ma.AquaFans.ru

Игуана - ексклузивно милениче во вашиот дом

игуана

Многу луѓе можеби се согласуваат дека игуана која живее дома може да биде вистински достоен дом. Најважната работа во оваа ситуација е разбирање за тоа како треба да биде грижата, кои важни критериуми се препорачува да се земат предвид.

Продавачите не можат правилно да го одредат полот на домашно милениче. Игуана дома сигурно ќе му угоди на соседството, но препорачливо е да разберете дека сексот правилно ќе се одреди само за време на пубертетот на домашно милениче, па затоа ќе мора да почекате уште 15 месеци за овој прекрасен момент. Професионалците можат да одговорат на прашањето во врска со полот на 7 - 8 месеци со спроведување на специјални тестови, но порано нема да може да се даде одговор.

Значи, кој е најдобриот начин да изберете игуана, посакувајќи да се гарантира достојно купување?

 1. Тоа е императив да се провери устата на домашно милениче. Најдобро е пржењето да го земете со десната рака, а потоа со левата рака малку повлечете го работ на вратот. Устата со светло розова боја ќе укаже на добра здравствена состојба, а јазикот треба да биде црвеникав. Силноста е предизвикана од многу лесна или сиво-јоргована сенка на усната шуплина, бидејќи ваквите промени укажуваат на недостаток на калциум, кој мора да се надополни. Другите бои укажуваат на сериозна болест..
 2. Задолжително е прегледување на екстремитетите и прстите, кои не можат да бидат во отечена или отечена состојба. Отсуството на канџи може да се поправи, бидејќи канџите постепено можат да растат ако отсуствува сериозно оштетување.
 3. Се препорачува внимателно да се испита кожата на СРЈ за да бидете сигурни дека нема дамки, точки што укажуваат на присуство на сериозна болест.
 4. Инспекцијата на карпа и врвот на опашката е задолжителен чекор. Пожелно е да имате темна боја или сувост. Сепак, лушпата и врвот на опашката на домашно милениче може да се подобри ако грижата е точна..
 5. Се препорачува да се земат измет за анализа со цел да се провери отсуството на хелминти во игуана или да се дознае за нивното присуство. Поднесувањето на анализата е важна задача не само за миленичето, туку и за неговиот сопственик.

игуана јаде

Како да овозможите терариум?Треба да разберете дека содржината на игуаната дома бара соодветно опремена терариум. Можете сами да купите или да направите куќа за домашни миленици. Во секој случај, треба да запомните постоење на одредени правила, бидејќи почитувањето на правилата за чување на домашно милениче во голема мера одредува колку ќе биде здравјето на соседот и дали може да се смета на неговиот долг живот.

Основно правило е создавање услови што е можно поблиску до природната природа. Поради оваа причина, дури и температурата и влажноста заслужуваат внимание. Голем дел од ова ќе зависи од понатамошна грижа..

 1. Во терариум, пожелно е да се одржи оптимален режим на температура, затоа треба да користите термометар. Под грејната ламба температурата треба да биде од 30 до 35 Целзиусови степени, а во далечен агол - околу дваесет и пет степени.
 2. Кога користите моќна ламба (повеќе од четириесет вати), се препорачува специјална изолација со мрежа. Само овој пристап ќе ги заштити животните од евентуални изгореници. Се препорачува да се даде предност на обична дневна светлина или специјализирани ултравиолетови ламби..
 3. Минималниот процент на влажност на терариумот треба да биде 80%, но во исто време индикаторот може да биде поголем. Со цел да се гарантира пристојна грижа, се препорачува да се спроведат тестови и да бидат подготвени за можни грешки. За да ја прилагодите влажноста, можете да користите базени, контејнери со вода, специјални уреди. Приливот на проток на воздух е задолжителен за одржување на оптимална стапка, затоа е најдобро да се создадат отвори за вентилација со мрежи во терариумот.
 4. Терариумот треба да биде вертикален и голем. Идеално, домашна игуана треба да се чува во две куќи. Мал терариум е погоден за СРЈ (приближно 70 на 30 на 50 сантиметри), голем модел ќе биде дизајниран за возрасно милениче. Со оглед на многу голема големина на домашно милениче, треба да се подготвите за фактот дека оптималната должина треба да биде 1,5 должина на игуана. Мала терариум ќе ја заштити игуаната од сериозен стрес, бидејќи миленичето ќе чувствува максимална безбедност и нема да паничи, но препорачливо е да се спаси нов член на семејството од близина на други животни, деца, бучни групи на луѓе, телевизии и какви било други извори на гласни звуци.
 5. Треба да разберете дека игуаната дома ќе наиде на посебни услови, па затоа е препорачливо да се обидете да ги прилагодите можностите за живеење на домашно милениче на природната природа. Поради оваа причина, се препорачува да се користат дабови, јавори или аспекти, гранки и дрвени полици. Подот на терариумот е најдобро покриен со гумена душек, што ќе ги олесни активностите за чистење..

Правила за хранење на Игуана

Важно е прашањето „како да се храни игуана?“ Покрај тоа, грижата за домашни миленици ветува дека ќе биде со висок квалитет и корисна..

 1. Најдобро е да се хранат возрасно лице еднаш дневно, млади двапати.
 2. Менито треба да биде разновидно и внимателно..
 3. Игуаната се обидува да внимава во храната, затоа, новите производи ќе бидат претпазливи. Експанзијата на менито секогаш ќе бара упорност.
 4. Препорачливо е игуаната да се загрее околу 30 минути пред и после оброкот. Усогласеноста со ова правило ќе го подобри дигестивниот систем на домашно милениче. За време на оброкот, игуаната не смее да се расејува.
 5. Хранењето треба да се изврши најмалку 2 часа пред миленичето да заспие.


Размислувајќи за грижа, треба да се грижите за присуството на ултравиолетови зраци кои можат да гарантираат целосна апсорпција на калциум од страна на игуана. Треба да го запомните овој аспект кога размислувате како да нахраните игуана..

игуана се капе

Како да се искапат игуана?

Капењето е задолжително. Постапката за хигиена најдобро се спроведува во топла бања, загреана со врела вода. Температурата на водата треба да биде околу 30 - 35 степени.

Двапати во неделата, игуана треба да се капе без да успее, а при стопењето се препорачува да се зголеми фреквенцијата. За една постапка, треба да одвоите до половина час, постојано да ја следите температурата на водата.

За да се опуштите од пливањето, на игуаната ќе му треба зглоб или сплав на работ на бањата. Ако домашно милениче седи на сплав долго време, најдобро е да го наводнете со топла вода и да го заштитите од замрзнување..

По капењето, игуаната треба да се навлажни со мека крпа..

Како да разговарате со игуана?

Во секој случај, домашната игуана има упорен карактер, затоа се препорачува да се покаже зголемена грижа, тактика и претпазливост при ракување со домашно милениче.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Игуана - ексклузивно милениче во вашиот дом