ma.AquaFans.ru

Полжави меланија: како да содржат

Меланоиди (меланија) - мекотел, жител на дното на почвата на резервоарите за слатководни води. Може да се најде во Азија, на африканскиот континент, па дури и во Австралија. Може брзо да се прилагодат на необични услови, овие полжави лесно се шират низ нови територии, наоѓајќи соодветни места за живеење.

Па, дали полжавот е добар за вештачко езерце? Дали тие бараат посебна грижа? И, како ги чувате во аквариумот покрај рибата? Ние ќе се справиме со овие и други прашања со цел понатаму.

Сорти на меланоиди

Во многу публикации за студии за аквариуми, може да се прочита дека меланиите доаѓаат во една форма - меланоида туберкулата, големината на лушпата достигнува 3-3,5 см во должина. Всушност, постојат најмалку уште два типа полжави меланија:

  • Меланоиди гранифера потекнува од Малезија;
  • Меланоид рики од езерцето во Сингапур.

Сите три варијанти на овој слатководен мекотел познат денес се обдарени со конусна школка, чија уста лесно се покрива со вар врата во критичен момент.

Поради ова, микроклимата поволна за кохлеата е зачувана во внатрешноста на обвивката, иако треба да се напомене дека меланија е многу тврда - тие не се грижат за критичните температури на водата или неговата висока соленост.

Надворешните разлики се поизразени кај меланоид туберкулата и меланоид гранифера. Ова главно се однесува на нивната боја:

Меланоиди туберкулата сива комбинација со маслиново и зелена боја. Устата на лушпата изгледа за разлика од целата обвивка на мекотецот, чии спирали се повеќе заситени во боја - тие можат да имаат кафеави, понекогаш дури и бургундски нијанси.

Меланоиди гранифера супериорна во однос на нивните колеги од вид по изглед. Нијанси на сива и кафеава контраст во необична комбинација ги разликуваат меѓу другите сорти. 

Имајќи голем дијаметар на школка, овие полжави претпочитаат песок за живеење (полесно е да се движите на него) или да направите воопшто без почва, честопати приложување на камења, загради на резервоар.

Карактеристики на МеланијаШколки Меланоиди е невообичаен претставник на гастроподи, се разликува од другите слични жители на аквариумот на неколку начини одеднаш.

Прво. Меланоидот е познат како копнен полжав, бидејќи неговото живеалиште во вештачки резервоар е аквариумска почва. Се случува меланите да се влеваат на theидовите на домашниот резервоар или украсите, но тоа не е распространето. Индивидуалните лица обично прават слични видови навечер..

Второ. Меланија е важно да има растворен кислород во водата, затоа што дише со помош на жабри.

Трето. Меланоид е живописен полжав кој не мрести, но произведува потомство кои се целосно способни за независно постоење.

Улогата на полжави во животот на аквариумВообичаен начин за меланија да влезе во аквариумот е во комбинација со растенија што се пренесени од други резервоари за аквариум и не биле подложени на посебен третман. Во овој случај, сопственикот на езерцето открива нови жители, како по правило, случајно и не секогаш среќен со неговото наоѓање.

Главната причина за недостигот на ентузијазам е големата плодност на мекотел и наскоро се појави потребата за намалување на обрасната популација.

Сепак, не може да се забележат придобивките што овие полжави можат да ги донесат:

  • живеејќи во земјата, тие постојано го олабавуваат, спречувајќи го да се налее, го исцедат, го подобруваат дишењето на корените на аквариумските растенија;
  • јадете отпад од риби што се населиле на дното, што исто така служи за одржување на чистотата на резервоарот;
  • оставајќи го нивното дно засолниште масовно, сигнализирајќи ја недоволната чистота на аквариумската вода, почвата.

Како да содржи топење на аквариум?

Се чини дека никој не размислува за создавање посебни услови за живеење полжави во домашни езерца. Покрај тоа, овој мекотел е многу скромен и лесно се прилагодува на различни околности..

На пример, да се биде роден во резервоари за слатководни води, Melanoides tuberculata демонстрира широка толеранција кон нивото на соленоста на водата - постојат познати случаи на живеалиште на меланиите во езерата со соленост до 30%.

Во услови на домашен аквариум, полжавот мирно се однесува на секаков температурен режим, сепак, оптималниот опсег за него е 20-28 ° С.

Параметрите на водата како киселоста и цврстината се уште помалку значајни за овој претставник на гастроподи..

Но, почвата за топење е неопходен елемент. Неговиот квалитет е исто така многу значаен. Треба да биде или груб песок или зрнеста почва од 3-4 мм (полжавите треба да можат полесно да се движат, а таквата почва ќе остане чиста подолго).

Меланијата се хетеросексуални, но понекогаш можат да демонстрираат партеногенетски метод на репродукција. За него, доволно е да има само женка која буквално ќе се клонира. Некои природни популации на меланија се составени исклучиво од жени..

Ако во езерцето се подигнат 2-3 пара полжави, тогаш за неколку месеци населението ќе биде во десетици, бидејќи нивната стапка на размножување е исклучително висока.

Помладата генерација полжави растат наскоро, додавајќи 5-6 мм во должина месечно.

Врз основа на горенаведеното, можете да бидете сигурни дека Меланоид е покорисен жител на домашен резервоар. И овие квалитети на мекотелот ви одговараат и дали вреди да го пуштите во аквариум, зависи од вас.

Карактеристики на однесувањето на полжав меланија, видете во видеото:

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Полжави меланија: како да содржат