ma.AquaFans.ru

Методи на размножување на артреми копеоди дома

Артемијата е рак со нож со жар, што се користи како храна за аквариум риба со средна големина, вклучително и риба од долниот дел. Ракови од ракови се добри затоа што се погодни за одгледување дома. Артемијата е прилично скромен, затоа, откако ги купивте нивните ларви (nauplii) во продавницата, можете да одгледувате риба храна дома и да ја избришете оваа ставка од списокот на трошоци.

Артемија
Артемија - микро рак, се користи како храна за риби

Користете и складирајте

Ракчиња од саламура за возрасни достигнуваат должина од 1,8 мм. Тие можат да хранат риби со средна големина, додека ларвите се погодни за хранење млади животни од скоро сите видови риби. Мора да се земе во предвид дека науплиите се држат до светли места. Во замрзнат облик, тие тонат на дното, така што ќе се вклопат како храна за сом и буриња.

Не е тешко да се чуваат јајца: долго време тие остануваат погодни и за хранење и за одгледување. Главниот услов што мора да се исполни за подоцна да се извлече возрасно лице од јајца е апсолутна сувост. Кога навлегува влагата, цистите не хибернираат и почнуваат да осиромашуваат. Најдобро е да ги чувате во запечатена кеса во фрижидер..

Методи на одгледување

Постојат неколку начини за размножување на ракови од артемија. Дома, можете да користите било кој. Тие се слични, но имаат некои карактеристики. Дури и почетниците aquarists можат да се справат со одгледување на nauplii саламура ракчиња дома.

Одгледување на артемија
Одгледувањето на артемија е можно на неколку начини

Едноставна опција

Можете да користите едноставен метод, особено ако искуството за размножување е мало. Потребно е да се подготви најповолна околина за јајца, така што ларвите се извеваат од нив. Ова ќе бара:

 • сол;
 • тегла од половина литар со капак;
 • чиста вода;
 • две пластични цевки;
 • компресор.

Лажичка (без слајд) на јајца ќе треба 0,5 литри вода, во која ќе биде неопходно да се разредат 20 гр натриум хлорид, а потоа истурете ги идните ларви таму. Теглата со овие содржини треба да се затвори со капак, во кој се направени 2 дупки за пластични цевки (цевките мора да се вклопат цврсто). Една цевка треба да стигне до дното, втората - дури и да не ја достигне површината на водата. Распрскувач треба да се стави на крајот на долгата цевка потопена во вода, а компресорот на другиот крај. Ова е за мешање на јајца. Втората цевка се користи за крварење на воздухот. На температура од 24-25 степени, ракови созреваат за 36-40 часа.

За да соберете ракови, треба да го исклучите компресорот и да почекате додека не се решат на дното. Willе трае околу 5 минути. Потоа, треба да ја исцедите содржината на конзервата преку густа ткаенина, така што водата се излева, а ископаните ракови остануваат на ткаенината.


Методот е прилично едноставен, но има недостатоци:

 1. Процентот на јајца од ракови од јајца обично е мал..
 2. Невозможно е целосно да се исчисти добиената храна од школки, и тие лошо влијаат на здравјето на СРЈ, што може да ги јаде.

Одгледување nauplii саламура со ракчиња може да се направи во две банки со интервал од еден ден (или две, но тогаш ќе бидат потребни три банки), а храната ќе биде секогаш при рака. Треба да се земе предвид дека е потребно повеќе време за одгледување возрасни ракови.

Втор начин

Пред да се запечатите, треба да натопите суви јајца во 5% раствор на натриум хлорид за половина час, а потоа исплакнете ги под чешмата. После тоа, тие се подготвени да бидат сместени во еден вид инкубатор.

Јајца од артемија
Пред изведување на лов, Артемијата треба да се натопи во сол

Инкубаторот се прави вака:

 • Тегла од 3 литри е исполнета со вода на 2/3. Важно е да нема хлор во водата, па затоа треба да го користите.
 • Во оваа вода се раствораат 3 супени лажици сол и во него се става секое лебдено алги, во него се влева и лажичка измиени јајца..
 • Во теглата треба да го спуштите цревото на микрокомпресорот со спреј. Протокот на воздух мора да биде таков што јајцата не се ставаат на дното.
 • Останува да се направи деноноќно осветлување и да се спушти термометарот во теглата. На температура од 20 степени, ракчиња се извеваат за два дена, на 28 степени за ден. Се препорачува да се отстранат на иста температура што се користи во аквариумот, така што Артемијата може да живее подолго.

За фаќање ракови, се препорачува употреба на црево од dropper, кое може да исцеди вода низ густа крпа. Кога е доволно артимијата да се акумулира на ткивото за да ја нахрани рибата, исцедената солена вода мора да се истури во теглата.

уникатни ракчиња со саламура
Артемијата не може да живее во свежа вода

Со цел одгледуваните ракови да живеат неколку дена, потребна е добра аерација. Тие не можат да живеат во свежа вода. Така што Артемијата може да прерасне во зрелоста за хранење големи риби, треба да ставите тегла солена вода на сонце, каде што ќе растат алги. Можете да додадете кора од портокал таму, тогаш ракчиња ќе растат, па дури и ќе се размножуваат, бидејќи алгите служат како храна.

Освен тоа, хранат артемија дома ви треба "зелена" вода или сува мешавина. Соодветна вода се добива со исцедување малку од аквариумот и чување на тоа неколку дена на сонце, а сувата смеса се прави од квасец, брашно, соја во прав и жолчка од јајца. Количината на добиточна храна мора да се утврди емпириски така што не ја загадува водата.

Ако планирате да одгледувате ракови од подолго време, тогаш можете да создадете посебен мал аквариум за нив. Во просек, тие живеат 3 месеци, ларвите созреваат на 8-ми ден (се хранат самостојно 12 часа по изведувањето). 300 јајца се даваат на секои 4 дена, и ова е доволно за постојано да имате дома храна за аквариум риби.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Методи на размножување на артреми копеоди дома