ma.AquaFans.ru

Полжави ампуларија во аквариум: одгледување, одржување и грижа

Едно од популарните жители на аквариумот е ампула од полжави. Одржувањето на вакви мекотели не е воопшто тешко, па почетниците aquarists често ги започнуваат. Во природното опкружување, тие можат да пораснат до 11 см, но во аквариуми нивната големина обично не надминува 6 см. Овие лица привлекуваат внимание не само во големи димензии, туку и во интересни бои. И покрај едноставноста на содржината, постојат неколку точки за кои треба да знаете.

Содржина на полжав во ампулија
Ампуларија го привлекува окото со светло жолта боја

Општи информации

Татковината на ампулата е Јужна Америка. Овие полжави обично се наоѓаат во жолта боја, но на продажба можете да најдете сина, виолетова, па дури и кафеава сорта. Во исто време, нивната боја се движи од темна сенка до многу светлина. Ако полжавот има доволно храна, тогаш растат до својата максимална големина прилично брзо. Затоа, најдобро е да купите мали лица, бидејќи тие живеат во заробеништво не повеќе од две години.

Услови на полжав во ампулија
Во аквариум, ампулариумите не живеат долго: не повеќе од 2 години

Мекотел има посебен капак на мијалникот, што во случај на опасност или неповолни услови брзо се затвора. Ампуларијата добро коегзистираат едни со други, така што во еден аквариум може да содржат неколку видови одеднаш. Тие имаат прилично интересен начин за уредување на респираторниот систем. Жабри се наоѓаат на десната страна на поединецот, а белите дробови на левата страна.

На полжавот му е потребен кислород за да дише. Затоа, кога треба да ја испумпа, се крева на површината и ја истегнува цевката за дишење. Без оглед на видот и бојата, структурата на сите ампули е иста. Тие имаат добро развиено чувство за мирис, така што брзо наоѓаат храна во аквариумот. Во пределот на главата, мекотел има очи, како и четири пипала.

Одржување и грижа

Полжавите ампуларија се прилично мирни суштества. Никогаш не им пречат на рибите или безрбетниците, што, напротив, може да биде опасно за нив. На пример, ракчиња или ракчиња често избираат мекотели од школки и ги јадат, а големи риби (цихлиди, итн.) Ги грицкаат во секој случај.

Карактеристики на полжав со ампулија
Ампулите не претставуваат опасност за ниту еден жител на аквариумот

Премногу школки не треба да се чуваат во мали аквариуми., бидејќи нема да имаат доволно храна и простор. На еден полжав му требаат околу 10 литри волумен. Ампулите се чувствуваат удобно кога температурата на водата е 24 степени и погоре. Исто така, препорачливо е да се инсталира филтер во аквариумот што ќе ја прочисти водата, затоа што овие лица јадат многу и, според тоа, од нив остануваат голем број на витални производи.

Исто така е многу важно што има доволно калциум во водата. Ако не е доволно, тогаш овие мирни суштества ќе почнат да пропаѓаат.Ако водата е мека, тогаш можете да додадете специјална подготовка, која се продава во продавницата за миленичиња, или да ставите варовник и морски школки во аквариумот.

Храна за ампула

Полжавите се од голема корист за аквариумот, бидејќи тие се чистачи и брзо јадат сите мртви риби. На овие мекотели не им требаат посебни услови на притвор, главната работа е што тие имаат доволно храна. Тие исто така активно јадат алги и плакета што се формира на theидовите на аквариумот, камења и растенија..

Следниве видови храна јадат овие полжави:

  • специјални апчиња за сом;
  • зеленчук (краставица, тиквички, зелена салата, грашок, зелка, тиква);
  • храна во живо (тубула, крвен црв).
Полжав со ампулија
Полжавите ампуларија совршено ги чистат wallsидовите на аквариумот, а може да се наречат и „нарачки“ на водата

Овие лица јадат добро целата храна за риби, така што не дозволуваат водата да се влошува и кисело. Ако полжавите почнаа да ги јадат лисјата на растенијата, тогаш во овој случај, на нивната исхрана треба да се додаде храна што содржи спирулина или зеленчук. Но, во исто време, важно е да се осигурате дека парчиња зеленчук не се во вода повеќе од еден ден.

