ma.AquaFans.ru

Полжави теодокс: чување, размножување

Полжав теодокс

Поради некоја причина, содржината на мекотели не е широко распространета во домашните аквариуми. Многумина се согласуваат дека предрасудите и недоволната популаризација на проблемите со одгледување полжави се виновни. Во меѓувреме, набудување на лежерниот живот на аквариумот на овие бавни суштества е многу интересно..

Всушност, тие можат да се наречат слатководни само делумно, бидејќи некои видови од родот Теодокс живеат во Азовско, Црно и Балтичко Море. Во принцип, пред стотици илјади години, сите овие гастроподи живееле во солена морска вода, а потоа некои видови постепено се преселиле во свежи реки и езера.

Ниту една егзотика на прв поглед. Како и да е, не треба да се разочараме пред време, овие домашни претставници на гастроподот класа поседуваат разновидна боја на школки, интересни навики и карактеристични одлики на репродукција. Конечно, тие се само убави!

Овие полжави веќе долго време биле успешно опишани, и немало расправа за нивното место во научната класификација: класата Гастропода (Гастропода), семејството Неритида (Неретида), родот Теодокс (Теодокс).

Како по правило, овие neretids живеат на цврст карпа, што е поврзано со природата на нивната исхрана. Тие измачуваат најмалите алги и детрит (остатоци од распаднати органски материи) од тврди површини покриени со вода..

Полжавите се чувствуваат подобро во тврда вода. И ова не е изненадувачки, бидејќи им треба многу калциум за да се изгради мијалник.

Многу луѓе веројатно ги сретнале овие мекотели во нивните родни реки и езера, но малкумина мислат дека можат да бидат успешно и за доброто на нештата што се чуваат во нивниот мал аквариум. Nивотниот век на Неретид е околу 3 години..

Изглед и карактеристики на телото

Полжав теодокс

Теодокс е мал во големина: рамна, заоблена школка достигнува висина од околу 1 см. Дијаметарот на школка обично не надминува 15 мм. Во долниот дел има мала капа, која гастроподите се затвораат кога ќе се влечат во школка.

Бојата на школки може да биде различна - црна, маслинка, зелена, сива, бледо бела боја. Површината е покриена со брановидни обрасци и точки. Идовите на школка се прилично дебели и многу издржливи. Ова се должи на фактот дека полжавите често живеат во резервоари што течат брзо, каде што тенка школка неизбежно би се распаднала на камења.

Теодокс може да биде или хетеросексуален или истополов (во зависност од видот). Визуелно, сексуалните карактеристики не се изразуваат на кој било начин.


Во природата, сезоната на парење се јавува во лето, кога водата се загрева. Во аквариуми, каде водната средина секогаш ги има истите температурни параметри, овие полжави можат да расаат во текот на целата година.

Сорти

  • Полжав теодоксTheodoxus danubialis (Theodoxus danubialis)

Има пријатна кремаста и бела школка со темни обрасци од цик-цак. Максималниот дијаметар на заоблената обвивка е 1,5 см. Тие претпочитаат тврда вода, така што варовничките камења се додаваат во аквариумот каде живеат. Одлучете се на карпести површини, погодни за чување во вода во вода.

  • Теодокссус трансверзалис (Теодокссус трансверсалис)

Најмалите полжави од овој род. Нивната сива школка нема никаква шема, честопати можете да ја поминете, па дури и да не го забележите ова живо суштество.

  • Паласи (Теодокссус паласи)

Море жители на родот Теодокс. Тие избраа плитки води на Арал, Азов и Црно Море. Нивната големина е со дијаметар од околу 1 см, бојата на школка е жолтеникава со бројни темни точки.

  • Теодокслус Флувијатилис

Најчестиот вид. Овие полжави живееле на огромна територија: од Скандинавија до Средоземното Море и од Западна Европа до Каспиското. Постојат и слатководни и морски подвидови. Нивните омилени места во секојдневниот живот се големи рамни камења, на површината на кои ги трие алгите што служат како нивна храна пред јадење. Постојат многу варијации во боја на школки, вообичаениот дијаметар на поединци е од 1 до 1,4 см.

