ma.AquaFans.ru

Колку тежи просечна ајкула: кит, тигар, бел и други видови

За многумина, идејата за ајкули како огромни безмилосни суштества се развива врз основа на филмови. Но, оваа гледна точка не е целосно вистина. Во просек, има повеќе од 450 видови на овие риби, од кои повеќето не се опасни за луѓето. Таквата разновидност не дозволува недвосмислено да одговориме колку тежи ајкулата. За да дознаете, треба да се запознаете со најголемите и најмалите претставници.

безопасна ајкула
Изјавата дека ајкулите се опасни излегува дека е фундаментално погрешна, повеќето видови се безопасни суштества

Најголемите ајкули

Ајкулите се едни од најголемите жители на морските и океанските жители. На пример, океаните - живеалиште на кит ајкула - најголемиот жив вид на овие риби. Но, Гинисовата книга на рекорди му дава предност на поединецот кој живеел на Земјата во праисторискиот период од пред 23 до 2,6 милиони години. Станува збор за Карчародон Мегалодон, чија должина беше до 18 m, ширина - до 2 m. Просечната тежина на мегалодонската ајкула достигна дури 50 тони.

Враќање во модерни сорти, неколку големи можат да се разликуваат одеднаш:

 • голем кит;
 • гигант
 • поларна зелена земја;
 • голема бела боја-

  најголемите ајкули
  Ајкулите се најголемата риба во сите океани на нашата планета.

 • месинг;
 • чекан;
 • лисици;
 • големи памучен пелагичен;
 • шест-гранка;
 • мако.

Голем кит

Огромната ајкула од кит, доста чудно, е многу безопасна и се храни главно со планктон. Просечната должина е 12-15 м, најголемите претставници достигнуваат ширина до 2 м. За да се разбере колку тежи ајкула од кит, треба да се земе предвид просечниот и најголемиот индикатор за видот. Така, просечна тежина е 15 т, и најголем, регистриран во март 1994 година, е 36 тони.Но, во историјата има многу упатувања на приказните на морнарите и риболовците кои, наводно, се запознале со гигантите китови со тежина од најмалку 40 тони. Точно, сето ова остана непотврдено.

безопасна кит ајкула
Најголемата ајкула, кит, се храни главно со планктон, но поради нејзината големина, таа служеше како поддршка за разни митови и легенди.

Исто така, вреди да се разгледа разликата во просечната маса на јужните и северните претставници. Јужните се поединци кои живеат во топлите води на тропските предели и суптропиците. Нивната маса се проценува на 12-17 тони. Од север мислиме на претставници кои живеат, соодветно, во северните ширини. Тие се малку помали од југот - нивната тежина достигнува 7-12 тони.

Други импресивни големини

Втората најголема ајкула е гигант (гигантски) - исто како и кит, многу пријателски расположен. Се храни со планктон и мала риба. Просечната должина на овој гигант е 9-12 м, тежина - 14,5 тони. Патем, гигантот е најтежок во британските води..

Најбавната ајкула се нарекува ајкула од Гренланд., кои живеат во студените води на северниот Атлантски Океан. Многу е тешко да се види дури и со длабоко нуркање. Просечната должина е 6-7 m, тежината е 1-1,5 t.

бела ајкула
Овие огромни риби се разликуваат по големина, брзина и преференци на храна.

Најбрзата ајкула наречен големо бело - особено познатиот претставник на ајкули. Видот ја стекна својата слава благодарение на бројните филмови кои раскажуваат за агресивноста и жедноста на овие риби. И покрај својата репутација, белото претпочита да јаде друг поморски живот и ретко ги напаѓа луѓето. Покрај тоа, видот припаѓа на загрозените, населението опфаќа само 3,5 илјади лица. Тежината на таквите риби е 1,3-3,3 тони, просечната должина е 4-5 м.

Најопасен за луѓето разгледајте ајкула од тигар. Видот го добил своето име поради нејзината боја што личи на тигарски ленти. Овие лица живеат во сите океани со топла вода. Просечната должина е 5 м. Зборувајќи за тоа колку тежи ајкула од тигар, експертите ја нарекуваат бројката 939 кг.

Другите претставници на ајкули се нешто полесни од горенаведеното. Тежината на ајкулата со чекан е 0,8-0,85 тони, лисицата - 0,5 тони, шест-гранка - 0,5-0,6 тони, мако - 0,54 тони.

чекан од ајкули
Некои видови воопшто не се како ајкули заради нивните не толку големи димензии и другите одлични карактеристики.

Интересно е што сите ајкули не изгледаат како повеќето луѓе се навикнати да замислуваат. На пример, видот на брадестиот волкбек кој живее во плитка вода крајбрежјето на Австралија има разновидна боја и карактеристична раб, што му обезбедува одличен камуфлажа меѓу коралите. Друг curубопитен вид - морски ангел кој живее во умерените води на Атлантикот, има невообичаено срамнето тело..

Минијатурни претставници

Изненадувачки, има повеќе минијатурни видови ајкули од големите ајкули, иако интересот за малите лица е многу помал. Најмалиот претставник, повеќето научници го нарекуваат Etmopterus perryi (etmopterus perry). Првото спомнување на ова бебе се појави во списанието на Американското здружение на ихитолози „Копеја“ во 1985 година. Првите примероци беа откриени во 1964 година од ихитолошки истражувачи Georgeорџ Бургес и Стјуарт Спрингер..

ајкула етмоптус
Малите претставници на ајкули се квантитативно повеќе од големи, но предизвикуваат малку помалку интерес.

Интересно е што етмоперот има фотофори, што значи дека е способен да испушти сјај. Должината на овие мини риби е малку поголема од човечката дланка, просечната должина на женките е околу 15,5 см, мажјаците - 17 см. Тежина на телото - само 200 г.

Други минијатурни погледи:

 • џуџе бодлив;
 • Индиска лента;
 • џуџе мачка;
 • светло-опашка.
мачка ајкула
Некои од најмалите видови ајкули не се поголеми од човечката дланка.

Така, зборувајќи за тежината на ајкулите, не може да се именува една фигура. Нивната маса може да варира од 0,2 до 36 илјади кг, што лесно се објаснува со големата разновидност на видови на овие неверојатни риби.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Колку тежи просечна ајкула: кит, тигар, бел и други видови