ma.AquaFans.ru

Компатибилност со риба во аквариум: совети и трикови

Изборот на риба за вашиот аквариум е многу интересна задача, но не и лесна. Изборот е навистина огромен, и мора да размислите не само за изгледот на рибата, туку и на многу други фактори. Една од нив е нивната компатибилност, односно можноста на различни видови да се здружат и да се чувствуваат удобно во еден заеднички аквариум. Willе зборуваме за основните принципи на оваа компатибилност во овој напис..

Видови на компатибилност

Видови риби можат да бидат:

  • целосно компатибилен;
  • потполно некомпатибилен;
  • условно (ограничено) компатибилно.

Сè е јасно со првите две категории, третата вклучува видови чие коегзистенција е можно под одредени услови (како што може да биде големината на аквариумот, неговото правилно зонирање, присуството на засолништа или дури и карактерните црти и животното искуство на специфични риби лица). Морам да кажам дека понекогаш - многу ретко! - во аквариуми некако целосно некомпатибилни видови успеваат да се соберат, но ова се исклучоци.

За да се олесни задачата за избор на риби, постојат табели за компатибилност со видови; тие се во специјализирана литература и на многу места за аквариум. Но, да се обидеме да ги формулираме принципите со кои се утврдува компатибилноста на рибите.

Компатибилност со риба во аквариум: совети и трикови

Кликнете за зголемување

Основни принципи на компатибилност на видови на аквариум риби

Слични услови на притворОчигледно, невозможно е да се сместат рибите во еден аквариум кои бараат различни параметри на животната средина: температура на водата, цврстина, киселост, осветлување, присуство и јачина на струјата и така натаму. Честопати, поврзаните барања со условите на притвор се поврзани со сродни видови риби или видови кои живеат во природа во исти биотопи.

Според овој принцип на избор на риба, се градат аквариуми со видови: сега популарни циклиди, аквариуми со разни златни риби со кратко тело или живописни - гумпи, пецилија, мелеми. Интересни се и географските аквариуми (на пример, аквариумот од Југоисточна Азија), кои ги рекреираат условите на локалитетот каде што риба од различни семејства живеат во овој локалитет.

Предатори и плен

И овде, сè е едноставно и јасно: не можете да ги одржувате предаторските риби и нивниот потенцијален плен. Тоа е, предаторите, се разбира, ќе бидат благодарни за вас за ова - да се фати и да се јаде млад неоник не е секогаш попријатен од гушење на сува храна (па дури и поздраво). Но, идните жртви веројатно нема да бидат задоволни од оваа ситуација. Затоа, пред да купите риба, дефинитивно треба да откриете дали се предатори (да, слатката мала риба од продавницата за миленичиња може да прерасне во немилосрдни убијци), и да ја изберете вистинската големина и карактер за нивните соседи.

Големината е важнаГолемите риби, дури и ако не се предатори, не се препорачува да се решаваат со ситници од риби, бидејќи претставниците на второто секогаш ќе се чувствуваат загрозени и под стресни услови. Ова негативно ќе влијае на нивното здравје, долговечност и декоративна вредност: прво, бојата може да се претвори бледа од искуства, второ, рибите ќе се кријат цело време, гледањето на нив ќе стане неинтересно и скоро невозможно. Покрај тоа, веројатно е дека прилично мирна, не-предаторска голема риба случајно ќе проголта мала, затоа што дури и таквите грутки како златна риба ќе фатат плен, ако плива во нивните усти. Заклучок: рибите во аквариумот треба да имаат споредлива големина и барем да не се вклопуваат во меѓусебната уста.

Противниците не се спојуваат

За разлика од луѓето чии темпераменти честопати се надополнуваат, рибите се чувствуваат поудобно кај лицата со слично однесување. Наместо тоа, пргав, жив и активен риба (како зебрафиш) обично посветува малку внимание на флегматичен и внимателен гурами или гулпи, но вторите, опкружени со брзи и агилни соседи, можат да доживеат стрес и непријатност. Покрај тоа, тие честопати едноставно не добиваат храна, бидејќи енергичните соседи ја јадат побрзо отколку што душеците риби имаат време да стигнат до оваа храна.

