ma.AquaFans.ru

Одгледување и одржување на анубиа

Анубија.

Фановите на аквариумските растенија нема да можат да поминат покрај прекрасно украсно растение со сјајни лисја, чие име започнува со латинскиот збор Анубија (во чест на античкиот египетски бог Анубис). Caladifolia Anadias (Caladiifolia) ќе ве натера да размислите за ситни егзотични дрвја, посочени одозгора, со копја во форма на копја.

Minima anubias личат на мозаик од желка за ладење, нивните заоблени лисја не се мешаат со други водни растенија. Lushивиот џин на анубаја расте во езерце со голема риба. Сепак, овие различни растенија припаѓаат на истиот род Anubias.

Видовите Anubias споменати погоре не се достапни за сите акваристи. Прво на сите, Анубија не е евтина. Дури и ако сте нови во индустријата за аквариуми, можете лесно да ги препознаете четирите главни форми на листната плоча на овие растенија..

 1. Повеќе или помалку тркалезни лисја, понекогаш издолжени или во облик на срце.
 2. Долги лисја: копје или елипсовидна.
 3. Лисја во форма на стрелка: издолжено тело, преклопено во „уво“.
 4. Триаголен: едноставен триаголен облик или нешто сличен на 3 претходни типови.

Анубија и Валиснерија.


Анубија.

Карактеристики

Многумина слушнале дека подлогата на Анубија ќе бара посебен вид почва, многу се пребирливи за живеалиштето. Ова е мит. Всушност, Анубија се доста скромен растенија. Тие ќе растат и во стерилна почва и во стара, скоро анаеробна почва.Постојат задолжителни услови што можат да го зачуваат животниот век на растението во внатрешноста на аквариумот.

 1. Не само што можат да преживеат во сенка, тие дури и претпочитаат сивата состојба. Во силна светлина (околу 1 Watt на литар или повеќе) се развиваат со деформирани лисја со чудна форма.
 2. Во вода, која е премногу богата со органски нечистотии, растението ќе направи дупки во лисјата, така што мора да се грижите за состојбата на аквариумот. Ова се случува кога неправилно го „сифонирате“ дното, ја преполнувате рибата, или филтерот е валкан, или заборавивте да ја промените водата долго време.
 3. Здраво растение одеднаш може да изгние и да ги спушти гранките. Ова обично се случува кога квалитетот на живеалиштата брзо се промени на полошо. На пример, ова се случува ако температурата нагло се зголеми за краток временски период. Процесот на распаѓање се јавува кога температурата достигнува 40 Целзиусови степени во околината.

Восхитувајте се на аквариумот Анубијас.

Карактеристики на растенијата,

Условите во кои ануите можат да живеат во аквариуми мора да бидат прилагодени на промените во температурните услови. Некои видови се вкорени на температури над 25 степени, иако преживуваат во оранжерии на температури над 30 степени. Ануите во аквариумот изгледаат одлично, но растат многу побавно под вода. Големите видови не се погодни за повеќето резервоари. Најбрзиот начин за стимулирање на растот е да ги поставите своите лисја над нивото на водата..Анубија бартери.


Dуџе Анубијас.

Според многу акваричари, ова се некои од најлесните растенија што треба да се чуваат, бидејќи нивните барања се многу ниски. Бидејќи тревопасните риби не јадат (со некои исклучоци). Тоа е причината зошто Anubias driftwood расте добро во аквариуми.

Размножување во вештачки езерца може да се постигне со делење на трупот од страничните пука. Може да ширите и семе од Anubias. Просечни услови на вода за водни анубиа: температура на водата 22-27 степени, цврстина - 2-8 dGH, киселост на водата 5,5-7,0 pH.

Погледнете го цутот на гигантот Анубија.

Природниот раст на сите видови на овој род е прилично бавен. Обично произведуваат лист на секои 3 недели. Ова се оние од неколкуте растенија кои не реагираат на зголемувањето на СО2, навивачите забележаа одлични резултати и подобрен раст со CO2 и висок интензитет на светлина.

Видови на анубиа во аквариум

 1. Anubias afseli - има издолжени или издолжени-елипсовидни лисја, долги 13-35 см, ширина 8-13 см. Матични степени 20 см. Фабриката достигнува висина од околу 55 см, но литературата се однесува на примероци пронајдени во природата, со висина од околу 1 m. Anubias afseli произведува голема inflorescence со коска од 5-12 см, со значително видлива и релативно кратка покривка (ова го разликува од другите видови освен фабриката на огромни anubias), исто така anubias afseli имаат краток цвет.
 2. Анубијата е ланзолат - со иста големина на пука со тесни и релативно лесни лисја. Постарите растенија можат да имаат лисја слични на бранови..
 3. Тесни лисја од Anubias afseli - листовите се многу тесни, висината на растението достигнува 40 см. Младите лисја се розово-кафеави.

Анубас афели тесен лиснат.

 1. Iantиновска Анубија - котлети е малку помала од сечилото со лисја, околу 2,5 пати, до 83 см.Тој шутира стрела, ланзолирани лисја во должина од 13-30 см, ширина 5-14 см. Гигантот Анубија формира огромна подводна грмушка. Anubias е огромно прилично чуден растение, не сака валкана вода, затоа се препорачува да се инсталира моќен филтер за тоа. Параметрите за вода за аквариумот се следниве: цврстина од 2 до 5 dGh, киселост на водата 6,0-7,5 pH, температура 22-28 степени. Се препорачува да бидат засадени во аквариум каде живеат неонски и скалари, тие исто така сакаат голем простор.
 2. Anubias bartera var. Каладифолија е големо растение со тркалезни лисја кои се скоро под прав агол на ѓубриво. Должината на листовите е 10-12 см, каладифолија цвета со задоволство во аквариумот. Сепак, не расте нанадвор, туку вертикално. На неговиот ризом има мали зеле, подготвени да застанат. Откако ќе излезе од аквариумот, можете да го раскинете делот што е над водата и да го засадите до главниот пука, додека зелените повторно ќе растат кон површината. Петиолот понекогаш е 2 пати подолга од листната плоча, 10-54 см. Самата плоча е овално-елипсовидна и остра, долга 10-23 см, ширина 5-14 см.
 3. Кофеолија - листовите имаат еден вид кафе, има брановидни контури во центарот на листот. Кофеолија има тесни и тврди лисја. Младите растенија имаат црвено-кафеави лисја. Ова растение е вообичаено во САД. Се карактеризира со бавен раст. Водната фабрика е засадена на средно ниво на резервоарот. Кофеолијата е добро прилагодена на подводни услови. Може да се чува во резервоари за вода, аквариуми и украсни езерца. Благодарение на тврдите лисја, може да се одгледува во аквариум каде живеат циклиди. Услови за вода за оптимален раст на растенијата во аквариумот: цврстина 2-15 °, pH 5,5-8,5, температура 22-26 ° C (кофеолија може да толерира продолжено намалување на температурата на водата до 18-20 ° C).

Anubias barteri coffeefolia.

 1. Anubias minima (минимум) - засадена во хранлива почва на почвата од аквариум. Услови на вода: 24-27 степени, KH 2-15 °, киселост pH 6-8. Сила на осветлување: 0,3-0,5 W / l. Потребна е постојана обнова на вода. Растот е бавен. За да се засади, само корени се закопани во земјата, ризомот мора да биде над земјата. Длабоко поставениот минимум тешко расте. Репродукција на минимум - од страна на растенија ќерки кои се формираат од анекселните пупки до ризомот или откако ќе го поделите ризомот од пупки за спиење.
Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Одгледување и одржување на анубиа