ma.AquaFans.ru

Гренланд sled куче гренландшунд

5гр

Куче од Гренланд или Гренландшунд (грен. Калалит Кимјат, дански. Grønlandshunden) е голема раса на кучиња слични на хаски и се користи како санка, како и при лов на поларни мечки и мачки. Ова е античка раса чии предци пристигнале на север заедно со племињата Инути. Расата е ретка и не е широко распространета надвор од татковината..

Артефактите укажуваат дека племето Инуит потекнува од Сибир, а остатоците пронајдени на островите Новосибирск датираат од 7000 години пред нашата ера. Така, кучињата од Гренланд се една од најстарите раси..


Викинзите и првите Европејци кои се населиле во Гренланд се запознале со оваа раса, но вистинската популарност им дошла по развојот на северот. Трговци, ловци, ловци - сите ја користеа силата и брзината на овие кучиња при патување и лов..

Гренландснд му припаѓа на Шпиц, група раси карактеризирана со исправени уши, густа коса и опашка од крофна. Овие кучиња се развија на еволутивен начин во земја каде мразот и снегот беа најголем дел од годината, па дури и цела година. Силата, можноста да носат добра и густа волна станаа негови помагачи.

Се верува дека првите претставници на расата дошле во Англија околу 1750 година, а на 29 јули 1875 година веќе учествувале во една од првите ревии на кучиња. Англискиот Кеннел Клуб ја призна расата во 1880 година.Лушпите на Гренланд биле користени во многу експедиции, но најпознат е експедицијата на Фридтјоф Нансен. Во својата книга „Пå ски над Гренланд“, тој ја нарекува раса главен асистент во тешкиот живот на Абориџините. Токму овие кучиња ги одведоа Амундсен со експедиција..

Опис

fr4v

Кучешкото санки на Гренланд се одликува со моќен устав, широки гради, глава во форма на клин и мали, триаголни уши. Таа има силни, мускулести нозе, покриени со кратко крзно..

Опашката е меки, фрлена назад, кога кучето легнува, често го покрива носот со опашката. Волна со средна должина, двојна. Бојата на палтото може да биде која било, со исклучок на албино.

Подвлаката е кратка, густа, а надворешната коса е тврда, долга и отпуштена од вода. Мажјаците се значително поголеми од женките и достигнуваат 58-68 см кај женските, а женките 51-61 см. Тежина околу 30 кг. Expectивотен век од 12-13 години.

Карактер

5ргд

Многу независни, кучињата со закопи на Гренланд се дизајнирани да работат во група. Овие се типични северници: верни, упорни, но навикнати да работат во тим, тие не се особено приврзани кон некоја личност.

Дебаузери, тие не се во можност да лежат на килимот цел ден, на куче на Гренланд му е потребна активност и многу голем товар. Во својата татковина, тие влегуваат натоварени санки цел ден и до денес, тие се користат во лов.

Ловниот инстинкт во расата е многу развиен, но чуварот е слаб и тие се пријателски настроени кон странците. Обуката на такво куче е комплицирана, бара квалификација и време, со оглед на тоа што Гренландшундвите се многу слични на волкот до денес.

Тие имаат многу развиен хиерархиски инстинкт, така што сопственикот треба да биде лидер, во спротивно кучето ќе стане неконтролирано. Во нивната татковина, денес тие живеат во исти услови како пред илјадници години и се ценети не за карактер, туку за истрајност и брзина..

Бидејќи тие живеат во пакет, хиерархијата е најважната компонента за нив, а човекот треба секогаш да биде на својот врв. Ако кучето го почитува својот сопственик, тогаш му е многу верен и се брани со сите сили.

Нега

Доволно е да се чешла косата неколку пати неделно.

Здравје

Истражување на оваа тема не е спроведено, но нема сомнение дека станува збор за здрава раса. Природната селекција и суровата околина не придонесуваат за преживување на слаби и болни кутриња.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Гренланд sled куче гренландшунд