ma.AquaFans.ru

Ајкули: список на сорти со имиња, описи и фотографии

Најстарите предатори на морињата и океаните се ајкули, нивни сорти во светот, претставени се околу 400 од вкупно 8 нарачки. Потекнувајќи од периодот на Јура, рибите имаат совршено тело, идеално прилагодено на животот и ловот. Сите видови ајкули се разликуваат по големина, живеалиште, а само неколку се опасни за луѓето..

живеалиште на ајкули
Видовите на ајкули во светот, претставени се околу 400 од вкупно 8-те единици

Карактеристики и карактеристики на ајкули

Колку се големи океаните, толку е различноста на рибите во него, секоја индивидуа е единствена на свој начин и има карактеристични разлики. Ова важи и за ајкули, има претставници со должина од 15-20 см и 15-20 метри, чија маса достигнува 30 тони. Но, не се сите предатори толку страшни колку што луѓето ги гледаат, некои од нив се опасни само за мали риби или мекотели.

Структурата на телото, однесувањето, начинот на лов кај ајкулите од сите видови се слични, заедничките карактеристики се како што следува:

 • `Рскавичниот скелет ги прави ајкулите повеќе мобилни и агилни, во нивното тело нема коски, само` рскавица.
 • Нема мочен меур за пливање, што за обичните риби е витален орган. Спојувањето е обезбедено од огромен црн дроб, перки и `рскавичен скелет.
 • Површината на телото не е покриена со скали, туку прилично силна и цврста кожа со ситни заби.

риба од ајкула
Ајкулите немаат мочен меур за пливање, поради што треба цело време да бидат во движење
 • Многу видови ајкули се живописни, а помал дел од редот лежат јајца (а не јајца, како обична риба), од кои потоа се раѓаат целосно формирани младенчиња, а не пржени.
 • Уредување на забите во неколку редови и нивно постојано ажурирање.
 • Респираторниот орган - жабрени парчиња.
 • Сите ајкули имаат одличен вид, слух, овозможувајќи да се фатат ниски фреквенции на инфрацрвено зрачење и чувство за мирис. Предаторот може да мириса на мирисот на крвта за неколку километри.
 • Карактеристика е отсуството на џвакање заби, т.е., кога се среќаваме со плен, ајкулата ја раскинува на парчиња и ги проголта парчињата без џвакање. При лов, предаторот развива брзина од 20-30 км на час, пријатна топлина до 50 км на час, вообичаена брзина на движење е 5-8 км на час.

  Просечниот животен век е 30 години, но има и долги црниот дроб чиј животен век надминува 100 години, главно кит, поларни ајкули или песочни катрини.

  Грабливка ајкула
  Ајкулите живеат во просек до 30 години, но има долги црниот дроб кој живее до 100 години

  Видови и разлики

  Класификацијата на супериордот на ајкули е претставена со 8 нарачки и опфаќа 34 семејства, од кои претставници се разликуваат по формата на телото, големината и рамномерниот начин на лов, некои од нив се апсолутно безбедни за луѓето, но има и видови со кои е подобро да не се шегуваат со.

  Списокот на ајкули:

  1. Кархарифорс.
  2. Преголеми.
  3. Полиган.
  4. Ламиформ.
  5. Воббегонг.
  6. Пилиформ.
  7. Katraobraznye.
  8. Рамно тело.

  Севкупно, океатолозите знаат за 400-420 различни видови ајкули, вклучувајќи антички и загрозени. Најпопуларните и најчестите, има околу 300 видови.

  Karhariformes или karharidnyh  Овој одред е најголем од сите, се состои од триста видови и осум семејства. Место на живеење на овие лица се крајбрежните зони на тропските и умерените мориња, најголема концентрација во водите на Светскиот океан, како и Медитеранот и Карибите. Некои лица се забележани во слатка вода и длабока вода..

  Претставниците на Карахид се опасни за луѓето. Најпопуларните типови:

  • Giantинска ајкула со чекан живее во водите на тропските и суптропските зони, а се гледа и во Средоземното море. Неговата должина достигнува 5-6 м, на задниот дел има перка што наликува на срп, а муцката е како чекан и скоро исправена, што се издвојува од голем број свои племенски племиња. По својата природа, поединците се осамени, се хранат главно со октоподи, ракови, јастози и мали риби, ретко напаѓаат луѓе.

