ma.AquaFans.ru

Одржување и репродукција на полжави од аквариум „теодокс“

Гледајќи во Теодокс, тешко е да се мисли дека станува збор за домашни мекотели. На крајот на краиштата, тие се толку егзотични и шармантни. Меѓу искусните акваристи, многумина ги содржат овие гастроподи. Некои дури и се обидоа сами да го фатат Теодокс, а потоа да ги стават во нивниот аквариум..

роговиден полжав
Теодокс може да постои и во свежо и во малку блескаво водни тела

Општ опис

Родот полжав Теодокс му припаѓа на семејството неретидно. Како и повеќето нивни роднини, овие суштества можат да постојат и во свежи и во малку блескави водни тела. Нивната максимална големина е околу 2 см во висина. Школка е округла во форма, има мала навивка која многу личи на чаша или чинија. Капа се наоѓа на задната површина на ѓонот, со помош на која кохлеата го затвора својот влез доколку е потребно, како ампулариум. Единствениот е светлосен сенка, а влезот и капачето имаат жолтеникава нијанса.

Што се однесува до боењето на теодокси, тој може да биде различен, додека е многу привлечен. На мијалниците, контрастна шема е јасно видлива во форма на мали и големи точки или наизменични цик-цак на белузлава или сива позадина. Самата обвивка на полжавот е доста густа и густа, многу издржлива. Во природното живеалиште, овие суштества живеат во тела на вода, каде има многу силна струја, така што во вакви услови им е потребна силна обвивка.

теодокс
На школки од теодокс, контрастна шема е јасно видлива во форма на мали и големи точки или наизменични цик-цак

Протетралните мекотели се сметаат за морски полжави. Но, некои видови се во можност да живеат во малку солена или свежа вода. Некои дури се прилагодија на егзистенција на копно. Создавањата на неритидското семејство имаат значителни разлики од прилично примитивните без`рбетници кои припаѓаат на редот Архаејгастропода. Исто така, постојат некои сличности, како што е присуството на пар атрија.

Тропските суштества на семејството Неритида се широко распространети кај акваристите. Овие креации се здобија со популарност со нивниот многу спектакуларен изглед. Освен тоа, овие полжавите се од голема корист за аквариумот. Тие се доста рамнодушни кон зелените места во резервоарот, но со големо задоволство јадат плакета формирана на theидовите на домашен резервоар. Цената на овие странски суштества е значителна, а во моментов нивната репродукција сè уште не е дебагирана..

Главни сорти

Не постојат многу варијанти на теодокс, познати на науката. Најчестите од нив се:

 1. Theodoxus danubialis (Theodoxus danubialis) Овој полжав е прилично убав мекотел што се крие под лушпа од варовнички нијанси. Јасна шема што се состои од темни цик-цак со различни дебелини може да се проследи на површината. Овие суштества можат да пораснат до еден и пол сантиметар. Тие претпочитаат да живеат во тела на вода каде е присутна тврда вода..
 2. Theodoxus fluviatilis (Theodoxus fluviatilis). Видот се смета за прилично чест на огромна територија, особено во европските земји, скандинавските земји, па дури и во некои региони на Русија. Школка на овие полжави се темни нијанси: кафеава, сина, виолетова. На мијалниците има и шема во форма на јасни белузлави точки. Оваа разновидност на теодокс е многу интересна навика: пред да јадете алги, полжавите внимателно ги тријте на камења. Поради оваа причина, мекотелите претпочитаат да постојат во резервоари со карпеста почва..
 3. Theodoxus transversalis (Теодокссус трансверсалис). Станува збор за многу мали полжави кои се кријат во школка без слика. Бојата на школка може да варира од сива до жолта или кафеава боја..

