ma.AquaFans.ru

Муска: надворешна и внатрешна структура, корисни својства на мекотел

Родот на Мусел припаѓа на класата на мераквили на Бивалва, која вклучува околу 20 илјади видови. Овие без`рбетници се чести во скоро сите области на вода - вклучувајќи ги и длабочините на океанот, морињата и реките и слатките води и езерата. Дури и во Арктичкиот океан има доста претставници на овој бројни род. Структурата на школки варира во зависност од живеалиштето, но исто така има и заеднички карактеристики за сите бивалски мекотели.

Школки
Родот на Мусел припаѓа на класата на мераквили на Бивалва, која вклучува околу 20 илјади видови.

Главните карактеристики на мекотел

Школки се сметаат за вантички крајбрежни животни, претпочитајќи да се закачуваат на карпи што се мијат од сурфањето, од човечки структури и гребени. Сигурното прицврстување е одредено со конците на бисесот, дозволувајќи им на мекотелите да бидат на места со силна и брза струја и бранови.

Огромниот опсег на дистрибуција на школки ги направи целосно скромен во текот на процесот на еволуција. Тие се во можност да живеат меѓу мразот и во тропските предели, во свежата вода и во водните тела со голема содржина на сол. Во исхраната, тие исто така не се пребирливи.. Нивната диета вклучува:

  • едноклеточни и повеќеклеточни алги;
  • бактерии
  • фитопланктон.
Школки во песок
Школки се сметаат за вантички крајбрежни животни, претпочитајќи да се закачуваат на карпи, измиени од сурфањето.

Школки, како и другите мекотели, имаат можност да го исчистат резервоарот за вода во кој живеат, благодарение на видот на храната - тие, како жив филтер, минуваат вода низ себе, филтрирајќи ја од јастички честички.

Во зависност од условите за живот, животниот век на овие бивавлеви варира многу. Во резервоарите на Црното Море и слатководните води, школки живеат 5 години, во ладни мориња и океани - 10, но меѓу нив мекотели што живеат во Тихиот океан се сметаат за рекордери - нивната возраст често достигнува 30 години.

Овие мекотели го должат нивното зачудувачко изобилство и дистрибуција низ сите водни подрачја на планетата на нивната неверојатна способност да се прилагодат на сите, дури и постојано менливи, услови на животната средина, како и карактеристиките на одгледување. Школки се во состојба да остават милиони јајца, кои ги чуваат под жабри, сè додека не се изведат..

Школки
Expectивотниот век на школки кои живеат во Пацификот достигнува 30 години.

Малите школки се раѓаат без школка и најпрво пливаат во водената колона заедно со планктонот, постепено образувајќи школка. Под постепено зголемување на тежината на добиените летоци од калциум, тие наскоро ја губат способноста да пливаат и тонат до длабочина, приложување на камења, гребени и лушпи од други мекотели.

Меѓу разновидноста на школки, се издвојуваат две главни категории - слатководни и морски. Првиот може да порасне во должина до 15-20 см, додека вториот - само до 5−7.

Ако водниот простор не дозволува ширење на големи области, овие без`рбетници се држат до секое слободно подрачје на цврста површина со бројни колонии што се состојат од неколку илјади лица. Ваквите формации се нарекуваат мистерска банка..

Карактеристики на анатомијата

Телата на сите видови на мекотели се лизгава еластична супстанција навлезена во крвните садови и нервните влакна. Кај многу видови на овие животни, лушпата се извртува спирално - во форма на издолжена спирала или рамна калем. Бивалите имаат малку поинаква структура, иако не ги лишува од главните одлики на мекотели.

Појавување на школкиОднадвор, маглата е школка која има форма срамнети со земја од двете страни, малку издолжена или скоро тркалезна, билатерално симетрична. Многу мекотели имаат глава и нога на нивните тела; во Мидијан, овие делови се скоро отсутни. Ногата практично е намалена поради „седентарен“ начин на живот, главата исто така не беше потребна премногу - сите витални делови од телото се скриени во внатрешноста на обвивката, вклучително и устата и внатрешните органи.

Шепите се поврзани од едната страна со мускулно ткиво. Мускулите на апсолутно сите bivalve мекотели се неверојатно силни, така што не е лесно да се отвори школка со голи раце, без да користите уреди. Ваквите моќни мускули се неопходни за школки со цел да ги срушат ролетните навреме, спречувајќи го предаторот да стигне до деликатното тело внатре.

Црни школки
Однадвор, маскарата е школка која има зарамнета форма од обете страни.

Бојата на школка варира во зависност од видот, како и живеалиштето, од светло сива и кафеава до скоро црна. Вревата во внатрешноста има прекрасен прелив од мајка-бисер, поради што тие секогаш биле користени како материјал за креативност во производството на фигури, накит и облека.

Покрај тоа, мајка на бисер ви овозможува да добиете бисери. Всушност, овие скапоцени камења се само морски зрна песок што некогаш паднале меѓу школка и мантија (горниот слој на телото на мекотел) и обраснати со бројни бисерни слоеви. Иако не сите школки се во можност да произведат бисери. Покрај тоа, создадено од различни претставници на ова семејство, се разликува по својства и изглед.

