ma.AquaFans.ru

Структурата на рибите: надворешна и внатрешна

Stroenie ребро 12345

Stroenie ребро 12345

Првата риба се појави на земјата пред повеќе од 500 милиони години и станаа првите организми кои имаат тело базирано на коски..

Секоја риба може да се опише како воден `рбетник, да има перки и да дише со помош на жабри. Сепак, постојат риби кои мирно прават без перки, а има и такви што дишат лесно.. Значи, постојат три главни групи на риби: циклостоми, `рскавица и риба со скелет на коските. Првата група се смета за најпримитивна. Многу извори на овие водни жители дури и не размислуваат за риби. Неговите светли претставници се амблеми. Втората група (`рскавична) е доста античка. Ајкули и stingrays припаѓаат на тоа. Третата група риби е најобемна и сочинува до 90 проценти од сите животни обединети со името „риба“.

Надворешната структура на рибите

Структурата на риба надворешна фотографија

Телото на сите риби обично е поделено на три главни оддели: глава, трупец и опашка. Главата, пак, е поделена на муцка (од крајот на муцката до предниот раб на очите), челото (помеѓу очите), образ (од око до задната маргина на преперитонеалната коска), грлото (помеѓу гранките на гранките и основата на пекторалните перки), брадата (од долните вилици до местото на прицврстување на жабри мембрани), меѓуребрениот простор (шуплини од жабри). Тркач на опашката започнува од аналниот перка или анусот.

Важен фактор во разликата помеѓу рибите во природата е обликот на телото, кое често се формира во зависност од условите за живеење: вретено во облик (глава малку зашилена, тело компресирана странично)- лента-како (издолжени, но за разлика од акните, силно компресирани странично)- макроиформ (плочки на тело забележливо кон опашката, има големи глави и очи)- едра-како (се карактеризира со развој на должината и висината на грбната перка)- исцеден асиметричен (очите се наоѓаат на едната страна од телото, движете се со помош на долги дорзални и анални перки, што е типично првенствено за седечка риба што живее на дното)- срамнети со земја во `рбетниот-абдоминален регион на телото- збришан (зашилена глава, истата висина на телото по целата должина, грбната перка отклонета назад и над аналниот)- торпедо во форма (главата е вперена, телото е заоблено, тенка опашка, често има дополнителни перки)- акни (издолжени, заоблени, со овална форма на напречен пресек, има големи дорзални и анални перки и отсуствува мала каудална, вентрална перки)- сферични (седентарен, оток во случај на опасност, риба).

Покрај тоа, во природата има риби чие тело има комбинација на неколку претходно наведени форми.

Органите на движење на рибите се перки и дршката од дршката. Финансиите се поделени на: спарени и неплатени. Спарени перки вклучуваат пекторални и вентрални, тие помагаат да се усогласи позицијата на телото на рибата во водата и директно се вклучени во вртењата. Неплачените перки вклучуваат дорзални и анални перки, кои делуваат како кели. Каудалното перка, заедно со каудалното стебло, служи како главен орган на движење, туркајќи ја рибата напред, насочувајќи ја надесно или лево.

Премногу риби имаат две грбни перки - скоро поголемиот дел од перциформите, губињата, атеринот и меланотенијата. И кај повеќето риболов треска - генерално три дорзални перки.

Структурата на риба кожата скали фотографија

Телото на сите риби е покриено со кожа, која се состои од два слоја - епидермисот и дермисот.

Епидермисот, пак, се состои од клетки, од кои некои се покриени со слој на мукозни секрети, со што телото на рибата е мазно и лизгаво, намалувајќи ја отпорноста на водата. Мукозниот слој постојано се ажурира и не дозволува да се населат и развиваат на риби разни габи и бактерии.

Дермис се состои од слоеви на сврзно ткиво богато со крвни садови и нерви. Во дермисот се чувствителни органи и пигментни клетки со супстанција одговорна за боење на телото на рибата.

Дермисот на повеќето риби е покриен со скали, кои се тенки коскени, заоблени плочи кои го штитат организмот од оштетување. Вагите се поставени и во надолжни и во попречни редови и се плочки едни на други.

