ma.AquaFans.ru

Риби од црвено море: каталог со имиња

Голем број на земји измиени со топло море имаат видови на животни егзотични во нашата област. Црвеното море е особено полн со необични суштества и светла риба. Една од земјите лоцирани во близина на ова море е Египет. Земјата има прифатливи цени за просечен турист со просечен приход, поради што многумина сакаат да одат таму, не само да се релаксираат под палмите, туку и да се нурнат длабоко во Црвеното Море со маска - морските жители во овие делови се толку невообичаени што постои голема желба сами да ги видат , и покажете им на луѓето. Рибите на Црвеното Море се и сосема безопасни и многу опасни..

жители на морето
Црвеното море е особено полн со необични суштества и светла риба.

Општи информации

Црвеното Море ги дели Евроазија и Африка, влегувајќи длабоко на континентот. Морето е поврзано со Индискиот Океан со теснецот Баб Ел Мабдеб, а со Средоземното Море благодарение на вештачки креираниот Суецки канал.

Климата во овие делови е многу топла и сува., што значи дека испарувањето на водата е интензивно. Поради климатските услови, концентрацијата на сол тука ги надминува сите дозволени норми, само втор по Мртвото Море, каде скоро никој не живее.

Во Црвеното Море, за разлика од мртвите, подводниот свет е богат со најразличен живот: повеќе од половина од жителите на Индискиот Океан живеат тука. Многу видови прилагодени на високи нивоа на сол, се појавија дури и нови претставници на фауната, кои живеат само во Црвеното Море.

Опасни ајкули

Во водите на јужните мориња има најмалку 30 видови ајкули кои можат да се сретнат во секое време од денот. Се разбира, веројатноста за средба се зголемува кога рибата е во потрага по храна. На пример, ајкулите од крајбрежната зона се активираат ноќе, а претставници на отворена вода - во текот на денот. Иако има такви кои се грижат за времето на денот, ова е ајкула од тигар..

Ајкулите од крајбрежните зони пливаат најчесто во близина на крајбрежјето - во заливите и вливите, во близина на гребени. ДоДиректориум на риби на црвено море:

 1. Ајкула од црно-гребен. Неговата должина достигнува белег од 1,5-1,9 метри, а таа самата не се смета за опасна. Ајкулата е страшна и претпазлива, но имало моменти кога ги нападнала нападни нуркачи. После создавање на вештачкиот теснец Суец, ајкулите брзо влегоа во Средоземното море и брзо се населиле таму..
 2. Ајкула од Белопера. Неговата должина е повеќе од 2 метри, исто како црниот пердув, се смета за безбедна.

  Гребен ајкула
  Во водите на јужното море има најмалку 30 видови ајкули

 3. Сива гребен ајкула. Оваа риба расте до 2,5 метри и тежи околу 35 кг. Стекна слава како иритирачка и агресивна риба, често пливајќи со нуркачи и рибари. Како и да е, не може да се припише на особено опасни видови, бидејќи таа покажува агресија само кога е загадена. Во суштина, нанесува сериозни повреди и брзо исчезнува, во моментот нема регистрирани случаи со фатален исход..
 4. Ајкула од тигар. Оваа риба се смета за една од најчестите видови ајкули, достигнувајќи должина од 5,5 метри, со тежина од околу еден тон. Многу опасно, познати се десетици случаи, честопати со тажен крај. Предатор сака да живее во калливи води на големи длабочини, приближувајќи се кон гребени ноќе.
 5. Зебра ајкула. Расте над 4 метри и е омилен предмет на фотографи, поради неговата мирна природа и живописен изглед..


Пелагични видови

Овие ајкули претпочитаат да живеат подалеку од брегот, на отворено море. Понекогаш тие одат во длабоки теснини и заливи. Пелагичните ајкули се сметаат за особено опасни, вклучуваат:

 1. Долга перка ајкула. Расте до 4 метри во должина. Кога средбата со нуркачите не се плаши, туку кружи во близина. Во некои случаи, може да падне во лудило со храна. Има многу случаи со тажен исход..
 2. Свилена ајкула. Исто така сака да остане во отворени води, понекогаш пливање во крајбрежните области. Расте до 3,5 метри во должина и се смета за доста опасно, но нема регистрирани случаи на напад.
 3. Кит ајкула. Таа е најголемата ајкула во светот, достигнува должина од 15 метри со тежина од 15 тони. Тие се сметаат за безопасни, бидејќи се хранат со планктон. Во моментов ретко во Црвеното Море.
 4. Мако ајкула. Најбрзата ајкула во светот, може да забрза до 60 км на час. Расте до 4 метри со тежина од половина тон.

