ma.AquaFans.ru

Хелена полжав јадејќи други полжави?

Дали полжавот Хелена јаде други полжави?Хелена полжав јадејќи други полжави?

Аквариум полжав хелена е популарна, која јаде други полжави. Опсег: тела на вода со проточна вода, како и езера и езерца од Југоисточна Азија.

хелена

хелена

Однесување на аквариумот

Елена се бори со мали полжави и други несакани гости во аквариумот:

 1. калеми;
 2. физичари;
 3. кредање;
 4. акролукс апартмани;
 5. езерца;
 6. планарија.

Јадецот на полжави ја гризна својата пробосцис во телото на другите полжави, оставајќи само школка. Се движи брзо. Хелена е безбедна за риби, ракчиња од аквариум, рак и ракчиња. Големите мекотели (ампуларија) не се нападнати. Исклучоци се млади лица.Може да ја уништи популацијата на полжавот, така што бројот на предатори треба да биде минимален..

Предаден полжав е скромен, преживува со различни параметри на вода.

Како и кај многу полжави, содржината на хелена не бара голем резервоар и внимателно одржување на аквариумот.

Големина на аквариум

Наместете една личност во аквариум од 20-30 литри. За едновремено одржување, погоден е аквариум од 3-5 литри. За одгледување ви треба капацитет од 110 литри. Капакот е задолжителен за животното да не лази.

Барања за вода

Не дозволувајте остра промена во параметрите на вода и не ги населувајте мекотелите во мека вода, така што школка да не пропадне. Чувајте ја водата чиста. Не е потребна аерација.
Идеални параметри:

Температура19-25 степени
Вкочанетост12–20 dGh
Киселост на PH7-8

Почва

Во аквариум со хелена, се претпочита фина почва со дијаметар од 1-2 мм, во која кохлеата копа. Може да живее во резервоар со средна големина.

ХранењеТој јаде езерца и калеми повеќе спремно, со најмалку јаде заради сродство со овој вид.

Покрај малите полжави, овие месојади се погодни за хранење:

 1. производител на цевки;
 2. Ракчиња
 3. крвоток;
 4. Артемија
 5. школки;
 6. растителна храна со алги;
 7. говедско срце и црн дроб;
 8. тоне храна од риби;
 9. крил.

Справувајќи се со сите полжави, хелена јаде преостаната храна за аквариум риба. Ако исхраната на вашите риби е богата со протеини, храни полжави со Хелен. Донесете калеми или физички во посебен сад, така што предаторите секогаш имаат храна. Еден полжав со средна големина е доволен за неколку дена. Пилешкото јајца исто така е погодно за хранење..

Хелена јаде уште еден полжав

Хелена јаде уште еден полжав

КомпатибилностЕлена е опасна за гастроподи со иста големина. Понекогаш нападнат:

 1. седентарен СРЈ;
 2. ракчиња за време на топење;
 3. риба срна.

Не ставајте го Елена во аквариум за мрестење и расадник за млади животни. Ако чувате ретки видови ракчиња, подобро е да ги играте безбедно и да не ги чувате со убијци за полжави. Малата големина на мекотелите не дозволува да се чуваат со големи циклиди, бидејќи вторите јадат Елена. Рамнодушен кон вегетацијата.

Одгледување

Предаторите раса на возраст од 6 месеци, кога растат на 1 см. За разлика од калеми или кредање, тие растат бавно.

Хелените се хетеросексуални мекотели, што значи дека за одгледување на две лица може да не биде доволно.

Дали е можно да се прави разлика помеѓу машки и женски

Не е можно да се одреди сексот пред парење. За време на сезоната на парење, хетеросексуалните хелини формираат парови и се држат заедно.

Парење полжави

Парење полжави

Правила за одгледување

Ставете 4-6 лица во аквариум. Одржувајте температура од 20 степени, нахранете ги производителите со висококвалитетна храна за протеини. Парење на гастроподи може да трае неколку часа. Alesенките лежат по едно јајце, ставајќи mидарски на стакло, украси, камчиња и други тврди предмети. Theидањето е квадратно со кафеава точка во центарот..

Времето на инкубација е 25-30 дена. Заоблената личност ја закопува земјата и е прикажана кога достигнува 3-4 мм.

Потомство

Не преживеат сите потомци, иако возрасните обично не допираат млади животни. Отпрвин, мекотелите се хранат со остатоци од храна за риби. Тие започнуваат да ловат, растејќи на 7-8 мм. Додека растат млади, внимателно следете ја чистотата и параметрите на водата.

Прегледи

Елена вежба природна контрола врз популацијата на полжави во аквариуми.
Описите на акваристите се слични: многумина на почетокот не забележале како хелена се бори со мекотели, но за неколку месеци се забележува намалувањето на бројот на гастроподи. Препорачливо е да не се чува премногу хелена за да се одржи рамнотежата на јадење мекотели и предатори.

Преглед на полжави 1

Преглед на полжави 1Преглед на полжави 2Преглед на полжави 2

Цена

Во просек, цената од 1-1,5 см е 60–90 рубли.

Совети

 1. За да избегнете воведување несакани мекотели и паразити, исплакнете и третирајте ново стекнати растенија во раствор од 3% водород пероксид (5 ml на 10 l вода) или светло розов раствор на калиум перманганат. Време на експозиција од 30 мин. Исто така, погоден е слаб раствор на белина (25 ml на 1 литар вода) со потопување за 3-5 минути. Запомнете дека не сите растенија толерираат хлор, на пример, тоа е штетно за Елодеа.
 2. Целосното истребување нарачки за полжави е исто толку лошо како и преголемата популација. Гастропроводите се корисни за отстранување на зелената плакета од стакло и олабавување на почвата, што го спасува од зони без кислород. Внимавајте на бројот на предатори и „плен“ или чувајте пелин со големи полжави како ампуларија.
 3. Ако тревопасните полжави не јадат алги, привремено престанете да ги храните..
 4. За да спречите цветање на вода, не дозволувајте сончева светлина да влегува во wallsидовите на аквариумот..

Хелена има две латински имиња: Анетомеј хелена и Клиа хелена. Ова се должи на две родови со азиско и африканско потекло..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Хелена полжав јадејќи други полжави?