ma.AquaFans.ru

Компатибилност со риба во аквариум

компатибилност со аквариум риба

Компатибилноста на аквариумската риба е горливо прашање што го имаат многу акваристи. И не е важно кој сте - почетник акварист или веќе искусен, кога одлучувате за решавање на аквариумот, автоматски имате поврзани емоции за компатибилноста и соживотот на рибите едни со други.

Компатибилноста на аквариумската риба е обемна, контроверзна тема, чисто индивидуална за секоја од нив. Затоа, околу него се појавуваат многу дискусии, спорови и несогласувања. Па, да се обидеме да го систематизираме ова прашање во овој напис и како целосно да го откриеме!

Да започнеме, да ги разгледаме основните правила за избор на аквариум риба

- При изборот на риба од аквариум, првенствено се зема предвид нивната компатибилност..

- јадат риба не компатибилен едни со други-

- јадат риба релативно компатибилен-

- јадете целосно компатибилен-

- При изборот на специфичен вид аквариум риба во продавница за миленичиња, проценете го нивниот здравствен статус (рибите не треба да бидат ситни, бледи, итн.)

Проценете го степенот на агресивност на одредена риба (дури и ако овој вид риба е мирен, понекогаш има премногу агресивни типови, на пример, ова однесување често се наоѓа кај сините гурмами).

- Кога купувате риба, разгледајте ги нивните карактеристики и интраспецифична агресија.

На пример, за рибите „хареми“, треба да земете пар женки по машко, и обратно за риби, како што се зебрафиш или барички, треба да земете стадо во кое ќе преовладуваат машките.

Рибите пливаат во различни слоеви на вода: некој во долниот слој, некој во средина и некој горе.

Така што вашиот аквариум не изгледа празен, соберете риби кои живеат во различни слоеви на вода.

Често ова правило работи и со релативна компатибилност со риба, па дури и понекогаш со некомпатибилност. На пример, зебраписот може да се соедини со мали и средни цихлиди, само затоа што тие се подвижни и пливаат во горните слоеви на аквариумот, без да се мешаат циклиди.

- При избор и купување риба, не заборавајте да ги земете предвид удобните параметри на водата за нивно одржување. Не можете да комбинирате риба со различни барања - едната ќе биде топла, а другата ладна, на едната му е потребна мека вода, а на другата, напротив, е потешка.

- Како општо правило, се препорачува да се содржат големи риби со големи, неактивни со неактивни, подвижни со пргав.

- Ако во резервоарот има „тревопасни“ риби, разгледајте го ова кога купувате растенија. Во овој случај, подобро е да се здобијат со вештачки растенија или тврди лисја од растенија, а самите риби треба да купат ефтин вид на растенија или раси од паста.

-Постои уште едно правило! Ако рибите се релативно компатибилни, но навистина навистина сакате „ова и тоа“. Имајте на ум дека е најдобро да се купат и садат такви риби во аквариум во исто време како и млада риба (СРЈ). Во овој случај, рибите, иако не се многу пријателски расположени едни на други, но како што велат тие можат „да се навикнат“.

Не сметаме дека горенаведените правила искра со иновации, но како почетна точка во дискутирањето за компатибилноста на рибите, има места што треба да се.

Сега да се исправиме на прашањето за компатибилност..
Како што веќе споменавме, рибите можат да се поделат на:

1. Компатибилен едни со други-

2. Не е компатибилен-

3. И релативно компатибилен.

Сè е јасно со првите две точки - семејството или неоните на Goldfish нема да траат долго со цихлиди, или на пример, астрономите ги перцепираат џипите и другите мали риби како жива храна. И обратно, гулпите се пријатели со моли и пецилија.

Целосна компатибилност или некомпатибилност на рибите се должи на следниве карактеристики:

- семејство, одвојување, подножје на риби-

- големини на риба-

- параметри на аквариум вода и услови на риба-

Тоа е, ако комбинирате во аквариум риби од исто семејство или со иста големина, или со идентични услови на притвор - ова ќе послужи како гаранција за успех! ИСКОЛНО ЕДНО НО, но!!!! Секое правило има свои исклучоци..