Надворешната површина на мидиката е украсена со необични линии - ова се годишни прстени, со кои можете да ја одредите возраста на фатената личност.

Внатрешна структураШколки имаат не многу сложена внатрешна структура. Отсуството на главата и некои дигестивни органи вообичаени за други животни се должи на анатомски карактеристики. Во основата на ногата е уста што се поврзува со малиот хранопроводник, со што се отвора премин во стомакот. Специфична карактеристика на школки се невообичаени жлезди кои произведуваат силни филаментни протеински формации, кои се состојат од синтетизиран течен колаген, кој се зацврстува и се користи за прицврстување на странски предмети - byssus.

Кожаната мантија е претставена со набори на мускулатура и сврзно ткиво, покривајќи го телото од двете страни на купусите и фузирано на задниот дел. Таа може да ја промени формата и положбата, истегнувајќи се и склучувајќи договори. Најоддалечениот слој на епителот на мантија е школка. Сите слоеви на ова корица извршуваат неколку важни функции:

  • заштита на телото од странски предмети и разни повреди;
  • сензорна;
  • мукоцитичен - е одговорен за секреција на слуз, која првенствено е вклучена во обвивање и отстранување на токсините од телото.

Покрај овие функции, епителот на мантија е во состојба да апсорбира кислород директно од водата, а исто така помага во неговата циркулација. Ова тело акумулира корисни материи што телото на школки ги складира во процес на апсорпција и преработка на храна.

структура без заби
Мускула структура.

Во задниот дел има специјални сифони:

  • Воздухот се користи за да се повлече вода со цел да се извлече кислород од него со помош на внатрешни жабри - ценидиум. Секој ден, за комплетно дишење, маглата испраќа околу 70 литри вода низ себе. Gидовите се покриени со највисоки израстоци - цилија, кои ги насочуваат микроорганизмите со јадење што се филтрираат од вода до усната шуплина.
  • Сифонот за храна се користи за отстранување на нехранливи филтрирачки елементи и отпадоци од мекотели.

4-те триаголни лобуси, сместени од двете страни на усниот отвор, се лабилни палпи, насочувајќи ја влезната храна во устата, преку која поминува во хранопроводот, а потоа и во стомакот, потсетувајќи на торба во форма. Се протега по дорзалниот дел од телото. Околу стомакот се лобусите на црниот дроб - дивертикула. Црниот дроб (хепатопанкреа) е развиен, се состои од спарени ливчиња со многу мали лобуси. Хепаталните канали се отвораат во стомакот и се активно вклучени во варењето на храната. Во дигестивниот систем има школки и кешум, синтетизирајќи специјални ензими за висококвалитетно растворање и асимилација на храна.

Изградба на школки
Сензорните органи изгледаат како орални лобуси, како и чувствителни клетки лоцирани долж работ на мантијата, на жабри.

Од стомакот има средно црево со заоблен облик, што минува во задниот дел, продира во срцето низ комората и се појавува во форма на сифон за храна (екскреторен).

Минијатурното срце на мидицата се состои од две атрија и комора. Отворен циркулаторниот систем е претставен со две аорти, понатаму поделени на неколку артерии.

Примитивниот, неразвиен нервен систем на мекотел е претставен со 3 пара ганглија - нервни јазли кои учествуваат во сите животни процеси на телото.

Сензорните органи се во форма на орални лобуси, како и чувствителни клетки лоцирани долж работ на мантијата, на жабри и мускулести нозе.

Тело структурата на школки ви овозможува успешно да се прилагодат на промените во параметрите на водата, флуктуациите во соленоста и температурата.

Области на употреба

Школки веќе долго време се јаделе како деликатес што содржи многу здрави хранливи материи. Нивното нежно месо содржи многу протеини и гликоген.. Што се однесува до вредните елементи во трагови и витамини, тие се претставени со цел спектар на супстанции, како што се:

  • витамини А, Ц, ПП, Е, како и рибофлавин и тиамин;
  • железо, магнезиум, фосфор и фосфатиди, калиум, калциум и други елементи во трагови.

Јаглехидратите и мастите се содржани во минимална количина, поради што школки успешно се користат во диететиката. Овие мекотели се подготвени на најразлични начини - јадете сурови или варени, кисела, пржена, па дури и пушеле. Јадењата од нив можат да додадат шарм на секоја празнична маса.

Школки
Тендер школки содржат многу протеини и гликоген.

Покрај нивната употреба во храна, школки се популарни во производството на сувенири, копчиња и накит. Како и мајка на бисер се користела во античко време во производство на статуетки и фигури на владетели, ритуални атрибути и скапа мајка на мозаици од бисери, а исто така се користела и за вметнување. Заедно со бисерите, овој материјал отсекогаш се сметал за многу вреден и активно се продава од жителите на крајбрежните градови и населби низ целиот свет..

Не толку вредни, но не помалку потребни работи беа направени од школки - стругалки и ножеви, разни земјоделски алатки, на пример, млазници за мотика, како и риболов, особено куки. Покрај тоа, школки биле користени како садови за храна и сосови. Во некои делови на светот, дури и музички инструменти беа направени од нив - конха.

На островите Океанија, постоеше традиција да плаќаат школки со едни со други, да ги користат наместо пари.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Муска: надворешна и внатрешна структура, корисни својства на мекотел