ma.AquaFans.ru

Најголемиот аквариум во светот: каде се наоѓа и неговите карактеристики

Многу луѓе имаат аквариуми дома. Гледањето на рибата носи релаксација и уживање. Но, обемот на таков резервоар е ограничен и не можете да ставите големи лица во него, така што се создадоа океаари - научни и едукативни музеи. Тие се состојат од различни базени со морски жители. Најголемиот океариум во светот се наоѓа во близина на крајбрежната зона.

рампа
Главната цел на аквариумите е да ги запознаат луѓето со морскиот живот

Општи информации

Главната цел на таков музеј е запознавање на луѓето со различни водни жители. Во пространи аквариуми живеат сосема различни претставници на морската фауна. Интересно е да ги гледате. Специјалистите добиваат можност да спроведат истражување.

Најдобрите аквариуми во светот содржат не само риби. Изложбата често вклучува:

  • безрбетници;
  • обетки;
  • цетаки;
  • ајкули;
  • делфини;
  • желки.

Дното обично се репродуцира во согласност со вистински прототипи. Ова им овозможува на морските животни да се чувствуваат како во родната околина. Излозите на делфините се одржуваат во некои аквариуми.

Познати аквариуми

Атланта (САД) - ова е местото каде се наоѓа вториот најголем аквариум во светот. Вклучува широк спектар на видови на живи суштества. Во просторијата има пет тематски изложби. ДоСекоја област изгледа како долг ходник со стаклени wallsидови. Така, посетителите можат да ги набудуваат жителите на аквариумите од необична позиција - од дното до врвот.

Првата изложба се реките и езерата на Јужна Америка. Theителите на овие води се демонстрирани овде. Присутни се и егзотични риби: пирани, електрични јагули и други. Следна е галерија со делфини. Има само 15 од нив, а секој ден покажуваат мало шоу. Во третата изложба се наоѓаат жителите на пацифичките води, главно цицачи. Посетителите можат да видат белуга, пајак рак и други неверојатни суштества..Најголемата галерија на океариариум во Грузија е посветена на жителите на мезоамерискиот бариерен гребен. Резервоарот е населен со неколку илјади риби. Должината на тунелот достигнува 87 метри. Најновата изложба вклучува корален гребен и неговите типични жители. Во основа тоа е домаќин на тропска риба. Салата има аквариуми со водоземци, ракчиња, јастози и други.

Најголемите аквариуми во светот не завршуваат во Грузија. Поморскиот музеј во Сиднеј е Главната атракција во Австралија. Во 2012 година, тој претрпе голем ремонт. Денес, изложбите вклучуваат повеќе од стотици различни типови.

Тунел за ајкули се протега по дното на аквариумите. Секој посетител може одблизу да ги види гигантските предатори.

Најголемиот аквариум во светот се наоѓа во Сингапур. Во него има 10 зони, вклучително и 49 опсези, кои точно го повторуваат живеалиштето на разни морски жители. Централниот аквариум симулира отворен океан и ова создава фантастична панорама.

Големи комплекси на Европа

Најголемиот аквариум во Европа е парк во Валенсија (Шпанија). Вклучува два големи подводни тунели кои се населени со различен морски живот.. Изложба на музејот:

  • влекачи;
  • цицачи;
  • птици
  • без`рбетници.
океанот
Аквариумот во форма на тунел ви овозможува да ги гледате морските жители

Вкупно, во паркот има 9 аквариуми. Тие имаат уникатна форма на кулата. Се одликува со мангрова џунгла и егзотична градина. Туристите можат да шетаат низ мочурлив терен..

Не помалку голем аквариум се наоѓа во Португалија. Има четири тематски зони, секој од нив е посветен на жителите на одреден океан. Туристите ќе се сретнат овде, водни птици, ќе ја видат тропската шума на Индискиот океан. Централниот аквариум има медуза, stingrays, делфини и месечина риба. Постојат интерактивни изложби за деца.

Во Русија има и неколку големи поморски музеи. Во 2011 година, аквариумот беше отворен во Сочи. Вклучува 29 аквариуми. Во подводниот тунел можете да гледате риба, корали и ајкули. Карактеристика на местото е водопад. Рибите со слатководни води, исто така, се наоѓаат на екранот. Гордоста на поморскиот музеј во Сочи се строги и ајкули.

Во Москва има мал аквариум. Се наоѓа во трговски центар на автопатот Дмитровско. Има три зони. Во полинајаја ракчиња пингвини и камчатка живеат, во Африка - жители на корали и циклиди. Зоната на Амазон е населена со црни микроорганизми, добиток и арапаими. Во тунелите живеат големи предатори. Редовно се одржуваат претстави и претстави за делфини..

Исто така има и поморски музеј во Санкт Петербург. Се наоѓа во трговскиот и забавниот центар на Нептун. Изложбата опфаќа 150 видови риби, разни цицачи. Areителите на свежи и солени води се собрани. Тематските изложби се одржуваат редовно. За деца се организираат часови и лаборатории..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Најголемиот аквариум во светот: каде се наоѓа и неговите карактеристики