ma.AquaFans.ru

Содржината и репродукцијата на сферичниот кладофор во аквариумот

Нема многу растенија на аквариум кои отелотворуваат комбинација на атрактивен изглед, скромен и присуство на корисни својства. Меѓу таквите идеални жители на аквариумот кои ги исполнуваат сите овие услови, постои и неверојатно создавање на природата, наречено кладофор. Ова необично "бушаво" растение е многу популарно кај акваристите, а не залудно.

kladofora добро алги
Kladofora е многу убава, лесна нега аквариум алги со корисни својства.

Историја на проучување на кладофори

Едно време, активното ширење на кладофорите во природните водни тела на европските земји придонесе за брзо проучување и класификација на ова растение. Првиот научник кој детално го опишал егогопилот, станал славниот Карл Линеус. Во средината на XVIII век, овој шведски натуралист пред светот му го претстави своето научно дело, во кое фабриката што се испитува беше наречена Конферва аегрофилија - „безјасна алга“ (најблиска во смисла, точен превод на руски е невозможно).

Egagropila linea
Студијата за оваа алга започна во XVIII век..

Оттогаш, во научната терминологија, означувањето на кладофора постојано се менува. Експертите не можеа да дојдат до консензус до 2002 година, кога биолозите решија да го наречат кладофор во областа на науката Егагопила Линаеус (на латински - Aegagropila linnaei) во чест на големиот истражувач кој беше првиот што го проучи ова растение..

За разлика од научниците, кои сепак постигнале договор за името на кладофората, едноставни loversубители на аквариумска флора ја нарекуваат растението на различни начини:

 • топчест мов;
 • мрсна топка;
 • езерски мов, итн..

Ителите на Германија ја нарекуваат оваа фабрика како руска мовлива топка. И Јапонците поетски го нарекуваат Егакропилу маримо.

Опис и карактеристики на растението

Фаворитот на акваристите ширум светот - кладофор, и покрај неговата површина слична на мов, не е вклучена во поделбата на бриофити. Покрај тоа, воопшто не се однесува на повисоки растенија. Egagropila е пониско растение. Понекогаш кладофората се смета за мов на вода, но таквата класификација е погрешна. Ова е еден вид алги што можат да имаат сферична форма под одредени услови.

Топката во која се формира егагопилот во текот на процесот на раст има прилично густа структура и скоро совршено заоблени контури. Во неговото јадро, ова не е едно растение, туку цела колонија на мали алги организми, меѓусебно поврзани и ја формираат оригиналната сферична структура.

Мрсното покритие на топката е како да е направено од чувствуван материјал. За надворешниот дел на растението во нормална состојба, карактеристична е заситената зелена или темно зелена боја. Промена на бојата - појава на кафеава или жолта нијанса, итн. - укажува на несоодветни услови на притвор.

Егагропила пролевајќи на камен
Кладофора не е мов, тоа е инфериорно растение.

Внатрешниот дел на кладофорот, како и надворешниот, има зелена нијанса и се состои од радијално насочени алги, создавајќи еден вид растителна рамка. Внатрешниот слој на скелетот е покриен со хлоропласти, кои се во состојба на „спиење“ додека алгите се цели, и поминуваат во активна фаза ако топката е поделена на делови. Во топки - претставници на старите колонии, ентериерот е целосно шуплив.

Процесот на репродукција на кладофорите се одвива вегетативно, односно со делење на поединечни фрагменти. „Будењето“ на хлоропластите за време на распаѓање на растението на парчиња е одлика на овој процес. За да започнете со „механизмот“ на размножување на сферичниот кладофор, можете или да почекате додека не се распадне самостојно (обично ова се случува под влијание на температури повисоки од удобни за растението), или сами одвојте го.

Големина и начин на живот

Дијаметарот на една топка на растението е во просек 8-12 см. Големината и стапката на раст на егагопилот се поврзани со температурата на водата во која се наоѓа. Овој однос се манифестира без оглед на тоа дали растението живее во природен или во вештачки дом..

Во ладна вода, на температури до плус 20 степени Целзиусови, кладофорот расте многу бавно, додавајќи околу 5 мм годишно. Но, дури и на температура на водата од плус 22 Целзиусови степени и погоре, алгалните организми почнуваат активно да се размножуваат, како резултат на што егокропилот брзо се зголемува во големина.

