ma.AquaFans.ru

Хелена полжав: содржина и размножување

Полжавот на Хелена е многу убава и здрава мекотечка слатководна вода, набудувањето на која ќе биде многу возбудливо и интересно. Сепак, некои карактеристики на нејзината содржина мора да бидат земени во предвид..

Опис

Надворешната боја на Елена е прилично светла - чоколадни ленти на килибарно-жолта позадина. Ова уште еднаш сугерира дека е месојаден, затоа што само предатори можат да си дозволат да привлечат внимание.

Големината на возрасно лице е 15-17 мм, иако понекогаш се наоѓаат прилично големи мекотели во должина од 20 мм.

Школка има појава на конус и ребраста површина. Покрај тоа, на него има еден вид капак, кој се затвора во случај на опасност или кога Елена спие после оброк.

Услови на притвор

Како што знаете, родното место на овој вид мекотели е Источна Азија - Индонезија, Малезија, Тајланд. Има полжави живеат во природни услови во слатка вода со чиста проточна вода. Затоа, тие добро се прилагодуваат на животот во аквариумите.

Вода. За нормално постоење на еден полжав, доволно е 3-5 литри вода, но сепак е подобро ако има многу слободен простор - до 20 литри. Мора да се внимава водата да е напорна. Во премногу мека вода, полжавот ќе се чувствува лошо, затоа што за мијалникот дефинитивно му се потребни минерали.

Совршен температура вода за содржина на Елена - 21-23 ° С. Ако падне под 19 ° C, полжавот може да престане да јаде. 

Водата во аквариумот не треба да се солува. Како што веќе споменавме, ова е слатководен мекотел, а во солена вода ќе наштети.

Почва. Елена сака да се закопа во земјата после вечерата, а мали полжави практично живеат во неа првите неколку месеци по раѓањето, така што почвата во аквариумот треба да биде мека. Подобро е да се користат песок или фино чакал фракции од 1-2 мм.За ефикасно уништување на несаканите полжави, се препорачува да се започне Хелен во големи групи од 6-8 парчиња. Во таков колектив, тие брзо ќе се размножат и ќе ги јадат сите штетници. Само, овие мекотели не се толку корисни, бидејќи самата Елена нема да може да јаде огромна орда на полжави што брзо се одгледуваат.

Исхрана

За нормално постоење, полжавот треба да лови. Таа е во состојба да се движи многу побрзо од нејзините жртви. Ова е особено забележливо кога полжавот е гладен. Тогаш станува главен непријател за мекотели, кои се со иста големина со него. Тоа се калеми, акролукси, физика, меланија, иако се забележува дека таа ја јаде втората само во екстремни случаи и со неподготвеност.

Хелена се фаќа, а понекогаш лежи во чекање за своите жртви и со помош на специјален пробосцис ги цица од мијалникот. Овој начин на јадење се објаснува со фактот дека Елена не плен на мекотели помали од нејзините. Во овој случај, пробосцисот ќе биде поголем од големината на жртвата, а полжавот едноставно нема да може да стигне до нејзиното тело. По ручекот, полжавот се закопува во земја и чека додека не се вари храната.

Хелена не е опасна за риби и ракчиња. Таа ќе лови риби само ако таа е многу болна и не може да се движи самостојно. Покрај тоа, хелена може да биде опасна за јајца и новородени ларви на мрестење риба.

Истото важи и за ракчиња. Покрај тоа, тие можат да бидат ослабени по стопењето, па ракчиња во овој период мора да бидат преместени во друг аквариум.Ако школки не се доволни за храна, може да се јаде морков. Може да се храни самостојно со крвни црви, добиточна храна со сокови или друга храна со големи протеини..

Одгледување

Елена припаѓа на хетеросексуалните мекотели. Сепак, невозможно е да се одреди полот по изглед. Затоа, ако сакате да ги одгледувате овие полжави во вашиот аквариум, првично мора да имате минимум 4-6 лица. Колку повеќе мекотели купени првично, толку е поголема веројатноста меѓу нив да има и машки и женски лица.

Многу е лесно да се одреди тековниот пар. Тие можат да пливаат неколку недели, па дури и да јадат заедно. Таквите мекотели треба да се депонираат во посебен аквариум, бидејќи им треба мирна околина за одгледување. Ако активната риба или ракчиња живеат во аквариумот, женката нема да може да положи јајце.

Условите во новиот аквариум треба да бидат оние на кои полжавите се навикнати. Треба да им се обезбеди доволно количество храна, но не и да претеруваат. Неговиот вишок нема да биде корисен.

Хелена кавијар.

стрела

Прочитајте повеќе:

Полжав Ахатина - одржување и грижа.

Прочитајте за правилата за чување аквариум жаби тука..

Парењето полжави може да трае со часови, по што женката положува едно јајце и го приложува на некоја цврста површина (камен, елементи за украсување).

Во зависност од температурата, бебињата се појавуваат по 2-5 недели. Веднаш после тоа, тие копаат во земјата околу 5-6 месеци и не лазат на површината. За ова време, децата растат до 4-7 мм и само после тоа почнуваат да ловат.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Хелена полжав: содржина и размножување