Јас ќе дадам пример. Гупиите и мечувалците припаѓаат на семејството на Печилијан - живописна риба, тие се со иста големина (скоро, односно и двајцата не се големи риби. Мечевите, секако, ќе бидат повеќе од џупиња) и нивните услови на притвор се практично идентични. Се чини дека рибите се апсолутно компатибилни едни со други. Сепак, тоа не е така. И покрај апсолутната сличност на рибите според утврдените критериуми, меѓу нив може да се појават престрелки и тепачки, мечувалците можат да бркаат и да ги гризат опашките перки на џупињата. Покрај тоа, кај двата вида се забележува интраспецифична агресија, што исто така негативно влијае на нивната содржина на зглобовите во општиот аквариум.

Во исто време, мечувалците - носители на живо и скалари - циклиди од Јужна Америка, тивко се здружуваат едни со други. Покрај тоа, тие изгледаат многу убави заедно, особено ако мечувалците се црвени, а скаларите се црни, завесани. Рибите од различни семејства, различни големини, сепак, се апсолутно компатибилни едни со други.

На фотографијата, аквариум кој јасно ја потврдува компатибилноста на мечувалци и скалари
скалари и мечеви компатибилност

Врз основа на горенаведеното, не можете да преземете вера и да соберете риби, поделувајќи ги само по: големината, видот и условите на притвор. Во основа е погрешно да се групираат риби на овој начин и да се каже дека рибите од одредена група се апсолутно компатибилни едни со други. Со други зборови, никој нема да ви даде 100% гаранција за компатибилност на купена риба, секогаш има свои нијанси и одлики што подобро ги знаете себе си и однапред.

Според наше мислење, прашањето поврзано со релативната компатибилност на рибите е поинтересно. Бидејќи целосно го открива прашањето за кое се дискутира и предизвикува размислување и дискусија.

Честопати, таквата компатибилност е можна во стр. 4, 6 и 8 од правилата наведени погоре, придржувајќи се кон кои, понекогаш е можно да се постигне впечатлива „комбинација што не е компатибилна“.Да дадам јасен концепт на РЕЛАТИВНА компатибилност, ќе дадам пример од лично искуство. Не толку одамна, на нашата веб-страница беше ажурирана статија за Терни, каде беше наведено дека тие се компатибилни со сом од Мешкозаберни. Кога статијата беше готова и пуштена во воздух, се обратив кај експертот на нашето место за одгледување риби, Виталиј Черњајавски, со барање да дадам преглед на статијата. Значи, како коментар на статијата, Виталиј го изрази своето мислење дека сомјата „Терни“ и „Сак-жан“ не се компатибилни, бидејќи вторите се ужасни агресори и предатори. На што се спротивставив на изненадување - како е така, затоа што во мојот аквариум трње веќе долго време пливаат со две сок од жабран сом и сè е добро меѓу нив. Нашата дискусија дојде до застој, затоа што аргументите направени од експерт не соодветствуваа на реалната состојба во мојот аквариум.

Како што одминуваше времето, и некако на Интернет, ме фати книга од И.И. Шереметјева „Аквариумска риба“, 1989 година, каде авторот ги опишува природните живеалишта и однесувањето на рибите во природни услови. Кога почнав да читам дел од книгата за вреќа со сол од жабр, косата ми застана на крај. Излегува дека овие сом не се само предатори, туку „жестоки убијци“. Во нивната татковина, во Азија, тие ги истребуваат сите риби што се наоѓаат во нивното езерце, и кога никој не останува, тие лазат за да слетаат и да ползат до најблиското ново езерце за „новата жртва“, а во исто време да јадат на копно »Инсекти и мали жаби.

Излегува Виталиј Черњаавски во право, сок од ѓубриво сом се навистина жестоки beверови.

Најважниот парадокс е тоа што, заедно со трње во мојот аквариум, заедно со „убијците“ од сом, јас веќе шест месеци тивко пливав веќе најштетните живи носители - ротквицата. Кој не верува, еве фотографија.

