ma.AquaFans.ru

Карактеристики на чување ролна полжав во аквариум

Ролна полжав е еден од најпознатите видови на семејството гастропод. Ова мало суштество е скромен во заминување и не бара посебни услови за притвор. Случајно може да навлезе во аквариумот и да донесе многу вештачка вода до вештачкиот резервоар. Сепак, со неправилна грижа, калемите можат да бидат опасни по здравјето на другите жители, бидејќи тие се носители на разни болести.

калеми можат да ползат од аквариумот
Честопати овие мали аквариумски мекотели се појавуваат случајно - мали полжави или нивните јајца може да се донесат заедно со растенија.

Општи информации

Мелениот калем припаѓа на одредот на белодробни полжави кои можат да поминат без вода некое време и да дишат воздух. Брзо се прилагодува на новите услови за живот и е во состојба да преживее дури и во најекстремни услови..

Прикажи го описот

Пред да го добиете овој претставник на водната фауна, треба да одлучите како изгледа серпентина и какво е неговото однесување.

Прво на сите, loversубителите на аквариумот обрнуваат внимание на школка од мида. Тој е спирален и може да има од 4 до 8 кадрици. Нивниот број зависи од возраста на суштеството и нејзината големина. Тежината на "куќата" на полжавот може да достигне 90% од вкупната маса. Тој е про translирен и може да биде со широк спектар на нијанси. Преку школка, внатрешните органи на мекотел се јасно видливи.

Внатре, серпентина чува мал меур на воздухот, што му помага да се спушти на дното на резервоарот и да се издигне на површината. Овој вид полжав е мал, бидејќи може да порасне само до 4 сантиметри во должина. Дома, овој индикатор е многу помал отколку во дивината и ретко надминува 1 см. Интересна карактеристика на калемите е што колку поголема популација живее во аквариум, толку е помала големината на поединците.

Бојата на телото на чешел од мекотел е исто така разновидна. Постојат поединци кои се насликани во црвена или дури и розова боја. Под природни услови, тие обично се потемни и можат да бидат кафеави во боја..

Калемот се движи бавно и непречено, како и сите други типови на семејството. Движењето се должи на широката нога со рамен ѓон. Во овој случај, полжавот произведува мала количина слуз, што во голема мера го поедноставува овој процес. Сепак, ова негативно влијае на можноста за пливање на површината на резервоарот. Овој вид на мекотели има „железен карактер“ и може да го води вообичаениот начин на живот дури и во најтешки услови..

Полжавот дише со помош на голем белодроб, кој го зафаќа поголемиот дел од просторот во внатрешноста на школка. Покрај тоа, серпентина може да добие кислород преку кожата, сепак, нејзината количина не е доволна за да води целосен живот и репродукција.На малата тркалезна глава на полжавот се спарени пипала и рогови. На краевите на второто се органите на видот. Тие се многу слабо развиени и можат да разликуваат само дневно од ноќ. Мекотел има комплетен циркулаторниот систем и мало срце. Тој има мала количина хемоглобин во крвта, што го претвора црвено.

Ивотниот век на серпентина не е повеќе од 3 години. Во дивината, овој индикатор е значително намален, бидејќи полжавот е пожелен извор на храна за водоземци, мали влекачи и водни птици.

Популарни погледи

Во повеќето случаи, црвените калеми на рог или рог стануваат домашен жител, но разновидноста на видовите не завршува тука. Ролна полжав во аквариум може да се најде во дивината и има малку поинаков изглед. Најпознати од нив се:

