ma.AquaFans.ru

Топ 10 најопасни ајкули во светот за луѓето

Ајкулите низ целиот свет уживаат најнегативна слава за нивната крвожедност и непредвидливост. Theyивеат скоро во сите мориња и океани, а ги има и во некои тела на слатководни води. Ако некое лице се најде во вилиците на овој чудовиште, тогаш тој практично нема шанси за преживување. Дури и ако таа одлучи да не ја јаде веднаш, тогаш од губење на крв и оштетување на коските, сепак ќе се случи фатален исход. Сепак, треба да разберете која ајкула е најопасна во светот..

ајкули
Постојат голем број ајкули кои не се опасни за луѓето.

Митови или реалност

Научно е докажано дека предаторите не ги напаѓаат луѓето и животните толку често колку што изгледаат на прв поглед. Ваквото однесување на ајкула може да се должи на некој надворешен фактор или агресивно однесување на човекот..

Ако верувате во статистиката, тогаш најчесто напаѓачите се сурфери кои со своите костуми и обликот на телото се многу слични на печатите, токму овие животни ги сакаат предаторите. Мирисот на крв исто така може да го запали апетитот на животното кога се сече на камен или чаша во морето..

Денес има многу докази дека не толку страшни животински ајкули. Главниот факт за ова е повеќекратно потопување на нуркачи во базени со ајкули, тие би можеле да пливаат некое време рамо до рамо со предатор и да не бидат повредени. Но, во реалниот живот, експериментирањето на овој начин не треба да биде. Ова може да се претвори во голема катастрофа за смелоста, затоа што ајкулата и човекот се најлошите непријатели на светот.

живеалиште на ајкули
Постојат топ 10 најопасни ајкули

Науката ги знае 10-те најопасни ајкули во светот:

 • лимон;
 • сина;
 • бело
 • ајкула со чекан;
 • песочна;
 • сив гребен;
 • долги крилја;
 • месинг;
 • мако ајкула;
 • нахакан или тап.

Подобро е да не ги фаќате сите овие лица во нивните очи, во спротивно состанокот може да заврши во катастрофална состојба за некоја личност.

Голема бела ајкула

За разлика од другите претставници од еден вид, овој предатор не покажува посебни преференции за живеалиштето. Се чувствува одлично и во студените води на морето и во топлите бранови на океанот. Не можете да ја сретнете само во Арктичкиот океан заради исклучително ниската температура на водата.

Во повеќето случаи, жестока ајкула се наоѓа во тропските и суптропските води. Ако на хоризонтот се појави перка на животните, тогаш луѓето буквално се фрлаат во ступор. Ова перка делува на луѓето исто како кобра на зајак..

Голема бела ајкула
Оваа риба живее во топли и ладни води.

Шипка за предатор - не е проблем, туку затоа што може да се најде во близина на плажа. Доста напади беа извршени од ајкула во близина на брегот на Австралија, за која мештаните го нарекоа „бела смрт“.

Димензиите на предаторот достигнуваат повеќе од шест метри во должина и до 2 тони тежина. Но, многу рибари велат дека запознале животно и многу поголемо.

Само стомакот останува бел кај животното, но сртот и страните се насликани сиво или сиво-сиво. Речиси е невозможно да се забележи во вода - боењето е одлична маска за предатор. Таа напаѓа веднаш, а скоро е невозможно да се избега.

Таквиот предатор се храни главно со заптивки и заптивки од крзно, но ако не се, тогаш е задоволен со морска фауна. Ајкулата учи ранет плен за неколку километри и ќе оди строго во нејзината насока..

Нападот се случува одоздола, што не му дава на жртвата најмала шанса за спасение. Таа остро го грабнува пленот и стиска, чекајќи додека не умре. Официјално евидентирани повеќе од 139 случаи, од кои 29 биле фатални.