Многу уникатен орган што може да се припише на надворешната структура на рибите е странична линија, минувајќи скоро права линија по должината на страната на телото од главата до каудалната перка. Ова е необичен сензорен орган на риби што перципира флуктуации на вода со ниски фреквенции, е поткожен канал нареден со клетки на чувствителниот епител со нервни завршетоци погодни за тоа. Каналот комуницира со надворешното опкружување преку отвори кои продираат низ скалите или интегралите на телото. Се нарекуваат рецептори на страничните страни невромасти, од кои секоја се состои од група на клетки на косата. Влакната се во конвексен медуза, како големина, околу 0,1-0,2 мм. Клетките на косата и куполите на невромаст обично се наоѓаат на дното на жлебовите и фосиите што ги сочинуваат органите на латералната линија..

Во областа на муцката се наоѓаат носните отвори и уста. Позицијата и структурата на устата на рибата зависи од методот на исхрана. Устата се нарекува горната кога долната вилица е подолга од горната, а устата е насочена нагоре. Овој аранжман е типичен за риби кои земаат храна од горните слоеви на вода.

Ако и двете вилици се со иста должина, тогаш, како по правило, рибите со оваа структура на устата претпочитаат да земаат храна во средните слоеви на вода.

Со долната структура на устата, горната вилица е подолга од долната, а отворот на устата е насочен надолу, што ви овозможува да земете храна од дното. Обликот на устата е исто така многу различен.Тој може да биде или тубуларен, или испакнат, или дури и да изгледа како морон.

Отворање на устата во повеќето случаи врамени од усните. Во близина на устата, може да има долги израстоци - антени кои служат како органи на допир и имаат клетки на вкус кои им помагаат на рибите во потрага по храна.

Очи повеќето риби се наоѓаат на страните на главата. Монокуларен вид, т.е. секое око гледа самостојно (хоризонтално поле на гледање 160-170 °, вертикално околу 150 °). Кај многу риби, леќите излегуваат од отворот на зеницата, што го зголемува видното поле. Пред, се формира монокуларна визија на секое око и се формира двоглекуларен (вкупно 15-30 °). Главниот недостаток на монокуларната визија е неточна проценка на растојанието.Рибите имаат различна визуелна острина. Обично тие гледаат предмети на растојание од не повеќе од 10 метри. `Рскавичните риби се најомилени, бидејќи имаат можност да го стеснат и разредуваат ученикот на окото.

Разликата боја рибите се објаснуваат со комбинација во нивната кожа на различни пигментни клетки - хроматофори. Меланофорите вклучуваат кафеава, црна и сино-црна меланинска зрна, ксантофорите се обоени жолто-портокалови, еритропорите носат црвен пигмент, а леукофорите или иридоцитите содржат гванин, што овозможува шема на сребро-жолта боја. Одредена улога играат пигменти на крвната плазма и коскеното ткиво (сино-зелената супстанција во усните и дермогените). Заситеноста на бојата директно зависи од длабочината на слоеви на клетките за обојување.

Внатрешна структура на риби

Структурата на рибите во рамките на фотографијата

Основата на скелетот на риби е `рбетниот столб, кој е поделен на два оддели: трупец и опашка. Вертебралната колона се состои од пршлени, од кои лажните процеси околу `рбетниот мозок се протегаат нагоре.

Структурата на внатрешниот скелет на рибата

Структурата на внатрешниот скелет на рибата

Процесите со крвните садови кои минуваат низ нив и ребрата што ја покриваат абдоминалната празнина се протегаат надолу од пршлените. Пред `рбетниот столб се придодава черепот составен од краниум кој го содржи мозокот, коските на жабрен капак, горната и долната вилица.

Централен нервен систем риба се состои од глава и `рбетниот мозок. Од мозокот потекнуваат 10 пара нерви кои го сочинуваат вкупниот периферниот нервен систем. Мозок добро е развиена кај риби, иако е мала во големина. Од тоа се оддалечуваат миризливи, визуелни, акустични и нерви на вкус. Функционалното значење на симпатичкиот систем лежи во инервацијата на мазните мускули на цревата, внатрешните органи, крвните садови и срцето.