  •  Theodoxus euxinus (Теодокссус ексисинус)

Livesивее во реките на јужна Европа. Овие се многу мали гастроподи со големина на школка до 8 мм и светли виолетови линии на светло сива позадина..

  •  Теодокс астраханикус (Теодокссус астраханикус)

Itивее, како по правило, во реките Днепар, Днестар, заливите и естуриите на Азовското Море. Бојата на обвивката е маслинка, по целата површина поминуваат цик-цак тенки ленти од црна боја. Големината на поединците е исто така мала: до 1 см.

Домашна содржина

Полжав теодокс

Многу скромен суштества! Ако има желба да се организира „полжав“, тогаш доволно е и 5-литарски аквариум за 6-10 лица.

  • Опсегот на удобна температура е широк: од +19 до +28 Целзиусови степени.
  • Аквариумскиот пејзаж треба да се состои од камења и грицки, од површината на кои полжавите ќе изедат филм од најмалите алги.
  • Водата секогаш треба да биде чиста, така што ефективната филтрација е од витално значење.
Треба да се запомни дека сите теодоксици апсолутно не толерираат јаглерод диоксид, со својот вишок во водната околина, мекотелите неизбежно ќе умрат.

Овие нереиди се чисто територијални. Ова се однесува на следново: секоја индивидуа избира свој дел од површината на алгата (камен или дел од стаклениот wallид на аквариумот) и методично, го „третира“ тоа од ден на ден. Полжавот се преместува на ново место само кога на својата „територија“ нема храна што останува.

Ова оклопно живо суштество не допира до водната вегетација. Како големи густозелени зелени алги, за жал акваристите. Меѓутоа, ако не ја исчистите, на пример, задниот ид на аквариумот од зелена плакета, тогаш 8-10 бебињата од гастропод совршено ќе се справат со задачата и постепено ќе ја доведат површината во совршено чиста состојба.

Теодокс може да се чува со мала риба, но во овој случај, треба да се земе предвид „хемијата“ на водата. Ако на полжавите им е потребна мала цврстина, тогаш не им е потребна на сите риби.

Интересна карактеристика за loversубителите на аквариуми, како што е „морето“: сите видови и подвидови на Теодокс можат да живеат во здодевна морска вода, но потоа нивниот животен век се намалува. Сепак, во аквариум со слатководни води, бебињата се поудобни.

Репродукција: фреквенција и карактеристики

Полжав теодокс

Како што веќе споменавме, во услови на постојана температура на водната водна околина, полжавите можат да дадат потомство во текот на целата година, без оглед на сезоната. Оптималната температура за вода за размножување е + 24 ° C.

Theенките од Теодокс ги положуваат своите јајца на цврста површина - камења, vesselидови на садови. Најмалите јајца се затворени во издолжена капсула со должина не поголема од 2 мм. И покрај фактот дека една таква капсула содржи неколку јајца, по 6-8 недели само едно младенче од отворот за полжав. Остатокот од јајцата служи како храна за него..

Децата растат многу бавно. Веднаш по раѓањето, тие постојано се кријат во земјата, лушпата на нивната белузлава школка е многу кревка. Младите растат премногу бавно.

Знак на растење е периодот кога карапасата се здобива со карактеристична боја за видовите, а нејзините обрасци визуелно стануваат поконтрастни.

Фреквенцијата на репродукција на една жена е 2-3 месеци. Со оглед на бавниот раст на полжавите, нивниот краток животен век, не можете да се плашите од пренаселување на вашиот аквариум и каква било нерамнотежа во биосистемот.

Леснотија на репродукција, непретенциозност, леснотија на одржување - ова е она што го разликува гастропод Теодокс. Покрај тоа, тие се одлични и совесни средства за чистење аквариуми. Се чини дека овие мали мекотели заслужуваат поголемо внимание од домашните loversубители на водната фауна..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Полжави теодокс: чување, размножување