Бик или тапа ајкула

Овој вид животно се карактеризира со најсурово и непредвидливо расположение. Најчесто, ајкулата живее во солена вода, но во целина е скромен и се чувствува добро исто така и во свежа вода. Затоа, за време на природни катастрофи, овие предатори можат да се најдат на поплавените градски улици, каде што ги уништија луѓето во неволја. Глупавиот предатор е препознатлив како најсилна ајкула во светот, и затоа лесно може да се искачи на реките кон потокот и да плива во големи езера.

глупава ајкула
Оваа ајкула е непредвидлива

Големината на предаторот е прилично импресивна. Може да достигне еден и пол метри во должина и 130 кг во тежина, но има поединци кои достигнале 4 метри и 400 кг. Овие гиганти уништија многу луѓе и животни..Таа претпочита калливи води, кои се одлично место за маскирање и напад на жртвата. Овој предатор напаѓа на посебен начин. Откако жртвата ќе биде фатена, ајкулата ќе ја гризне додека не престане да се движи.. Во исхраната на предатор можете да најдете:

 • големи желки;
 • лица од класа на артроподи;
 • голема риба.

Дури и малите ајкули можат да дојдат до предаторот за ручек..

А тапа ајкула пливаат на плажите многу често, станувајќи вистинска катастрофа за туристи. Од 96 пријавени случаи, 26 биле фатални..

Ако помоќен предатор ќе започне да лови за тоа, тогаш ајкулата може да го зафати својот плен како маневрирачки маневар и да обезбеди еден вид откуп за неговиот живот.

Видови тигари

Главното живеалиште на ајкулата тигар е Тихиот океан. Таа често се појавува во крајбрежната зона. Овој предатор сака топли води, и затоа, со доаѓањето на зимата, станува неопходно за итна миграција низ топлата струја до поповолни услови.

Ајкула од тигар
Тихиот океан - главното живеалиште на оваа риба

Animalивотно има многу ленти од неговите страни ако достигне 2 метри. Но, помалата личност има сива боја и може совршено да се скрие во водата, спојувајќи се со неа. Бојата на тигарот го прави невидлив за многу силни предатори. Стомакот на рибата има бела нијанса со мали жолти дамки.

Најмногу предаторска ајкула во светот може да достигне 4 метри во должина и 400 килограми тежина, но имаше и големи чудовишта. По природа, предаторот е многу бавен и мирен. Таа полека се приближува до својата жртва, не покажувајќи најмала агресија. Но, ако е гладна, тогаш жртвата можеби не се обидува да избега од неа. Со гром, го гризна својот плен и го јаде..

Ајкулата на тигарот не е пребирлива во својата диета. Ако нема доволно свежа храна, тогаш може да се слави на морков. Научниците откриле дека честопати големите лица јадат мали. Ако некоја риба плива во каллива вода, тогаш ја отвора устата и голта сè што влегува во неа. Поради оваа причина, во нејзиниот стомак често се наоѓале чудни предмети, кои се покажале како целосно нехранливи..

Долг крилен предатор

Овој вид предатори е помалку опасен за луѓето од претходните. Таа ретко плива на крајбрежјето, претпочитајќи да остане во длабочина. Затоа, не се препорачува пливање за пловни плочки ако овие ајкули биле пронајдени во близина на местото на пливање.

долга крилја ајкула
Оваа ајкула не се плаши од нуркачи.

Главната разлика помеѓу поединците е перките - долги и остри, кои на корените имаат полесна сенка. Задниот дел од рибата е насликан во неколку нијанси, што го прави невидлив во водите на морето.

Theивеалиштето на предаторот се смета за тропски и суптропски води на сите океани на Земјата. Најголемиот претставник на видот бил 4 метри во должина и повеќе од 150 кг тежина.

Според научниците, ова е единствениот вид ајкули што воопшто не се плаши од нуркачи и честопати ужива во нив..