 1. Роговиден. Овој мекотел е распространет низ цела Европа и Азија. Честопати можете да го сретнете на Кавказ и во Руската Федерација. Калем на рог сака да се крие во густа вегетација и да го помине целиот свој живот таму. Таа се храни во близина на дното на резервоарот. Таму, полжавот бара мека храна (распаднати лисја, растенија, животни, тиња), што е погодно за неговите слаби вилици. Овој вид полжав ретко расте повеќе од 3,5 см и има максимум 5 вртења на мијалник насликан во маслиново или розово..
 2. Рог црвен. Таквиот претставник на водната фауна е еден од најмалите во неговото семејство. Мекотел расте до само 2 сантиметри во дијаметар и има светло црвена школка. Инаку, однесувањето и начинот на живот се многу слични на серпентина со рогови.
 3. Далечен исток. Главните живеалишта на овој мекотел се преплавени водни тела на Источна Азија. Карактеристична карактеристика на видовите се неколку коси линии во форма на бранови лоцирани низ целата обвивка.
 4. Молчи Овој полжав се одликува со тенка „куќа“, која е приближно споредлива по големина со Далечниот исток. Мекотекот го добил своето име поради мала цвест (кежула), која минува низ школка на школка и ја дели на два еднакви делови. Киливиот серпентина се храни со остатоци од храна на дното на вештачки или природен резервоар.
 5. Завиткан. Главната карактеристика на таков калем е про aирен мијалник. Во дијаметар, тој никогаш не надминува 1 сантиметар, има мала јачина и е обоен во жолтеникава боја. Во дивината, можете да го најдете во водите на Азија, Европа и Сибир. Овој вид се одликува со плодност и добри прилагодливи способности, затоа, тој често го поплавува целиот резервоар и предизвикува непоправлива штета на екосистемот.
Полжавите се движат на вода
Полжавот може да се движи и по површината на водата, претворајќи го мијалникот надолу заради меурчето за воздух што е во школка.

Одржување на домашни аквариуми

Одржувањето и одгледувањето на калеми за полжави во аквариум не е тешко дури и за почетници на акваристите. Овој мекотел на гастропод брзо се прилагодува на новите услови и ќе го издржи сето загадување на водата, како и температурните крајности..

мали аквариуми мекотели
Полжавите не бараат дополнително хранење, бидејќи се хранат со сите видови остатоци од хранење риба, расипани лисја од аквариумски растенија, алги од чаши и лисја.

Предуслови

И покрај непретенциозноста на овој вид полжав, сè уште е потребно да се обидеме да ги одржиме најудобните услови за нив. Благодарение на ова, калемите ќе можат побрзо да растат и да се размножуваат. Покрај тоа, важно е да се создадат услови за нив што ќе бидат слични на оние во кои живеат. За да го направите ова, почитувајте ги следниве барања.

 1. Калемите можат да живеат во аквариуми со кој било волумен. Во овој случај, важно е да се земе предвид фактот дека тие се искачуваат совршено на која било површина и можат да направат бегство. За да го спречите ова, треба да го покриете резервоарот со кој било рамен предмет со мали дупки за подобра аерација.
 2. Идеалната температура за овие мекотели е индикатор за 22−28 степени над нулата.
 3. Калемите, како и секоја друга полжавка, имаат потреба од постојано дополнување на калциум. Без тоа, тие можат да се разболат, па дури и да умрат. За да спречите развој на полошо сценарио, можете да додадете специјални препарати во водата што ќе ја засити течноста со калциум.
 4. Мртвите полжави не смеат да бидат дозволени во аквариумот. Тие брзо ги распаѓаат и расипуваат индикаторите за квалитет на водата. За почетниците ќе биде тешко да идентификуваат жива личност од мртва, па затоа треба да обрнете внимание на изворот на мирис и присуството на крв во лушпата.


Дневен процент

Калемите не селективни во храната и можат да се развиваат нормално, не само кога јадат храна за животни, туку и зеленчук. Овој претставник на фауната е медицинска сестра на аквариум, бидејќи е во состојба да ги собере остатоците од храна за риби и да јаде мртви водни жители.

Основата на нивната диета е:

 • мртви растенија или нејзините расипани остатоци;
 • остатоци од храна од риби;
 • мртви пржени и безрбетници;
 • зеленчук (тиквички, тиквички, краставици);
 • зелена салата и други зеленили.

Сите растителни производи дизајнирани за полжави мора да бидат подложени на термичка обработка. За да заштедите време, само истурете врела вода над нив. На калемите не им треба дополнително врвно облекување, освен калциум, и без потешкотии наоѓаат сè што е потребно за целосен и здрав живот во аквариумот.

