ma.AquaFans.ru

Одржување и одгледување во аквариумот на грабливи полжави хелена

Полжавката Хелена е предаторско слатководно суштество. Нејзината татковина е југо-источен дел на Азија. Exубителите на егзотика растат такви полжави во аквариуми. Особеноста на овој мекотел е тоа што јаде други полжави, помали во големина. Овој факт мора да се земе предвид пред да ги набавите за одржување на домот и да се стават во еден аквариум..

хелена
Овој полжав има заби.

Општ опис

Мелена мекотел се одликува со жолта боја. Во дивината, тие можат да живеат од 1 до 2 години. Најчесто живеат во проточна вода, претпочитајќи песочни или глинести подлоги. Ако во аквариум таков мекотел јаде мали удари, тогаш во природната средина големи црви влегуваат во својата диета.

Големината на предаторот варира од 0,5 до 1 см. Карактеристичните карактеристики на овој вид се следниве:

  • издолжена форма на ногата и респираторната цевка;
  • пробосциска уста со која на мекотел отвора други школки;
  • има голем број на мали заби на пробосцисот.

Во ова видео ќе дознаете повеќе за полжави:

Хелените не се само украсни мекотели. Тие помагаат да се исчисти аквариумот од мали полжави. - калеми, акролукси и меланија, поради што населението на мали мекотели ќе се контролира на природен начин. Сепак, треба да се разбере дека хелена може целосно да го исчисти капацитетот на ваквите шлајки.

Се разбира, можете да користите различни хемикалии за оваа намена, но тие нема да бидат толку ефикасни како овој предатор. Повеќето лекови за шлаканици содржат бакар во нивниот состав, а тоа е опасно за рибите, бидејќи воведува нерамнотежа во биолошката околина на аквариумот.

Невозможно е да се разликува женска Елена од машка самостојно. За да се добие потомство, се препорачува да започнете прилично голем број на вакви мекотели..

Хранење од полжав
Постојат голем број на нијанси во содржината на овие полжави

Карактеристики на содржинатаЗа да можат аквариумските полжави алена да се чувствуваат добро во аквариумот и да донесат потомство, неопходно е да им се обезбедат сите услови. Особено внимание треба да се посвети на големината на аквариумот, водата и дополнителната храна..

При изборот на резервоар, треба да се има предвид дека за нормално постоење на една личност, од 3 до 5 литри вода ќе биде доволно, но колку повеќе, толку подобро. Веднаш по купувањето, не се препорачува поставување полжави во обичен аквариум. Првите неколку недели тие мора да се чуваат во посебен сад. Тие можат да бидат „закачени“ на други жители кога растат на 1 см.

Основните барања на полжави во аквариум се следниве:

  • температура на водата - од 23 до 27 ° C;
  • киселоста треба да биде 7,2–8 pH;
  • цврстина на вода - 8−15;
  • почва - чакал или песок.


Ако температурата на водата падне на 20 ° C, тогаш хелиите ќе престанат да се размножуваат. На температури под 19 ° C, мекотелката престанува да јаде.

И покрај фактот дека полжавот од предатори јаде помали мекотели, треба да се храни со дополнителна храна. Главната диета е калеми, физичари и меланија. Хелена користејќи ја својата пробосцис буквално ја цица содржината на школка, но е рамнодушна кон големи и многу мали мекотели, затоа што едноставно не може да ги јаде.

Како дополнителна храна, замрзнати ракчиња, крвни крпи или редовна храна за риби се соодветни. Ако има мали болни или мртви риби во аквариумот, тогаш предаторскиот мекотел со задоволство ќе ги јаде и нив..

Репродукција и компатибилност

Репродукција на хелени полжави во аквариум може да се одвива само во присуство на хетеросексуални лица. Ова значи дека колку повеќе мида има, толку се поголеми шансите да имате потомство..

Самиот процес на спарување е доста долг. Може да трае со часови. Понекогаш се случува мекотелите да се држат заедно не во парови, туку во цели групи.

Одгледување полжав Хелена
Овие полжави лежат јајца

Јајцата се поставени на тврда површина. Може да биде камен или заграда. Mидањето се развива многу бавно: паѓаат во песок, јајцата може да лежат таму неколку месеци. Расте млади луѓе може да се види само шест месеци по положување јајца. Отворено тие почнуваат да се појавуваат само кога ќе достигнат околу 7-8 мм. Опстанокот е прилично мал. Главните причини се канибализам и конкуренција на храна во периодот на нивниот активен раст..

Некои акваристи специјално растат мали полжави во тегли за да можат подоцна да ја хранат Хелен..

Заштитни полжави во аквариумот претставуваат закана само за малите мекотели. Рибите не им се интересни. Ракчиња од Елена не се физички способни да фатат. Сепак, подобро е да не ризикувате, туку растат ракчиња одделно од грабливи мекотели. Полжавот не ја допира СРЈ, ако тие брзо се движат.

Кога купувате мекотел хелена, треба да разберете дека ова се предатори кои можат да го уништат населението на мали полжави во аквариумот. За да може хелена да расте нормално и да се размножува добро, потребно е да се создадат сите услови погодни за тоа.

">
Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Одржување и одгледување во аквариумот на грабливи полжави хелена