ma.AquaFans.ru

Салвинија лебди

Салвинија лебди

Пловечка светло зелена папрат - ова е она што може да се нарече скромен растение, кое е распространето по природа. Водолиите низ целиот свет долго време ги ценат декоративните својства на овој претставник на водната флора..

Најчесто, плута со плунка може да се најде во реките и каналите со бавен тек, во застоена вода. Старица (старо корито) - ова се места каде скоро секогаш се среќава пливачката папрат.

Опис

Салвинија лебди

Примероците од оваа годишна вегетација во никој случај не се поврзани со почвата, тие навистина лебдат на површината на водата, добивајќи од неа сите хранливи материи неопходни за живот.

По својот изглед, салвинијата е стебленца долга околу 15 см, на која има јазли (курви) со три лисја.

Два овални листови со светло зелена боја се постојано на површината на водата. Нивната големина ретко надминува 1,5-2 см во должина. Овие летоци се покриени со многу влакна, а на долната страна на секој лист влакната се многу подебели отколку на горниот дел, свртени кон светлината. Во овие влакна се акумулираат воздушни меури, поради што лисјата (и целото стебло) лебдат на површината на водата.

Третиот лист, паѓајќи вертикално надолу, воопшто не е како обичен лист: се раздвојува во неколку ленти. По изглед, наликува на корени процеси. Бидејќи се целосно во вода, ваквите процеси се апсорбираат од водните елементи во трагови потребни за живот на целото растение.

На стеблото, во близина на основата на подводните корени, висат јата од мали топчиња, наречени во научна спорангија. Овие топки во зима, кога горните лисја ќе изумрат, паѓаат на дното на резервоарот и таму зима. Со почетокот на пролетта, спорите развиваат спори кои даваат живот на нови растенија.

Сличен метод на репродукција е карактеристичен за многу папрати, како и за некои аквариумски растенија..

Треба да се напомене дека овој метод на репродукција работи само во природни услови, но во аквариуми, плунката се пропагира вегетативно, односно со одвојување на дел од стеблото со две површински и една подводна летоци.

Натуралистите ја опишаа оваа весела вегетација пред многу време, уште во 18 век. Ова за прв пат го направи италијанскиот научник Карло Алиони, давајќи her и на латинското име Салвинија натанс. Ова водно растение долго и цврсто го зазема своето место во научната класификација и припаѓа на класата на папрати, семејството на Салвиниј.

Salvinia natans во аквариуми

Салвинија лебди

Ова не значи дека салвијата е многу честа појава кај аквариумите, но значителен дел од акваристите го чуваат овој вид папрат во своите вештачки резервоари, затоа што им дава природна природност.

Листовите од Салвинија создаваат зони за засенчување во аквариумот, каде што аквариумските риби сакаат да се релаксираат. Некои видови риби од лавиринт (на пример, гурами) користат густини од Salvinia natans за да создадат гнезда за време на периодот на мрестење. Бројни СРЈ наоѓаат прибежиште во подводните корени.

Корисните квалитети на салвијата се познати на многу експерти за водни растенија: нејзините пловечки густини успешно го спречуваат растот на зелените (сино-зелените) алги.

Ова се должи на фактот дека лисјата на папрат не дозволуваат светла светлина во водата, стимулирајќи го развојот на пониска вегетација штетна за аквариумот.

Содржина и репродукција

Салвинија лебди

Сосема е едноставно да се содржат плунка, и за ова е неопходно да се земе предвид фактот дека ова растение е термофилно.

Во ладна вода (под +20 степени), таа почнува постепено да се деградира. Ова се изразува во пожолтување и последователно паѓање на лисјата - растението полека умира.

Но, во тропски аквариум, каде што температурата на водата постојано се одржува во опсег од + 20 ° C до + 28 ° C, папрат се чувствува одлично. Во такви услови, не само што има богата боја, туку и рапидно расте. Растот исто така го стимулира светлото осветлување..

Цврстината на водата не е важна, но нејзината чистота е многу важна. Затоа се препорачува делумно промена на аква еднаш неделно, по стапка од 25% од вкупниот волумен.

Растот и репродукцијата на салвинија мора постојано да се следат. Ако тоа не е сторено, тогаш водната вегетација може да ја покрие целата површина на аквариумот, менувајќи ја еколошката рамнотежа во него. Затоа е неопходно периодично да се отстрануваат вишокот гранки.

Народните салвинија остро реагираат на недостаток на елементи како што се железо и магнезиум во водната средина. Во такво опкружување, папрат може да се разболи од хлороза. Оваа болест значи кршење на природниот механизам на формирање во листовите на хлорофил, што е изразено при нивното пожолтување. Така, папратната вода е еден вид природен показател за хемискиот состав на водата.

Во аква дизајн, салвинијата изгледа прилично декоративно, ако нејзината репродукција е под контрола. Нема посебна тешкотија во неговото одржување ако се одгледува во тропски аквариум.

Видео за тоа како да содржат плута со плунка:

https://youtu.be/RwwmM30aX0E

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Салвинија лебди