Орган на сослушување рибата е претставена со внатрешно уво и се состои од лавиринт, вклучувајќи го предворјето и три полукружни канали лоцирани во три нормални рамнини. Во течноста во внатрешноста на мембраниот лавиринт има аудитивни камења (отолити), чии вибрации се согледуваат од страна на аудитивниот нерв преку ткива, бидејќи на рибите им недостасуваат уши и тимпанични мембрани.

Структурата на внатрешните жабри за риби

Структурата на внатрешните жабри за рибиЖабри, кои се наоѓаат во задниот дел на главата, исто така припаѓаат на внатрешната структура на риби. Жабри се главен дел од респираторниот систем. Благодарение на нив е што најголемиот дел од кислородот влегува во крвта, а јаглерод диоксидот се ослободува од крвта.

Респираторниот систем на риби се состои од жабрен апарат, кој се наоѓа во фаринксот. Gills, пак, се состојат од жабрени парчиња кои ги поддржуваат нивните лакови од жабри, жабри лобуси и жабри. Theидовите се заштитени со подвижен капак од жабри. Во основата на секој од 4 пара (4 од секоја страна) од жабри има коска грануларен лак, од внатрешната страна на кои има белузлави гранкирани стамови, кои заедно со усната шуплина формираат еден вид филтерска храна за филтрирање.

На респираторниот систем на риби вклучуваат мрежа на крвни садови, доведување венска крв на жабри и пренасочување на артериска крв. Во жабровите лобуси, крвните садови се распаѓаат во мрежа на мали капилари лоцирани близу до површината во која се разменува гас (кислородот влегува во крвта од водата, а јаглерод диоксидот се ослободува од водата во водата).

Механизмот за дишење на коскената риба е како што следува: водата влегува во устата, стигнува до фаринксот и се турка низ цепките за жабрување, миејќи ги ливчиња од жабри. Со брзо движење, коскените риби дишат пасивно (како и `рскавицата) без движење на жабри капаци и напнатост на мускулите: водата едноставно се влева во устата и излева од жабрите. Респираторниот систем на коскената риба се смета за многу ефикасен, бидејќи голем дел од кислородот се апсорбира од водата што минува низ жабри.

Структурата на риба внатрешно срце

Структурата на риба внатрешно срце

Срце - друг внатрешен орган, - кај рибите, се наоѓа во долниот преден дел од телото и се состои од венски синус, во кој се акумулира венска крв, атрија и комора. Под дејство на вентрикуларна контракција, крвта влегува во аортата и, минувајќи низ жабри артериите, влегува во капиларите на жабрите на жабри. Тука крвта е збогатена со кислород и, влегувајќи во `рбетниот аорта, се дистрибуира низ целото тело.

Обратниот проток на крв е спречен со присуство на вентили во сите три дупки. Хематопоетски органи се слезината (лежи во свиоците на цревата), `рбетниот мозок и бубрезите. Активните риби имаат повеќе хемоглобин и црвени крвни зрнца (по единица волумен на крв), додека видови на Антарктик (ледена риба и др) воопшто немаат хемоглобин и се плазма со умерена содржина на бели крвни клетки (бели крвни клетки, лимфоцити, гранулоцити и сл.) итн).

Ендокардот е внатрешната мембрана покриена со ендотел и претставува клетки на сврзното ткиво. Овој елемент е дизајниран да го покрие срцевиот мускул одвнатре; од него се формираат вентили (лунати, цудлични). Епикардот ги формира надворешните ткива на органот. Површината на епикардот е формирана од мезотелилни клетки, под кои има сврзувачка, лабава структура претставена со сврзливи влакна. Епикардот се спојува со миокардот на местата на најмала акумулација на масните клетки.

Миокардот е повеќеслојна мускулна мембрана на срцето, формирана од стерилни влакна, лабава сврзувачка структура, нервни процеси и исто така широка мрежа на капилари.