Прво на сите, младите пука страдаат од ампуларија, затоа се препорачува да се чуваат полжави само со големи алги. И, исто така, во потрага по храна, поединците почнуваат активно да ја копаат почвата, а со тоа да го оштетат коренскиот систем на растенијата. За да го задржите аквариумот уредно, важно е да ги нахраните овие мекотели на време и со разновидна диета..Може да им дадете и полжави парчиња бел леб, варена жолчка и банани. Тие со задоволство јадат земјотреси и дафнија. Општо земено, полжавите се хранат со сè што можат да најдат во аквариум.

Одгледување полжави

Ампулите се диоексни суштества, затоа, за да се добие потомство, мора да имате барем еден пар во аквариумот. Невозможно е да се одреди нивниот пол според некои надворешни знаци, но тие не се хермафродити. Затоа, за сигурност, најдобро е да имате од четири до шест такви мида.

Може да разберете каде е женското или машкото за време на парењето, бидејќи второто секогаш ќе биде на врвот. Репродукцијата на аквариум полжави ампулија се јавува во топла сезона или на температура на вода над 25 степени.

Одгледување полжав од ампулија
За репродукција на полжави, неопходна е машка и женска ампула

После парењето, женката бара соодветно место над површината на водата и таму остава јајца. Ова обично се случува во текот на ноќта или навечер. Не можете да го допрете кавијарот, но треба да бидете сигурни дека тој не влегува во вода.

Самите јајца се големи, достигнувајќи дијаметар од околу 2 мм. На самиот почеток, тие имаат бледо розова боја, но по неколку дена тие веќе стануваат бели. Благодарение на воздухот, јајцата се калцифицираат, а ларвите се безбедни. Сите јајца цврсто се вклопуваат заедно, а самата theидарија наликува на мал куп грозје. Неколку дена пред појавата на мекотели, спојката станува речиси црна.

Карактеристики за одгледување полжав во ампулија
Јајцата на ампулариумот ја менуваат својата боја за време на созревањето

По околу три недели, полжавите почнуваат да се изведуваат. Тие сè уште се мали, но по изгледот тие повеќе не се разликуваат од возрасните. Така што theидањето не умира, треба внимателно да ја следите влажноста во аквариумот. И кога полжавите почнуваат да се појавуваат, аквариумот треба да биде покриен со стакло. Во овој случај, тие полудуваат до водата, а не надвор, и не умираат.

Исто така, постојат ситуации кога полжави од ампуларија во аквариумот не растат, иако има машко и женско. Во овој случај, за нив Треба да се создадат следниве услови:

  • сменете ја водата во аквариумот најмалку еднаш неделно;
  • зголемување на фреквенцијата на добиточна храна;
  • зголемете ја температурата на водата во аквариумот.
Одгледување полжав од ампулија
За да ја стимулирате ампуларијата да се размножува, можете да се обидете да ја зголемите температурата на водата

Ако се исполнети сите овие три услови, тогаш наскоро ќе биде можно да се набудува размножување на ампули во аквариумот. Ако полжавот најде добро место за мрестење, тогаш таму постојано ќе лежи јајца.
Важно е да се знае не само како да се размножуваат мекотели, туку и како да се хранат со извезените млади. На крајот на краиштата, на младите полжави им е потребна постојана добра исхрана и, се разбира, тие нема да бидат доволни од храната што паѓа на дното додека храните други риби. Затоа, за нив, можете да ставите претходно измазнети лисја од зелена салата во аквариум.

Ако младиот раст во копачот, тогаш може да се храни со специјални гранули за аквариум риба. Само пред ова, добиточната храна треба да биде добро мелечка, така што таа се претвора во прав, а потоа се прелива до дното без почва.

Не заборавајте за дополнителната аерација на вода, што е пожелно да се направи двапати на ден најмалку 10 минути. Но, треба да ја менувате водата во депозитарот еднаш на секои три дена. Кога новото потомство расте и станува посилно, може да се пресади во обичен аквариум.

Не е тешко да се одгледуваат и одржуваат полжави. Тие се несомнено декорација на кој било аквариум и многу е интересно да ги гледате.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Полжави ампуларија во аквариум: одгледување, одржување и грижа