Се разбира, не секој сака аквариумот да биде потполно распарчен или, обратно, заспано кралство. Затоа, можете да изберете риба со различен темперамент, но под услов тие да зафаќаат различни слоеви на вода, на пример, мирна подлога сом и риба од риби од риби во средните слоеви на аквариумот.

Територијални агресори

Постојат видови риби кои ги напаѓаат другите жители на аквариумот не затоа што во нив гледаат предмети за добиточна храна, туку ја штитат нивната територија. Територијалните риби ги штитат областите за мрестење на нивните семејства, како што се циклиди, а во случај на алги што јадат алги (лабео, гириноеилус), нивните пасишта. Кај различни видови, агресијата може да биде насочена или само кон поединци од сопствените видови, или на целото население на аквариумот. Затоа, кога купувате риба, дефинитивно треба да откриете дали е територијално и како се манифестира овој имот во него. Описите на видовите укажуваат како е подобро да ги средиме: еден по еден, во стадо, во парови, дали другите видови можат да живеат со нив во аквариумот и какви видови треба да бидат.

Нежно убав

Рибите кои, како резултат на селекцијата, се здобиле со хипертрофирани карактеристики необични за нивниот изглед (превез на превез, израстоци на кожата, одлично зголемени очи, боја на албино) обично се многу понежни од нивните роднини од див вид, а изборот на соседи треба да се третира со големо внимание . Препорачливо е да се стават телескопи, argвездички, опашки од превез, бисери од златна рипка во аквариуми со видови, каде што не треба да има дури и долгогодишни раси на скофос, да не се споменат различни лоши страни, како што се буриња. Истото важи и за другите риби со долги перки. Не можете да ги смирите со оние што се подготвени да ги каснат овие перки.

Албиноси од некои видови, на пример, лабиои, не издржуваат конкуренција со нивните роднини од вообичаена боја и губат во битки за територија, што постепено доведува до нивна смрт.

Што да направите ако навистина сакате да преместите некомпатибилни видови во аквариумот?

Видовите кои се биолошки слабо компатибилни (т.е. оние што имаат потреба од многу различни параметри на вода) не можат да се соберат заедно. Со компатибилност во однесувањето (кога рибите не се совпаѓаат во темпераментот или некои од нив се територијални), можете да експериментирате. Општи совети се:

  1. Аквариумот треба да биде пространа и да не е пренаселена, треба да се зонира со помош на украси и високи растенија со долги стебла или долги лисја (така што другиот не може да се види од едниот дел на аквариумот) и да обезбеди широк спектар на засолништа. За рибите, претпочитајќи ги горните слоеви на вода, може да бидат густи густи делови од растенија и високи дрвени дрва испреплетени едни со други, за дно риба - грото, шарки, кокосови лушпи.
  2. Бидете сигурни дека секој има доволно храна. Дајте храна, така што ќе навлезе во различни делови на аквариумот, а рибите не требаше да се борат за тоа, а срамежливиот дури и не требаше да плива далеку од нивниот агол. Нахранете јадачи со алги со зелена салата, краставица, тиквички, кои исто така имаат различни делови на аквариумот.
  3. Купете млади риби од различни видови и растат нив заедно, така што тие ќе имаат можност да се навикнат едни на други.

Мора да се запомни дека воведувањето на некомпатибилни видови во аквариумот е голем ризик, и бидете подготвени да го промените дизајнот на аквариумот со опремување на нови области и засолништа, да третирате претепана или заболена риба и периодично да купувате нова наместо мртвата. Но, аквариумската уметност е интересна затоа што ни овозможува широк спектар на можности: сами одлучуваме дали сакаме да видиме мирна идила или вриење на африканските страсти во аквариумот. Главната работа е дека одлуката е свесна.

Кратко видео за компатибилноста со риба во аквариум:

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Компатибилност со риба во аквариум: совети и трикови