Одгледување школки

Овој важен процес се одвива доста брзо и скоро без човечка интервенција. Сè што е потребно е одржување на оптимални температурни услови и обезбедување на доволно храна..

Калемите се едни од најплодните гастроподи. Тие се хермафродити и можат да растат потомство без помош на поединец од спротивниот пол. Репродукцијата започнува по достигнувањето на возраст од 1 година и се спроведува во неколку фази:

 1. Полжавот лежи јајца на чашата на резервоарот, камења, украсни елементи и вегетација на аквариумот.
 2. За 10-30 дена, се случува созревање на идните калеми. Брзината на развој на бебињата зависи од индикаторот на температурата на водата. Колку е повисоко, толку побрзо ќе оди целиот процес..
 3. Младенчињата веднаш родени можат да јадат храна на нивните родители и да се движат низ езерцето.
полжави го чистат аквариумот
Калемните полжави јадат расипани лисја од алги, без да допираат здрави, што го чистат аквариумот.

Предности и недостатоци

Калемите од аквариумот се во можност да донесат и придобивки во аквариумот и штети. Поради оваа недоследност, многу акваристи не ги сакаат и се обидуваат да ги истребат.

Меѓу корисни својства на овој вид на мекотели се следниве:

 1. Прекрасен изглед што го прави гледањето пријатно од една страна.
 2. Калемите се хранат со остатоци од добиточна храна и растенија, што ви овозможува да го исчистите аквариумот со висок квалитет..
 3. Само расипани или расипани алги јадат и не допираат здраво.
 4. Отстранете ја плаката од theидовите на аквариумот и спречете го филмот да се појавува на површината на водата.
 5. Тие се показатели за квалитетот на водата..
 6. Се користи како главна храна за некои видови риби..

Покрај придобивките, калемите за полжави можат да направат многу штета. Тие се размножуваат брзо, што може да биде вистинска катастрофа за другите жители на аквариумот и нивните сопственици.

Негативни манифестации:

 1. Контаминирајте вода во резервоарот со отпадни производи.
 2. Со недостаток на храна, полжавите можат да започнат со јадење здрави растенија.
 3. Пренесете разни болести и паразити.
полжави сигнализираат загадување на водата
Ако значително се зголеми популацијата на калеми - ова е сигнал за загадување на водата.

Методи на отстранување

Ако не преземете никакви мерки за контрола на бројот на калеми во аквариумот, може да се судрите со проблемот на нивната прекумерна популација. Ова ќе доведе до загадување на вештачкиот резервоар и може да му наштети на остатокот од фауната. Во овој случај, единствениот излез е да се ослободите од повеќето полжави..

Можете да го направите ова на различни начини. Важно е да се избере оној што не му штети на рибите и другите жители на аквариумот. Најпопуларните начини да се ослободите од калемите се:

 1. Намалена храна. Поради ова, гладната риба ќе започне да бара алтернативни извори на храна и да го сврти вниманието кон голем број на полжави..
 2. Поцрнената кора од банана потопете ја во аквариумот. За неколку часа, скоро сите полжави ќе се соберат на неа, што може да се стигне само од дното.
 3. Отстранете ги пубертетот возрасните од аквариумот.
 4. Имајте аквариум сом што е среќен што јаде јајце од полжав.
 5. Вметнете ја предаторската полжава Елена во аквариум. Таа е леплива и брзо ќе ги уништи сите калеми..
 6. Користете специјални хемикалии. Оваа опција се користи само во најекстремен случај, кога сите други не го дадоа потребниот резултат. Преголемата употреба може да доведе до смрт не само полжави, туку и други жители.

Неопходно е постепено да се ослободите од обичните калеми. Остро исчезнување од нив може да предизвика нерамнотежа на микрофлора, што ќе доведе до негативни последици за сите растенија и животни во аквариумот.

Ролна полжав со аквариум е убаво и необично суштество. Со соодветна контрола на нејзината популација, можно е да се постигне позитивен ефект, кој се состои во чистење на резервоарот на распаднати растенија и остатоци од храна од риби. Ова ќе помогне да се подобри квалитетот на водата и условите за живеење на сите жители на аквариумот..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Карактеристики на чување ролна полжав во аквариум