дигестивен систем, гранките на кои се протегаат во длабочините на цератот. Во процесот на јадење отровна медуза, штетните материи се акумулираат во специјалните органи за варење. Отровот останува во клетката на медузата и долго време ги задржува своите смртоносни својства во змејот.

Овој отров, акумулиран во синиот змеј, станува многу поопасен од оној од медуза. Тоа претставува голема закана за животот на другите морски суштества. Поради оваа причина, глаукусот се чувствува целосно безбеден, бидејќи никој нема да го јаде..

Школки јадат многу интересно. Кога ќе забележат медуза, тие пливаат до неа и, се нурнаа, се држат до дното. Тие гризат парче месо и потоа пливаат понатаму заедно со жртвата. Така, тие се движат, гризејќи ги порциите додека не бидат целосно заситени. Остатоците од медуза се користат како инкубатор за репродукција на потомство..

Одгледување и потомство

Сите сини ангели сметаат бисексуални суштества. Машките и женските гамети, кои произведуваат истовремено, се поставени во нивните тела по природа. И покрај овој факт, мекотели не можат да се оплодуваат.

мида
Можете да ги видите по невремето

За време на пубертетот, поединци се парат во стомакот. Двајцата партнери лежат јајца во предмет што личи на кожурец. Таа е направена од остатоци од медуза диск, по што се развива идно потомство. Некои поединци создаваат спојка во форма на шипка, прицврстувајќи ги јајцата со цевка од слуз. Овој mидарски тргнува бесплатно пливање и во оваа форма постои сè до појавата на ларви.

За човекот е доста тешко да размисли во природното живеалиште на сини змејови. Понекогаш може да се видат на брег после невреме. Сега некои акваричари успеваат да чуваат мекотели дома. И покрај токсичноста, глаусот не е опасен за луѓето. Сепак, обичната свежа вода не е погодна за чување на егзотично суштество во аквариум..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Син змеј мекотелски стил на живот, исхрана и размножување