   Чекан од ајкули
   Ајкула со Хамерхед - единечна ајкула која расте до 6 метри во должина

  • Ајкула од тигар или леопард е еден од најпопуларните предатори на земјата. Ивее во тропските предели и суптропските предели, лови во текот на ноќта, напаѓа риби, ракови, исечоци, желки, птици, па дури и луѓе. Должината на телото достигнува 4-5 метри. Пропагирани со живо раѓање, во едно легло може да има ајкули до 50-80 новороденчиња. Црниот дроб, кожата и перките се вреднуваат во индустријата..
  • Свилена ајкула (Флорида или Широкората) - широко распространета по должината на границата на континенталната полица и низ тропските предели на длабочина од 50 м. Примерокот има рационално тело до долга 2,5 метри со мало прво дорзално перно и мало задно, бронзено сиво со бела нијанса на стомакот. Свилните ајкули се прилично пргави и брзи, плукајќи по помал морски живот, но имало моменти кога напаѓале нуркачи..

   Свила ајкула
   Платните ајкули плен на помал морски животни, но исто така можат да ги нападнат и луѓето.

  • Tuporylaya или бик ајкула - плива во топлите, солени води на тропската зона, понекогаш се појавува во свежи реки и може да плива далеку низводно. Телото е во форма на вретено, во должина до четири метри, главата е кратка, тапа, а бојата е сива со бел стомак. Ајкулата со бик е најбезбедна за луѓето, силата на нејзиниот залак далеку го надминува залак на нејзините роднини. Видот е широко распространет, се виде на бреговите на Атлантскиот, Индискиот и Тихиот Океан, во Бризбејн, Замбези, Ганг, Амазон, Мисисипи, па дури и во езерото Мичиген и Никарагва. Residentsителите на Бризбејн можеа да го следат патувањето на ајкулата низ улиците за време на поплавата во 2010 година.
  • Сината или сината ајкула е уште еден вид население што често се среќава низ умерен и тропски брег. Theивеалиштето на поединецот е крајбрежна зона длабочина до 350 м од Норвешка до Чиле и сите континенти, освен Антарктикот. Предатор до 3,8 метри долго време што се храни со коскена риба, лигњи, ракови и други мекотели, може да стане жртва на поголеми роднини. Месото од сина ајкула ретко се користи при готвење, витамини се прават од црниот дроб, а јадењето од коските се прави од скелетот..

  Повеќето од големи видови кархарид се одликуваат со добри ловни способности..

  Заб, говеда или рогови

  Видот комбинира 9 семејства, но неодамна имаше повеќе, ова се должи на истребување на некои од најстарите подвидови. Различни заби се обединети со необичен изглед: голема глава со формации во пределот на очите, овална уста, присуство на шик во дорзалната перка и 5 жабри. Карактеристична карактеристика што ги разликува од другите семејства е дека забите се различни по форма и големина, пред се остар, возбудлив плен, а во длабочините на устата - мелење.

  Примероците со заби без заби не се толку застрашувачки колку што луѓето ги замислуваат., основата на нивната исхрана се малите морски жители.

  • Австралиската бик (рогови) ајкула е еден од најрепрезентативните претставници на родот, максималната должина на нејзиното тело е 165 см. Хабитат е источните пацифички води до длабочина од 275 м и југо-западно од индискиот брег, а може да се најде и на брегот на Австралија. Се репродуцира со поставување јајца во пукнатини на длабочина од 1-5 м. Не се користи во индустријата, бидејќи неговото месо е со слаб квалитет, труповите фатени во мрежи одат во мамка на друга, поголема риба.

   австралиска бик ајкула
   Ајкулата од бик не се користи во индустријата и храната, бидејќи нејзиното месо не е високо квалитетно

  • Зебра во облик на зебра или кинеска ајкула со бикови, наречена и тесна коноп ајкула, живее во плитките води на западниот регион на Тихиот океан и расте до 122 см. Бојата е прилично привлечна и егзотична - од светло-кафеава до бела со кафеави попречни ленти. Телото на предаторот е цилиндрично со издолжени пекторални перки, на задниот дел има две перки: првиот е поголем во полумесечна форма, втората е помала, и двете се врамени со вертикални боцки. Погледни доделен наслов „Најмалку загрижен“.
  • California Horned е жител на источниот Пацифик и западна Северна Америка. Големината на возрасно лице достигнува 122 см и не предизвикува индустриски интерес кај луѓето. Бојата е прилично привлечна и оригинална: светло кафеното тело има темни дамки и црни точки. Лов главно ноќе за ракови, ракови, мекотели и ежи од риба. Младите лица претпочитаат песочен терен, додека постарите возрасни претпочитаат карпести и алги.