Во студените води на исландското езеро Миватн, претставниците на алгарските колонии густо населените области лоцирани на длабочина од неколку метри и достигнуваат приближно 10 см. Една топка која живее во Акане може да достигне дијаметар од околу 30 см.

големини на klafodora
Големината на егогопилата зависи од температурата на водата и може да варира од 8 до 30 см во дијаметар.

Како претставник на пониските водни растенија, кладофорот нема корен систем. Целосното отсуство на корени им овозможува на егогопилот да води прилично необичен животен стил. Дневниот циклус на оваа алга се состои од две фази:

 1. Во првата половина на денот е на дното на резервоарот.
 2. Во текот на денот и навечер, лебди на површината на водата.

Ваквата дневна рутина секој ден го претвора постоењето на кладифори во прекрасна театарска претстава, која лесно може да се восхитува преку чашата на аквариумот. Без оглед колку е волшебен самиот процес, има едноставно и разбирливо објаснување за ваквото однесување на растенијата..

Алгилната топка на егогопил е активен учесник во процесот на фотосинтеза. Во својот површински слоен слој, кислородните меурчиња брзо и во големи количини се акумулираат. Токму овие меури прават топката да се искачува на површината на водата. Во таква „лебдечка“ состојба, алгите се ослободуваат од меури од кислород, по што влажната „грутка од мов“ се враќа, тонејќи до дното.

Живеалиште

Претставникот на водната флора, сличен на топчеста топчеста играчка, доби широка популарност под името сферична кладофора. И, исто така, доста често се нарекува еггоропила. Едвај можете да најдете растение што повеќе би привлечело внимание и ќе го украси ентериерот на аквариумот.

Средбата со кладофор во ин виво е прилично едноставна. Областа на нејзината природна дистрибуција е огромна и скоро целосно го покрива целиот евроазиски континент. Фабриката често се наоѓа на островите во непосредна близина на копното, кои се дел од Евроазија.

Како живеалишта, егогопилот претпочита слабо тече резервоари со ладна вода.. Густо ги населува езерата:

 • Акан на јапонскиот остров Хокаидо.
 • Миватн во северен Исланд.

Препораки за содржина

Како што веќе беше забележано, една од клучните карактеристики за кои егагопилата толку многу ја ценат акваристите, покрај својот изглед, е и нејзината непретенциозност. Содржината на сферичен кладофор во аквариумот не е тешка и ќе биде прифатлива дури и за почетници.

Бидејќи еггоропилата не е специјално развиен аквариумски морф, туку природно се јавуваат алги со природно потекло, многу одлики на неговото постоење во домашен резервоар се директно поврзани со живеење во природно опкружување.

содржина на klafodora
Кладофора живее на дното на резервоарот во природна околина, треба да се смести и во аквариумот.

Под природни услови, кладофор претпочита да се наоѓа на самото дно на резервоарот, каде сончевите зраци практично не продираат. Тоа е, животот на алгите минува, ако не и во целосен мрак, тогаш со минимално осветлување. Затоа, кога ставате растение во резервоар, најдобро е да изберете најтемни области за тоа.. Алгите ќе се чувствуваат удобно:

 • во аглите;
 • зад грицки или под нив;
 • во сенка на распрскувани грмушки или директно под нивните гранки.

Поради фактот дека кладофорот нема корен систем, не not треба почва. Оваа алга е целосно независна од квалитетот на почвата и нејзината состојба. Природата на подлогата не влијае на нејзиниот живот.

Барања за вода

Еден од најважните услови на притвор е параметрите за вода. За да може еггоропилата да живее „среќно некогаш“, треба да создадете удобно опкружување за живеење. Повеќето водни растенија можат да се поделат во две групи:

 • слатка вода;
 • голема количина вода.

Неверојатната алги од алги може да се најде во првата група, а во втората. Theителот на главно свежи резервоари сепак претпочита голема вода. Ова е потврдено и со фактот дека во слатководното јапонско езеро Акан, во кое живее кладофор, густината на колониите на алги се зголемува на места каде што природните извори со здодевна вода се влеваат во телото на водата.

