ma.AquaFans.ru

Амур бела риба: опис, начин на живот и карактеристики на риболов

Белата риба Амур припаѓа на семејството крап. Се нарекува подводна тревалка, водена крава, крап на трева. Theител на реката јаде алги, а со тоа ја чисти водата од нив. Тревата крап е од интерес за риболовците, бидејќи нејзиното месо е многу вкусно и здраво. Купидон се одгледува во индустриска скала. За риболов користете справи со големи куки.

трева крап
Тревата крап се храни со алги, а со тоа ја чисти водата од нив.

Опис и живеалиште

Татковината на тревата крап е Далечниот исток. Може да сретнете риби во Охотското Море, иако денес се одгледува не само во Русија, туку и во Кина. Купидон се вкорени не само во природните резервоари, туку и во вештачките, создадени од човекот.

Амур бело изгледа малку поразлично од другите претставници на семејството ципранид. Телото на рибата е долго, главата е мала, челото е рамно. На пекторалните перки има карактеристични ленти. Задниот дел е заоблен, темно зелен или сивкав, ирисот е обоен златен. Вага се кријат против телото. Просечната риба е 60 см, максимумот 110. Во индустриска скала, се одгледуваат поединци чија тежина не надминува 5 кг.

Рибата Амур не поставува големи побарувања за режимот на кислород, таа преживува во вода на температури од +1 до +6 степени. Претставник на семејството ципранид се чувствува добро во реките и езерата, сака водни тела со многу вегетација.

 трева крап
Телото на бел шкаф е долг, главата е мала, а челото е рамно. На пекторалните перки има карактеристични ленти..

Главна диета

Тревата крап јаде вегетација, јаде различни видови алги. Анатомската карактеристика на рибата е тенкото црево. Храната брзо се вари и речниот жител повторно станува гладен.

Theител на реката активно добива тежина, растејќи 1,5−2 кг годишно. Ако има малку алги во езерцето, риба јаде:

 • нишка;
 • мали речни инсекти;
 • молци;
 • мекотели;
 • патка.

Гладен крап крап може да јаде СРЈ и јајца. Во процесот на размножување на оваа риба вештачки, свежа трева и сецкани трска постојано се фрлаат во вода, така што шкафовите не гладуваат и го намалуваат бројот на соседи во резервоарот.Однесување на Купидон

Рибите биле активни во пронаоѓањето храна од почетокот на април до септември. Кога температурата на воздухот падне на +7 степени во есен, тревата крап започнува да се подготвува за зима, опремувајќи ја куќата во длабоки ровови.

Кога ќе дојде пролетта, рибите заглавуваат во училиштата. Поединци живеат таму каде што се присутни филаментозни алги..

Риба Купидон не може да се нарече срамежлива, но таа е внимателна во контакт со свој вид. Ако слуша сомнителни звуци, тој лебди на друг дел од резервоарот.

Мрестење и пубертетTheителот на реката станува сексуално зрел на седумгодишна возраст. Парење се врши во плитка вода на температура на вода од + 24 до +26 степени. Мрестење се јавува во почетокот на летото. Јајцата лебдат на површината на водата и се шират низ целата река.

Времетраењето на периодот на инкубација на јајца е 2 дена. По ова време, ларвите се појавуваат на светлината, се придржуваат кон алги и почнуваат да се развиваат. „Трансформацијата“ на младенчињата трае 6-7 дена. Откако достигна вредност од 8 мм, рибата се приближува до брегот и започнува да бара зоопланктон, а по некое време поминува во растителна храна.

Тактики на риболов, мамка и опрема

Најдобро е да се фати оваа риба во лето или есен на оние места каде што има голем број на алги. Кога претставник на семејството ципранид бара храна, зазема исправена положба така што опашката е видлива на површината на водата.

Кога температурата на водата се спушти на +8 степени, cupid престанува да бара храна.

Белиот Купидон има развиено чувство за мирис и брзо наоѓа зрнеста мамка. Рибарите користат не само купени, туку и домашна мамка. Идеалниот мамка е крекери, житарки, масло од леб, леб или мед. Тревата крап, исто така, оди со мами со зеленчук. Најефективните:

 • зелка;
 • цвекло;
 • Спанаќ
 • семки од сончоглед.

За да го фатите овој жител на реката, треба да изградите цврста слика. Триметарска шипка е добро прилагодена за риболов. Калемот мора да биде инертност. Оптималната дебелина на монофиламентот е 0,55 мм. Често користете класична стандардна донка, но можете да ја користите опремата за напојување, благодарение на што ќе биде можно да се изврши точно хранење.

трева крап
Белиот Купидон има развиено чувство за мирис и брзо наоѓа грануларни мами.

Тревата крап извлекува храна од утро до вечер. Тој е фатен од 8 часот наутро кога е гладен. Пленот може да оди далеку од рибарот кога ќе чуе необичен шум. За да го избегнете ова, треба да го исфрлите мамката (рибарите често вежбаат риболов од спротивната банка). Тие започнуваат со риболов таму каде крапскиот трева не може да добие своја храна..

Ако зеленчук или парче зеленчук се користат како мамка, треба да почекате рибата да го поддржува врвот на фидер, и во тој момент, остро заматете ја шипката. За риболов, подобро е да не користите пченка или грав, бидејќи рибите ќе се обидат да ги проголтаат. Во секој случај, таа ќе се спротивстави и ќе се обиде да влезе во алги. Белиот крап се крши ако ролна со слаба фракција се користи за риболов.

Состав, придобивки и штети од месо

Месото од оваа риба не содржи многу маснотии. Содржи такви вредни компоненти:

 • калиум;
 • калциум
 • фосфор;
 • цинк;
 • Б витамини;
 • верверички.

100 гр производ содржи само 120 kcal. Хербалниот крап обезбедува превенција на недостаток на витамин, е индициран за лица со патологии на срцето и тироидната жлезда. И покрај придобивките, месото од оваа риба може да биде штетно во случај на индивидуална нетолеранција кон компонентите и хронични заболувања на црниот дроб, што може да се влоши со честа употреба на овој производ во храната.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Амур бела риба: опис, начин на живот и карактеристики на риболов