  Губаците не ги напаѓаат луѓето, но имаше случај кога ајкулата малку го вознемирува нуркачот, но немаше ни обележја на кожата. Видот се репродуцира со положување јајца на дното на крајбрежните парцели.

  Претставници на повеќе жабри

  Видот содржи 5-6 семејства риби со една перка и 6-7 жабрени парчиња; тие немаат трепкачка дестилација во очите и шила на грбната перка. Големината и формата на телото се разликуваат во зависност од сортата.

   ајкула од седум нозе
  Најпознатиот претставник на ајкулите со повеќе жабри е ајкулата од седум жабри.

  Најпознат претставник е азил од седум жабри ајкула - лесен и многу активен жител на топлите води на бреговите на Кина, Австралија, Јапонија, Индонезија, јужен Бразил, Северна Каролина и Куба. Може да се најде на дното на континенталната плима на длабочина од 720 метри. Се храни со риби со седум коски, ракови, лушпи, скуша слична на змија или сабја риба. Предаторот е многу активен, штом еднаш во мрежата, примерокот може да се однесува доста агресивно кон рибарот.

  Семејството, исто така, вклучува лакирана ајкула, што е повеќе како морска јагула. Нејзиното тело е издолжено, муцката е кратка, аналниот перка е поголем од дорзалната по големина. Родот комбинира и неколку изумрени видови..

  Ламиформ и Воббегонг

  Вистинските торпеда на подводниот свет се претставени во ламинираното семејство. Ајкулите имаат 2 грбни перки, еден долен и пет пара жабри, нема трепкачка мембрана во очите. Некои лица се хранат со помали риби, дури и роднини и цицачи, па затоа треба да се избегнуваат и да не пливаат во соседството.

  Најпознатите семејства: Сенди, лажна Сенди, Херинг, ајкула-кафеава, итн., Се претставени со вакви видови:

  • Ајкули од лисици (thrasher) - живеат во умерени и топли тропски води. Карактеристична карактеристика е долгиот горен дел на каудалната перка, кој ловецот го користи во потрага по плен, зашеметување и возење риба во училиштата. Сечилото понекогаш достигнува целосна големина на телото на предаторот. Во близина на брегот, морската лисица е исклучително ретка, претпочита отворено море и длабочина до 500 метри.

   џиновска ајкула
   Aиновска ајкула достигнува должина од 10 метри, но се снимени лица со должина од 15 метри

  • Iantиновските ајкули - можат да пораснат до 9 метри во должина, но снимени се максимум 15 метри. Во големина, таа е втора само кај ајкула од кит. Телото е моќно, има прекумерна тежина, а муцката е во форма на конус со огромна уста со мали конусни заби. И покрај нејзините прилично тешки димензии, храната се заснова на планктон, кој рибите ги филтрира низ жабри, волуменот на вода за филтрирање е 2 тони на час. За една личност е потполно безбеден, но човек за неа не е. Во извесно време, нејзиното месо беше популарно, поради што ловењето лов доведе до намалување на популацијата, ова му даде на видовите статус на „ранливо“.

  Најголемите ајкули вклучуваат видови Wobbegong, нивната должина на телото се движи од 70 см до 20 метри. Примероците живеат повеќе на дното и претпочитаат да јадат риба, рак, рак, лигњи и други мекотели. Овие вклучуваат: седла, ѓубре, забележан седнат салон, азиски папрат, персиска маска, зебра ајкули и други.

  Овие се само изолирани примери за тоа какви ајкули има кај секој вид, но всушност има многу повеќе од нив и едноставно е невозможно да се наведат сè. Конечно, океатолозите не можат да одговорат на прашањето колку видови ајкули постојат, затоа што сè уште не се целосно проучени и секојдневно се развива еволуцијата на најстарото животно во светот.

  Сподели на социјалните мрежи:

  Слично
  » » Ајкули: список на сорти со имиња, описи и фотографии