ma.AquaFans.ru

Црвена зебра или псевдотрофеј естер (maylandia estherae)

Црвена Зебра или Естер Псевдотроф

Црвениот зебра или псевдотрофеј естер (Maylandia estherae, порано Pseudotropheus estherae) е многу убава и привлечна аквариумска риба. И машкото и женското имаат многу привлечна боја, иако изгледаат како два различни вида. Во природата, машките се светло сини со вертикални ленти, а женките се од кафеаво-беж до портокалово-црвена боја. Исто така, таа е една од ретките африкански мбуна што создава забележани мутации..

Црвената зебра припаѓа на африканските циклиди на езерото Малави, група на мбуна (риба - жители на џунглата со воден камен). Кога овие аквариум риби за прв пат се појавија во хоби, тие станаа исклучително популарни. Тогаш нивната популарност избледе некое време, а сега црвените зебри повторно се едни од најпопуларните африкански циклиди. Сега на продажба можете да најдете само риби одгледувани во заробеништво преку избор. Благодарение на изборот, се појавија мажјаци од портокал и необични обрасци во боја.

Потекло

Црвената зебра беше опишана од Конингс во 1995 година. Во природата, живее на карпестите брегови на езерото Малави во Африка. Пронајден е во пет живеалишта: гребенот Минос, гребенот Чилуча, Метангулу, Нунгу и Масињи. Други имиња под кои може да се појават овој вид: псевдотрофен естер, цихлид портокал зебра, зебра естер, метриаклима естер (Metriaclima estherae е едно од важечките научни имиња), портокалово-сина зебра, мбуна. Може да најдете и сорти во боја на црвена цреша зебра (цреша црвена зебра) и неодамна се појави супер црвена зебра (Супер црвена зебра).

Овие риби живеат меѓу камењата, јадат ригидни влакнести алги, Аугухус, прицврстени на камењата. Ларви од инсекти, нимфи, ракови, полжави, крлежи и зоопланктон исто така јадат.

Опис

Телото на црвена зебра е мускулесто, во форма на торпедо, исто како и на другите „зебри“ од мбуна, долга 10-12,5 см. Со соодветна грижа, може да живее и до 10 години.

Бојата на мажите и жените е радикално различна. Возрасни диви мажјаци се светло сина боја со темни вертикални ленти и 4-7 точки на аналниот перка. Femaleенската боја е од кафеаво-беж до портокалово-црвена боја и нема вертикални ленти или дамки на аналниот перка.Со помош на селекција, беа добиени неколку морфи во боја, и машки и женски.

Мажјаци

  • Вирус "црвено-сина". Мажјаците се светло сини со слаби вертикални ленти и дамки од јајца на аналниот перка. Мажјаците се раѓаат темно кафеава, женките се бледо розови.
  • Вирус „црвено-црвен“. Мажјаците можат да бидат портокалово-црвени, без вертикални ленти.
  • Вирус „Албино“.

Енките

  • Femенките можат да бидат жолти, портокалови, портокалови со темни дамки. На аналниот перка може да има најмногу 3 дамки.

Одржување и грижа

Црвената зебра е одлична аквариумска риба за одгледувач на цихлиди со просечно искуство и искусни акваристи. Умерено агресивно, но сепак не е погодно за чување со тропска аквариумска риба, само со цихлиди. Идниот сопственик треба да биде подготвен да направи чести промени на водата.

Условите за одржување на црвената зебра се исти како и за сите мбуна - африкански циклиди на езерото Малави: водата во аквариумот треба да биде кристално чиста, алкална и тврда. За да се зголеми цврстината и алкалноста во аквариумот, се користи песок од мелени корали, школка, други песоци и камења кои ја зголемуваат цврстината на водата и ПХ. Солта не се користи за да се зголеми цврстината, само во ретки случаи за да се зголеми тврдоста на карбонат, иако црвената зебра има одредена толеранција на сол и може да се најде во зовриена вода (со специфична тежина помала од 1.0002).

Се препорачува аквариум за чување со волумен од 200 литри и должина од 120 см, но за чување на неколку видови, аквариумот треба да биде поголем. Во аквариумот мора да има моќен филтер, создавајќи добар проток..

Аквариумот за црвена зебра е типичен аквариум за африканска мбуна: многу засолништа-пештери од карпести камења, добро фиксирани на дното (зебрите се добри копачи и можат да го поткопаат песокот под камења), насипи од камења, мал отворен воден простор за пливање и песок на дното . Камења и засолништа помагаат да се отстрани агресивноста на овие риби..

Опции за содржина

Температура: 23 - 28 ° C;
ph: 7,7-8,6;
Тотална цврстина: 6 - 10 dGH.

Грижата за аквариумот со црвени зебри треба да биде редовна: честите промени на водата во аквариумот 10-20% најмалку еднаш неделно, со задолжителното дно „сифон“.

Компатибилност

Црвените зебри се доста дружеубиви, можат да се чуваат во група: една машка и две - три женски. Други благи агресивни цибулиди на мбуна кои не се слични по боја или форма се погодни како соседи во аквариумот. Ако рибите се слични по боја и шема, ова често предизвикува агресивност, а освен тоа се можни крстови на слични видови.

Хранење и хранење

Псевдотрофеј естер е сеприсутна аквариумска риба, во природата се храни со алги кои растат на карпи, безрбетници и зоопланктон. Секоја храна ќе се јаде во аквариумот, но најголемиот дел од диетата треба да биде растителна храна: спирулина, снегулки за тревопасни циклиди, циклопи за подобрување на боите на рибите, мидидите и ракчиња.

Подобро е да се хранат во мали порции неколку пати на ден, не прејадувајте.

Разлики помеѓу машки и женски

Многу е лесно да се разликуваат машките од женките во сите видови на бои. Машкото е светло сина боја со темни вертикални ленти или портокалово-црвена боја без ленти. Мажјаците на аналниот перка имаат 4-7 дамки од јајца. Femенките се жолти или портокалови, со темни дамки на телото или без нив. Femaleенски на анален перка нема повеќе од 3 дамки од јајца.

Одгледување

Црвените зебра растат лесно во обичен аквариум. Рибите се подготвени за размножување кога ќе достигнат 7,5 см во должина.

Alesенките добро се грижат за своето потомство, заштитувајќи го во устата неколку недели. Една жена носи до 20-30 јајца. СРЈ почнуваат да се извеваат по 14-21 дена, под услов температурата во аквариумот да не е пониска од 28 ° C. СРЈ веднаш може да јаде сецкана сува храна и артмија наупли. Енката штити дури и пржејќи се хранат самостојно, сè додека не пораснат.

Помфритите се раѓаат во иста боја како и женките. Мажјаците се здобиваат со сина боја само во должина од 3-4 см. Мажјаците од црвено-црвениот вирус се раѓаат темно кафеава, а женките бледо розова.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Црвена зебра или псевдотрофеј естер (maylandia estherae)