Сок од вреќички жабри и ПечилијаПО ОВОЈ Е ДОСТАПНО ДОБИВНОСТ НА РИБОТ И СЕ СВЕТНА СО РЕЛАТИВНА КОМПАТИВНОСТ
Како да го постигнете ова? Па, прво, не оди премногу, и второ, строго почитувајте ги претходно наведените Правила, добро, и третата, можеби најважната работа - треба да имате искуство, да читате и совесно да ги третирате вашите миленици и аквариумот како целина.
Да се ​​открие индивидуалната компатибилност на одредена аквариумска риба е многу тешко. За да го направите ова, треба да напишете посебен напис за секој вид и во исто време да ги земете предвид специфичните услови на притвор. Затоа, ако имате какви било прашања, ПОНУДА ДА ДИСКУСИРАМЕ СО КОНМЕНТИТЕ НА ЧЛЕН.

Сумирајќи го написот до неговиот логичен заклучок, би сакал конечно да го привлечам вниманието на читателот на грешките што ги прават акваристите при комбинирање на риба.

Прво и можеби најблескавото кршење на компатибилноста на рибите е пренаселеноста на аквариумот !!! Секое домашно милениче во аквариум треба да живее во удобни услови, а не во "комунална". Пренаселеноста на аквариумот е директен пат кон тепачки, повреди и смрт на која било риба, дури и мирни.

Втор прекршок - ова не е во согласност со условите за чување и зонирање на аквариумот. Зачувување риби, треба да ја земете предвид нивната специфичност, нивните карактеристики и природата.

На пример, не можете да го задржите vyunovy aquantophthalmus во аквариум со груба зрнеста почва. Акватофталмус води долен животен стил и loveубов да копа во земја, така што песокот или малите камчиња се погодни за нив како подлога. На груби почви ќе „тепаат како на асфалт“, може да бидат повредени и да умрат.

Зонирањето се состои во поделба на аквариумот во зони на влијание. На пример, така што скаларите не се борат меѓу себе, се препорачува за секој поединец, аквариумот да се зонира со растенија - Валиснерија.

И третата повреда!!! Секогаш запомнете дека „Ние сме одговорни за оние што ги скротивме“. Несоодветното чување риби води до катастрофални последици. Во лоши услови, рибите почнуваат да се борат за опстанок, се борат и умираат.

Следното е табела за компатибилност за аквариум риби. Честопати се критикувани од акваристите, сепак, како упатство, може да направи добра работа

табела за компатибилност со аквариум риба

Подолу се прикажани сите други табели за компатибилност со риба во аквариум.

тие исто така треба да бидат скептични


табела за компатибилност со риби
табела за компатибилност со риби 2
табела за компатибилност со риби
табела за компатибилност со аквариум риба

Дополнителен материјал за компатибилност со риба во аквариум

од нашиот модератор Еста

Така, дојде радосен момент во животот на секој акварист - купување риба во аквариумот. Асортиманот на риби е многу голем и разновиден. Во оваа статија ќе се обидам да се осврнам на основните правила за компатибилноста на аквариумската риба. На што би го свртил вниманието при купување риба?

Не потпирајте се на советите на продавачи кои продаваат во специјализирани продавници. Како и секој трговски работник, важно е за нив да продаваат што е можно повеќе производи по највисоки цени. Пред да стекнете риба, прво мора да направите избор, запишете ги имињата на рибите што ви се допаѓаат, прочитајте ги основните информации за вашите миленици за параметрите на содржината и однесувањето на рибите во аквариумот.

Список на сите риби од аквариум"Аквариумска риба од А до Ш"

„Агресивни рибни списоци со црни копачки“

Сите за златна рипка

Риба во Австралија

Риба на Африка: Цациди во Малави и Риба Танганика

Најубавата аквариумска риба

Гупи видови и раси

Сите видови на мечувалци

Компатибилност на риба во однос на содржината.