  Теодокс останува
  Денес, науката не знае толку многу видови на теодоксус

 4. Theodoxus euxinus или Црното Море (Theodoxus euxinus). Овој црн морски полжав е сличен по изгледот со пан-европскиот полжав Теодокссус флувиатилис. Внатрешноста на обвивката има жлеб во форма на полумесечина. Како и другите видови полжави, бојата и обрасците на полжавот од полжав се многу различни и затоа не се земени предвид при одредување на видот. На лесна позадина, можете да видите образец на мрежа или шема на цик-цак. Телото на црниот морски полжав е обоено во светло сива боја со потемна пигментација на страните и на главата. Телото и главата обично се целосно покриени со школка. Мекотели претпочитаат да живеат во топли европски земји: Грција, Романија, Украина. Полжавот на Црното Море е широко распространет во езерцата на сливот на Црното Море и вливот на Дунав. Школки се откриени и на турскиот Егејски и медитеранскиот брег. Главно се населува со бавни текови и езера во близина на брегот..
 5. Теодокссус паласи (Theodoxus pallasi). Овој вид претпочита да постои во малку заградена или целосно солена вода. Во природното живеалиште на полжави може да се најде во Арал, Азов и Црно Море. Школки, исто така, живеат во реки кои припаѓаат на сливовите на овие мориња. Максималната големина на една личност е нешто помалку од сантиметар. Школка е сиво-жолта боја, постои шема во форма на точки и цик-цак во темна боја.
 6. Теодокссус астраханикус (Теодокссус астраханикус). Полжави живеат во Днестар, како и во реките кои припаѓаат на сливот на Азовското Море. Овие мекотели имаат прилично убава шема на школка во форма на чести темни цик-цак лоцирани на жолта позадина.

ЖивеалиштеРодното место на теодоксисите се смета за реки: Днестар, Днепар, Дон и Јужна бубачка, честопати убави суштества можат да се најдат во притоките на овие реки и езера. Theивеалиштата на овие мекотели се: корења на дрвја потопени во вода, стебла на водни растенија и крајбрежни камења. Теодоксиците добро ја толерираат топлината, па често може да се видат на копно.

Мали слатководни полжави теодокс, чија содржина може да се изврши дома, во природата живеат во реки и езера во:

 • Украина;
 • Русија;
 • Унгарија
 • Белорусија;
 • На Полска.

Може да се видат и во некои региони на Скандинавија и во балтичките земји..

Овие суштества се сметаат за слатки води само делумно, бидејќи некои видови имаат способност мирно да постојат во морињата со сол. Научниците тврдат дека пред неколку стотици илјади години, сите овие мекотели живееле во солена морска вода, по што некои видови на крајот мигрирале во свежа вода..

теодокс на стакло
Теодоксид се смета за делумно слатководен, како некои видови
постојат во солени мориња

На прв поглед, содржината на аквариумските теодокси не може да се припише на некое егзотично занимање. Но, не разочарувајте се од ова, бидејќи домашните полжави имаат многу невообичаена боја за нивните школки, интересни навики и, исто така, невообичаени методи за размножување во аквариумот. Теодокс, конечно, се смета за многу убаво суштество..

Во нивното природно живеалиште, полжавите живеат на цврсти карпи, што може да се објасни со нивните навики на хранење. Факт е дека мекотелите гледаат меѓу тврдите камења покриени со вода, мали алги и детрит, што е остатоци од распаднати органски суштества.

Теодокс жолт
Во нивното природно живеалиште, полжавите живеат на цврсти карпи


Теодоксиците се чувствуваат најдобро во тврда вода. Ова се должи на фактот дека за да се изгради школка на полжавот му е потребна голема количина калциум. Многумина веројатно ги сретнале овие полжави повеќе од еднаш во нивните родни езера, езерца и реки, но малкумина би помислиле дека овие суштества можат лесно да се одгледуваат дома во мал аквариум, а и тие би биле од дополнителна корист. Во просек, животниот век на една личност е околу 3 години.

Научните студии покажуваат дека поголемите риби, како што се перч и некои видови бела риба, како и поголемите ракови, можат значително да го намалат бројот на теодокс во дивината. Во аквариум, обичен полжав го достигнува својот максимален животен век..