Агресивна мала риба

Рибите што живеат во голем број во плитка вода се огромно восхитување за неискусните пливачи. Особено убави се сметаат светли риби кои изгледаат толку безопасни. Честопати, малите риби претставуваат опасност, затоа што можат да ја прободат кожата на непријателот или да испратат отров. Во секој случај, треба да бидете претпазливи. Theителите на Црвеното Море имаат непредвидлив карактер и измамен изглед.

Отров балон

За време на опасност, балонската риба отекува и се зголемува неколку пати. Отровот на оваа личност е многу опасен, и иако не напаѓа некоја личност, подобро е да не му се пристапи. Балонската риба е заштитена со игли кои се полни со токсини. Тоа е од балон риба што го подготвуваат познатото јадење - пуфер. Ова јадење може да го подготви само искусен готвач, бидејќи со најмала грешка, зготвената риба може да убие лице.

Пуфер риба
За време на опасност, балонската риба отекува и се зголемува неколку пати

Морска пеперутка

Се однесува на домородните жители на ова море. Рибите на Црвеното Море можат да се движат, кои се наоѓаат во други тела на вода, но морската пеперутка живее само на ова место, невозможно е да се исполни во друго тело со вода.

Се разликува на необичен начин на движење: го спушта носот надолу, личи на антена со перка. Има светло жолта боја и се движи во пакет, живеејќи на длабочина.

Кловн (Амфиприон)

Рибите на Црвеното Море се различни, на пример, кловн риба комбинира мала големина и изразена агресија. Малиот жител на резервоарот не се плаши од никого. Барем таа напаѓа доста често пливачи. Кловн со голема опасност не крие, но прстот може да гризе - чувството не е пријатно.

неми кловнови
Нападот на кловнф, пливаат доста често

Риби од кловн ја извршува функцијата на бранител, одведувајќи ги противниците од анемонот. И бидејќи анемонот е дом на рибата, сместен во плитка вода, тогаш состанокот со луѓе се случува доста често.

Папагал Риба и Империјал Ангел

Честопати можете да видите дека имињата на избраната риба се соодветни, точно опишувајќи го изгледот. Понекогаш тие ја истакнуваат сличноста со копнените колеги во фауната. Значи, папагалската риба го добила своето име за својата сличност во боја со пердувната. Покрај тоа, устата на рибата наликува на клунот со кој сака да јаде корали. Многу често може да се види во близина на гребени.

Царскиот ангел се смета за најубава риба на јужните мориња. Невообичаена боја, во која се наоѓаат жолти, сини и бели нијанси, може да има различни комбинации. Боите се спојуваат во ленти кои можат да бидат тесни и широки, цели и прекинати, сите нијанси заедно или само дел од нив - таков разновиден и препознатлив империјален ангел.

Специјалисти за маскирање

Скриената закана ја чуваат подрачјата резервирани за плажа. Постојат риби кои можат да се мешаат со околината. Еден од овие жители е брадавица, или камена риба, која завзема форма на калдрма и може да предизвика сериозна штета на здравјето.

Како камен, обратен со алги, овој предатор напаѓа со силен отров, прободувајќи ја кожата на непријателот со остри игли. Отровот од брадавица е многу посилен од отровот на кобра, а посебната опасност е што рибите сакаат да живеат во крајбрежните области. Дури и најтрајните чевли за пливање нема да ја спасат нејзината игла - брадавица ја пробива секоја заштита.

Друг господар на маскирање е риба од ѓавол. Расте на само 35 сантиметри, но совршено се меша со секој околен пејзаж. Многу жесток и отровен жител на морето, што претставува закана за нуркачите, кои често умираат од неговиот отров.

Овие риби се наоѓаат во Црвеното Море. Theителите на овој резервоар се способни да се маскираат, па затоа треба да се претстави претпазливост. Особено е опасно да се биде во близина на гребени, во кои се кријат различни предатори.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Риби од црвено море: каталог со имиња