Мако ајкула или скуша

Овој вид предатор честопати се нарекува скуша поединец. Habивеалиштето на животното е тропски и умерени води на океаните. Во свежите реки и мориња невозможно е да се сретне со неа. Најголемата личност може да достигне должина од 4 m и да тежи повеќе од половина тон.

За лилјаците, оваа индивидуа е само опасна. Кога лови, не само што може да плива во плитка вода, туку и да скокне на плажа.

Главните карактеристики на ова животно е тоа што може да развие огромна брзина и да скокне од водата до висина од 6 метри. Отвори риболов за вредно месо и маснотии. Затоа, популацијата на ајкули постепено опаѓа.

мако ајкула
Оваа риба може да скокне на плажа

Рифа предатор

Ова животно живее во областа на коралните гребени на Индискиот Океан и Црвеното Море. Особена карактеристика на поединецот е долго тенко тело и бели врвови на перките. Најголемата личност не достигнува 2,5 метри.

Во природното опкружување, предаторот претпочита да се држат настрана од луѓето, претпочитајќи да се хранат со фауната на морето. Но, ако испровоцирате животно, тогаш спасот не може да се очекува. Овој предатор брзо ја гризна жртвата и не ја остава шанса за опстанок..

гребен ајкула
Оваа ајкула е многу вреден примерок.

Рибарите од целиот свет го фаќаат во индустриска скала.. Нејзината многу ценета:

 • месо;
 • маснотии
 • црниот дроб.

Примерок од песок

Оваа риба има уште едно име - австралиската дадилка. Livesивее во топлите води на Средоземното море и достигнува должина од 4 метри. Ова е голем предатор кој може да нападне неочекувано брзо и вешто..

Најчесто, нападите се бележат во областа на јужноафриканската наметка. Главниот плен на предаторот се жртвите од бродолом и случајни пливачи кои пливаа далеку од брегот.

Оваа ајкула се чувствува одлично во заробеништво, што го прави неопходен изложба во многу градски аквариуми. А карактеристична црта на предаторот се остри, свиткани навнатре заби, од кои е невозможно да се избега.

Ајкулата развива брзина со давање неутрална тежина на телото. Ова е можно со голтање на воздухот од површината..

ајкули од песок
Забите на оваа ајкула се свиткани.

Риба со чекан

Оваа личност може да се нарече најопасна ајкула во светот за луѓето заради нејзината непредвидливост и сила. Таа е во состојба да плива во плитка вода, каде што пленува на своите жртви. Овде предаторот го произведува своето потомство, станувајќи во ова време најагресивно.

Карактеристична карактеристика на рибата е главата, која многу личи на чекан. Но, ова не го спречува предаторот да биде агилен и брз, напаѓајќи го својот плен со брзина на торпедо. За време на производството на потомство, не треба да бидете близу до тоа, во спротивно може да станете плен и храна за СРЈ.

Меѓу родните Хавајци, овој предатор е тотемско животно и божество. Затоа, ловот е забранет во близина на островите Хавајски, дури и ако луѓето се повредени..

чекан од ајкули
Оваа ајкула е различна - глава

Синиот и лимонскиот предатор

Овие видови ајкули живеат во близина на топли потоци и во тропските мориња. Тие не можат да издржат студено.

Должината на сината ајкула достигнува најмалку 4 метри, но лимонот има прилично мала должина - до 2 метри. Првиот предатор е слеп во боја, но во исто време има одличен слух и чувство за мирис што му овозможува да се направи разлика помеѓу најмалите промени во движењето до него. Најчесто, овие ајкули се наоѓаат во близина на бродоломи..

ајкула од лимон
Оваа ајкула е слепа во боја

Грабливец од лимон најчесто лови во близина на брегот и во плитката вода. Се крие во корални гребени и во близина на грицки. За луѓето, тоа се смета за потенцијално опасно..

Во ова видео ќе дознаете повеќе за опасните ајкули:

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Топ 10 најопасни ајкули во светот за луѓето