ma.AquaFans.ru

Златна тетра

Златна тетра.jpg

  • Други имиња: Hemigrammus armstrongi.
  • Потекло: Западна Гвајана.
  • Големина: 4,5 см.
  • Температура: 23-25 ​​° C.
  • Параметри на водата: pH 6-6,5, dGH 5-10 °.
  • Однесување: Мирно, стадо.

Благодатното тело на оваа риба е малку компресирано странично. Перките се средно развиени. Каудалното перка е длабоко засечено. Боење златно жолта боја со светли сјајни точки на главата и опашката на стеблото. Заробените примероци добиваат зеленикава нијанса. Надолжната тенка црно-зелена лента што се протега на опашката се протега на страната. Агломерите на окра во зависност од осветлувањето и бојата на аквариумот. Alesенките обично се поголеми од машките..

Однесување

Прилично мирна риба. Се чува во големи стада. Одлично за општи аквариуми, како што се придружува дури и со повеќето немирни риби. Погодени од габични и паразитски заболувања.

Услови на притвор

Потребни услови: мал или среден резервоар со богата вегетација, температура на водата 23-25 ​​° C, pH 6-6,5, цврстина на водата 5-10 "dGH.

Исхрана

Сештојади. Се храни со било храна, живо или суво, иако претпочита во живо: Артемија, Коретра, болви со вода, итн. Од време на време корисно е да се храни салата.

Одгледување

За успешно производство се потребни: температура од 24-26 ° С, pH околу 6, дно без почва со ретки растенија. Веднаш по изведување, 24 часа по мрестење, ларвите лебдат на површината. Тие започнуваат да пливаат слободно на 6-ти ден. За прв пат, пржете го СРЈ со многу мала жива храна, како наупли, артемија или новороденче, дафнија. Промена на вода секоја недела за добар раст..

Видете исто така

Сигурно ќе ве интересираат други тетрази.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Златна тетра