Постојат риби со ладна вода и топла вода, риби кои сакаат мека вода и обратно, риба со тврда вода. Риби на кои им се потребни густини на живи растенија и риби што солза, копаат и јадат сите растенија во аквариумот. Многу акваричари можат да тврдат дека наводно сините неонски ладни води (температура од 18-22 степени) живеат совршено со дискусивни риби на кои им е потребна температура од 28-30 степени.

Се согласувам, тие живеат, но на толку висока температура на водата во аквариумот, се забрзани сите витални процеси на неон, се скрати нивниот животен век, што е веќе мало - само 2-3 години под добри услови, како резултат, неоните брзо стареат и умираат.

ЗДРУНА компатибилност на Златна риба.

Компатибилност на гуфи, што прават другите риби заедно со нив?

Освен тоа, рибата со мека вода, на пример циклидите во Америка, нема да се чувствуваат пријатно во тврдата вода. Liveе живеат, но ќе се размножуваат .... Ова е во прашање. Willе направам резервација дека има исклучоци од правилата: професионалните авариумчари лесно одгледуваат скалари во оние градови и региони каде од водата тече многу тврда вода, со индекс на цврстина од 30-35. Но, таквото разредување бара искуство и материјални трошоци поврзани со постојаното омекнување на водата (специјални подготовки, на пример: Тетра Торумин, единица за обратна осмоза, итн.)

Рибите се чувствуваат многу добро кога акваристот ги создава приближувајќи се до природните услови. Така беше и со мене кога ја сменив почвата во форма на гранитни чипови во аквариумот со дискови, што ја зголеми цврстината на водата во аквариумот, во неутрална почва. Боењето на овие прекрасни риби, кои со право се нарекуваат кралеви на аквариумот, стана посветла, рибите станаа по мобилни и најважниот показател е формирање на парови и редовно мрестење.

Затоа, ако имате многу тврда вода што тече од чешма, размислете за купување риба со тврда вода, како што се африкански циклиди, пецилија, гумпи, моли, мечувалци и сл..

Компатибилност на риби со живи растенија. Ако сакате аквариум со голем број на живи растенија, јас не препорачувам да купувате златна рипка, африкански циклиди, лабиои, метини, тетрагоноперуси, африкански јагули, тилапии, итн. Некои риби ги сметаат растенијата како храна, други сакаат да копаат и копаат земја, на тој начин ископување растенија, оштетување на деликатни корени.

Ова важи и за сом, од кои повеќето сакаат да копаат во земјата. Антистрирусите, во отсуство на хербални додатоци во исхраната, можат да ги оштетат деликатните лисја на аквариумските растенија, со што се надополнува недостигот на растителна храна.

Компатибилност на големина.

Основно правило е ова: се препорачува да се чуваат големи риби со голема риба, и мала риба со мала риба. Било која, дури и најмироубивата риба, нема да ја пропушти можноста да јаде друга риба што се вклопува во нејзината уста.

Постои мислење дека ако во аквариумот се засади голема риба уште мала, тогаш, растејќи, тоа нема да ги навреди своите помали соседи. За жал, за мене лично, ваквите експерименти не се оправдаа. Кога растеше поголема индивидуа, малите риби отидоа да го хранат.

Јужноамерикански циклиди.

Компатибилност на риба со исхрана.

На ова ретко се посветува внимание, но не би повредило да се земе предвид овој индикатор. Постојат риби тревки и грабливи риби. Одликите на нивната исхрана потекнуваат од името.

Секоја тревопасна риба нема да одбие добиточна храна, како што се крвопијци.

Особеноста на тревопасните риби е тоа што нивната комора е мала, цревата се долги, адаптирани за варење на растителна храна.

Ако таквите риби често се хранат со крвни црви, тогаш со текот на времето ќе започнат проблеми со варењето и црниот дроб..

Особено е важно да се земе предвид овој индикатор кога циклидите се компатибилни: повеќето африкански циклиди се хранат со животни, а нивната комбинација со цихлиди Tanganyika не се препорачува - трофеи, чија диета е алги-фаулинг и друга растителна храна.

Подобро е да не се содржат предаторски риби, на пример, африкански црн нож, во еден аквариум со мали и мирни риби. Овој ноќен предатор ќе плен на секоја риба што може да ја проголта..