Структурата на внатрешниот дигестивен тракт на рибата

Структурата на внатрешниот дигестивен тракт на рибата

Дигестивен тракт рибата се состои од уста, уста, фаринксот, хранопроводот, желудникот (не се наоѓаат во циприниди), цревата, ректумот и адексот вклучени во варењето храна.

Во устата на рибата има заби кои се ажурираат додека се истроши. Покрај вилиците, забите можат да бидат распоредени во еден или неколку редови на јазикот, непцето, фаринксот и отворот..

Фарингеалната празнина се пресекува со парчиња ѓубриво, а жан стамните спречуваат влез на храна.

Хранопроводот на рибата поминува во стомакот и е поврзана со цревата. Хранопроводот кај рибите е краток. Но, ГЕТ - кај риби кои се хранат со планктони и тревопасни животни - има бројни израстоци и јамки. Но, кај месојади риби, цревата се кратки.Во близина на цревата се наоѓа црниот дроб и панкреасот. Овие органи се одговорни за преработка и асимилација на храна, а не варените производи се испраќаат до ректумот, проследено со излез преку анусот.

Бубрег лоцирани во близина на `рбетниот столб и поврзете се на задниот дел. Заедно со жабри и мочниот меур, тие служат како екскреторни органи..

Повеќето видови риби имаат пливаат мочниот меур, која се наоѓа на дорзалната страна под `рбетот и бубрезите.

Главната задача на мочниот меур за пливање е да ја контролира специфичната тежина на рибата. Средното е респираторно (неговиот воздух може да послужи како резерва за дишење), колоквијален и аудитивен. Мускулните контракции на мочниот меур ги изведуваат звуците на крцкави, исечени, оклопни и окциптен сом. Веберскиот апарат што ги поврзува коските што влегуваат во него со мочниот меур за пливање го подобрува слухот во риби во форма на крап. Barивеењето на баромерите - лабава и јаглен - благодарение на мочниот меур за пливање, се чувствителни на најмало намалување на притисокот.

Затоа, веднаш штом пржените ќе започнат да пливаат, веднаш брзаат на површината за да го наполнат меурот за пливање со воздух.

Гонадите освен тоа, машките тестиси се спарени (млеко), а женката може да има и единечни и спарени јајници (тестиси). Вреди да се напомене дека мажјакот скоро секогаш има изобилство сперматозоиди, додека женското зреење јајца во одредени периоди на време.

Кај машките живописни риби, неколку зраци на аналниот перка се копулативен орган за оплодување на женките. Карактеристична карактеристика на женките е присуството на формација во форма на торба за складирање на сперматозоидите на јајцеводството, што овозможува женката да се мрести неколку пати по едно оплодување.

Структурата на внатрешен кавијар од риба

Структурата на внатрешен кавијар од риба

Кавијар рибата се состои од јајце и жолчка затворена во заштитна обвивка со мала дупка за да навлезат сперматозоидите. Кај некои видови риби, заштитната обвивка има леплива обвивка, поради што кавијарот е во состојба да се закачи на разни површини (wallsидови, лисја, подлога). Рибата кавијар е многу различна во форма, големина, боја.

Сето погоре е кратко резиме на информации од разни популарни научни литератури и учебници. Ние би сакале да споделиме не само информации со посетителите, туку и живи емоции кои ни овозможуваат поцелосно и суптилно да навлеземе во светот на аквариумите. Регистрирајте се, учествувајте во дискусии на форумот, креирајте специјализирани теми каде што ќе зборувате од прва рака и од прва рака за вашите миленици, ќе ги опишете нивните навики, однесување и содржина, ќе ги споделите вашите успеси и радости со нас, ќе споделувате искуства и ќе научите од другите . Ние сме заинтересирани за секој дел од вашето искуство, секоја секунда од вашата радост, секоја свесност за грешка што им овозможува на вашите другари да ја избегнат истата грешка. Колку повеќе сме, толку повеќе чисти и транспарентни капки добри се во животот и животот на нашето седум милијардити општество.

Автор Александар Исаков

Уредник Олга Цивилева

Преглед на видео структура на риба

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Структурата на рибите: надворешна и внатрешна