Оваа предност се однесува и на постоењето на кладифори во аквариумот. Во голема вода, алгите се чувствуваат одлично. Искусните сопственици на сопствените "подводни кралства" препорачуваат дури и специјално солење на вода, ако има влошување на состојбата на растението - почнува да се претвора во кафеава или жолта боја, итн..

Во принцип, нема посебни барања за параметрите на вода. Следниве индикатори се препорачуваат за водната околина:

 • алкалност: средна;
 • индикатор за водород (pH) - близу до неутрално ниво;
 • вкочанетост: ниска (максимум 8 степени, резултат на поголема вредност ќе биде смртта на растението);
 • температура: плус 20-22 степени Целзиусови (максимум 25).
култивирање на клафодора
Фабриката е лесно да се размножува, бидејќи самиот кладофор се распаѓа во топла вода и формира нови колонии.

Во вода, потопло од посакуваното, растението е во состојба да започне да расте брзо. Покрај тоа, прегревањето може да доведе до последици како што се уништување на алги - топчињата едноставно се распаѓаат. Од една страна, ова е негативен ефект, од друга страна, фрагментите на кои е поделено растението можат успешно да се користат за одгледување на кладофори..

Многу акваристи ширум светот се занимаваат со одгледување кладифори. Ова не е изненадувачки - фабриката има највисоки декоративни својства, е во состојба да живее во разни резервоари и е непогодна за условите на притвор. Ако сакате, можете да ги користите парчињата егагопил формирани по распаѓање за да формирате нови колонии на алги.

Ако зголемувањето на бројот на претставници на растенијата не е вклучено во плановите, постои начин да се „залепи“ распаднатата топка. Со навремено ладење на вода во нормала, кладофорот е во состојба постепено да се опоравува и да се врати во својата сферична форма..

Несакани соседи

Препорачаниот температурен опсег ја исклучува можноста за чување на повеќето тропски видови риби во ист резервоар како кладофор. Поради оваа причина, кохабитанти на растението видови на ладна вода риби обично стануваат.

Различни жители на подводното кралство се многу убави на егогопил. На пример, сом и ракчиња обожаваат да се кријат зад „кадифните“ топчиња од кладифори или да седат на нив. Но, и покрај ваквите зависности, истите овие суштества се во можност да го уништат растението.

Соседство со кладофор
Тешко е да се најдат риби што не му штетат на кладофорот.

Декоративната убавина на овие алги го компензира отсуството на водна фауна во аквариумот. Ако навистина сакате да додадете водни живи суштества во Егакропил, треба да му пристапите на изборот со најголема грижа. Соседство со поединци plekostomusov - сигурна смрт за растението. Златната рипка е исто така непријателски кон овој алги. Големите ракови, кои не се придружуваат не само со кладофор, туку и со каква било водна вегетација, исто така припаѓаат на категоријата крајно непожелни соседи..

Чистота

Како скоро сите жители на аквариумот, на кладофорот му е потребна промена на водата. Во овој поглед, не е исклучок од повеќето претставници на подводниот свет. Навременото обновување на водата е многу важно, тој предвидува:

 • правилен развој на алга организмите и нивниот раст;
 • намалување на содржината на нитрати во вода, од кои повеќето се наоѓаат во долниот слој, каде растението се наоѓа половина ден.
Замена на вода Kladofora
Често е неопходно да се смени вода, кладофорот, како филтер, ги апсорбира сите остатоци во аквариумот.

Покрај тоа, промените во водата не дозволуваат алгите да бидат загадени, и тоа често се случува. Егагропила делува како биолошки и механички филтер за вода. Станува вистински аквариум "корпа за отпадоци" - во мали мосивни клетки разни честички на органска материја се заглавуваат. Функцијата е корисна, но остатоците што се акумулираат на површината на растението постепено ја убиваат..

Егагропила сака чистота. Во прилог на промена на водата во аквариумот, треба да обезбедите добра филтрација и аерација. И, се разбира, покрај прочистувањето на водата, треба да се внимава и на самите алги. Фабриката не бара никакво посебно чистење - само нежно исплакнете го во чиста вода.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Содржината и репродукцијата на сферичниот кладофор во аквариумот