Од аквариумот со дискусот, морав да ставам еден претходник. Тој, единствениот од трите астристри што живеат во овој аквариум, се држеше до големото тело на дискусот и го повреди со уста за вшмукување. Ваквата штета може да биде многу опасна за рибите. Што недостасуваше во неговата диета? Риба скала? загатка. Мислам дека ова е одлика на неговиот карактер.

Компатибилност на риба со однесување.

Ова е голема и важна тема. Голем број риби се многу агресивни, особено агресијата се манифестира за време на сезоната на парење, мрестење и грижа за потомство. Таквите риби ги вклучуваат скоро сите циклиди. Повеќето циклиди се големи, агресивни (многу агресивни за време на мрестење) и грабливи риби. Во никој случај не можат да се комбинираат со мирна, мала риба.

Циклид - циклиди во аквариум.

Циклазоми: видови, содржина, компатибилност, репродукција.

Меѓу рибите има, на пример, шипки, кои нема да ја пропуштат можноста да стиснат друга риба за перките. Затоа, не се препорачува да се чуваат со превези риби кои имаат убави и долги перки..

Затоа, во аквариумот треба да одржувате слични риби во природата.

На пример, фризовиот и игрив зебрафиш не изгледа соодветно до величествениот дискус и скалар. Со своите ненадејни движења, тие можат да го исплашат дискусот. Еднаш, станав сведок за тоа како, за време на остра движење во близина на аквариумот, дисковите стрелаа во различни насоки, а едниот од нив, прилично забележително се сече во чашата на аквариумот, а другиот, испаркан нагоре, удирајќи во капакот на аквариумот. Патем, оваа карактеристика на дискусот треба да се земе предвид при изборот на локацијата на аквариумот. Сакам да напоменам дека мојот аквариум со диск е инсталиран на многу зафатено место на станот. По некое време, рибите се навикнале и не реагираат на ненадејни движења.

Избор на риба во аквариум според природата на нивното однесување, не заборавајте да ги земете предвид ваквите карактеристики што многу риби сакаат да ги кријат во засолништата. Неопходно е да се обезбеди присуство на засолништа во аквариумот во форма на грита и пештери. На пример, дрвото во аквариумот е важно за сом. Покрај засолништата, грицките се исто така дел од диетата. За некои риби кои сакаат да се закопаат во почвата, важен е дел од оваа почва и нејзината обработка. За такви риби, се препорачува песок со заоблени рабови..

Постојат голем број параметри - побарувачката за осветлување, брзината на протокот на вода во аквариумот: има риби што сакаат постојани резервоари, а рибите се жители на реките со брз проток на вода, до степен на соленост на водата и сл..

Сакам да напоменам дека не можете да се придржувате само на еден од параметрите за компатибилност при изборот на риба. Треба да ги земете предвид или да се обидете да ги земете предвид во комплексот. При изборот на риба, не заборавајте да ја земете предвид големината на вашиот аквариум и големината на рибата во зрелоста. Важно е.

За да се олесни прилагодувањето на рибите кон нови услови, можете да користите лекови кои го минимизираат стресот на рибите од транспортот и преместувањето: Тетра АкваСафе, Тетра Витал, Тетра Лесен Баланс, Тетра Нитрат Минус.

Во секој случај, изборот е секогаш ваш, ова е вашето искуство..

Што е најважно, ако се обидете да ги земете предвид карактеристиките на содржината и однесувањето на рибата што сте ги одбрале, создадете удобни услови за нивно живеење, тие ќе ве задоволат многу години со нивната убавина и здравје, а многу од нив ќе ве задоволат со бројни потомци!

Исто така, препорачуваме да ја видите шарената брошура.
"Популарни видови аквариум риби"
Оваа брошура ги содржи сите популарни видови риби, со опис на нивните состојби, компатибилност, хранење + фотографии.

Брошура популарни видови на аквариум риби

(за да ја видите или преземете, кликнете на сликата)

Видео за компатибилност со риби од аквариум


Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Компатибилност со риба во аквариум