Правила за содржина

Да ги содржи овие необични полжави дома, не треба многу напор. Овие суштества ќе се чувствуваат подеднакво удобно и на температура од околу 19 степени, и на температура од околу 30 степени. За храна претпочитаат да јадат алги, кои растат на wallsидовите на аквариумот, така што овие миленичиња имаат неверојатни придобивки за сопственикот. Точно, вреди да се напомене дека тврдите видови трева во контејнер, на пример, црна брада, се премногу тешки за мали полжави.

Исто така во аквариумот високи растенија ќе останат недопрени, и ова е дефинитивен плус. Ако овие мекотели живеат во живо агол, садот секогаш ќе изгледа уредно, а насадите ќе бидат чисти и здрави..

Повеќето сорти на полжави се чувствуваат поудобно во тврда вода, која содржи голема количина калциум, бидејќи е неопходна за формирање на издржлива школка. Експертите препорачуваат додавање на морски камења од варовник во аквариумот. Исто така полжави категорично не толерирајте застојана течност.

теодоксиј flutils
Повеќето видови на полжави се чувствуваат поудобно во тврда вода.

Максималниот број на лица што можат да се чуваат во еден аквариум е од 6 до 8. Бидејќи по големина достигнуваат не повеќе од 2 см, помал број од нив во резервоарот ќе бидат едноставно невидливи. Покрај тоа, стадото од 8 парчиња е оптимално за успешно одгледување дома. Полжавите можат да бидат хетеросексуални или бисексуални. Во исто време, прилично е тешко да се прави разлика помеѓу машко и женско.

Друга интересна карактеристика на Теодокс е дека секој член на семејството има свое место. Ова е таканаречена зона во која почиваат мекотелите и зоните каде што се хранат полжавите. Местата за одмор теодоксиците ги собраа цврстите.

Честопати, мали полжави се населуваат во лушпата на повеќе мекотели за возрасни.

Карактеристики на размножување

Ако дома чувајќи полжави се исполнети сите потребни услови и температурата на водата во аквариумот е удобна за мекотели, тие ќе можат да даваат потомство во текот на целата година. Температурата на течноста во резервоарот треба да биде околу 24 степени.

Femaleенските полжави ги поставуваат јајцата на тврди површини:

 • на камењата;
 • на прицврстувачи;
 • на theидовите на аквариумот.

Малите јајца се наоѓаат во издолжена капсула, чија должина не е повеќе од 2 мм. И покрај фактот дека има неколку јајца во една капсула, по еден и пол до два месеци, се раѓа само едно бебе. Остатокот од јајцата служи како храна за него. Малите полжави растат доста бавно. Веднаш по раѓањето, тие се скоро секогаш во земја. Школка на нивната бела обвивка е многу кревка.

полжав теодокс
Теодокс ќе може да дава потомство во текот на целата година, во зависност од условите на нивниот притвор

Главниот знак на растење е времето кога школка станува карактеристична за одреден вид боја, а обрасците стануваат се повеќе контраст.

Во аквариум, обичен полжав може да достигне пубертет на возраст од шест месеци, во природа - обично само по 2 години (со вкупен животен век од околу 2,5 години). Мажјакот може да се препознае со постојниот задебелен десен раст, кој служи како орган за парење. Репродуктивниот период помеѓу април и октомври.
Како по правило, фреквенцијата на репродукција на еден полжав е два до три месеци. Бидејќи мекотелите растат многу бавно, а нивниот животен век е краток, не треба да се плашите од пренаселување на вашиот дом аквариум, како и од какви било нарушувања во рамнотежата на биосистемот.
Леснотијата на репродукција дома, непретенциозност, како и леснотијата на одржување го разликуваат теодоксисот од другите видови на мекотели. Покрај тоа, овие полжави се сметаат за добри средства за чистење аквариуми..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Одржување и репродукција на полжави од аквариум „теодокс“