ma.AquaFans.ru

Fестов предатор на океаните - бразилска светлечка ајкула

Меѓу сите претставници на далатското семејство, бразилската светлечка (цигара) ајкула е една од најинтересните жители на длабокото море. Карактеристична карактеристика на видот е малата големина и зеленикавиот сјај на телото. Сепак, покрај надворешните податоци, постојат и други специфични карактеристики во однесувањето и начинот на живот на овој предатор.

Светлечка ајкула
Телото на ајкула од цигари свети во мракот

Кои океани живеат ајкула од цигари

Бразилската ајкула сака умерени и тропски води, така што областа за дистрибуција е огромна. Зафаќа југ и исток од Тихиот океан, западно од Атлантикот, Индо-пацифичкиот регион. Се наоѓа недалеку од Јапонија, Австралија, Нов Зеланд, Бразил, Јужна Африка. Откриено е во близина на островите Лорд Хау, Кук, Галапагос, Велигденски остров и Вознесение.

Овие претставници на класата на рскавични риби претпочитаат да живеат близу до дното, паѓајќи на 3500 метри. Поблиску до површината (до 100 метри), ајкулата е избрана само во текот на ноќта и на зори повторно повторно издигнува длабоко.

Како визуелно да се разликува од другите видови

Невозможно е да се збуни предатор со други претставници од овој род. По изглед, бразилската светлечка ајкула е фузиформна (цигара) форма, телото е издолжено. Шемата на бои на случајот варира од светлосни нијанси на сива до темно сива боја со допир на кафеава боја.

Надворешни карактеристики на предаторот:

  • мала градба во просек 40 см, иако се наоѓаат лица до 56 см;
  • каудална перка голема, го зафаќа главниот дел од опашката;
  • перки на плоштадот на градниот кош, на абдоменот поголем од задниот дел;
  • вилиците се моќни, усните се дебели, имаат функција на морон;
  • триаголни зашилени заби, горните многу помали од долните;
  • телото е покриено со луминисцентни клетки, давајќи зеленикав сјај што опстојува неколку часа по фаќањето на ајкулата од водата;
  • очите се оддалечени далеку, што ги стеснува хоризонтите на животното.
Заби од цигара од ајкула
Бразилската светлечка ајкула има моќни вилици и заби.

Загатката на размножување

Научниците сè уште немаат доволно информации за парење и одгледување предатор.

Бразилската ајкула е живописна. По оплодувањето, јајцата се формираат во абдоменот на очекуваната мајка, кои остануваат таму до целосно созревање. Развивање, ембрионите се хранат со жолчка, тие се раѓаат само по 12-22 месеци. Обично има 7-10 бебиња во легло. Откако го напуштил мајчиниот организам, ајкулата веднаш станува независна. Не треба да се хранат или тренираат во лов.

За жал, не беше можно да се фати штотуку родено бебе, па параметрите на младенчињата сè уште не се утврдени.Однесување на подводникот од под вода

Еден ден во светкава ајкула продолжува со постојана миграција. Пливаат на околу триста метри од дното до површината и истиот грб. Голем црн дроб исполнет со масни резерви и зацврстен слој на `рскавицата им помага на рибите да се чувствуваат добро во длабока вода..

Бразилската ајкула - осамена животна, групирана во стада само за парење..

Предаторите се собираат и во близина на островите. Таму е, во мрежата на рибари, возрасни од овој вид и каснат риба периодично паѓаат. Научниците сугерираат дека акумулацијата ајкули на островите се должи на присуството на голема количина плен.

Вид на ајкула од цигари
Ајкула цигара живее во длабочините на океанот

Друга неверојатна карактеристика во однесувањето на рибите е да ги пијат своите заби. Само старите заби се подложени на таква постапка, на местото на кое новите веќе почнуваат да растат. Можеби на овој начин животното го надополнува недостатокот на калциум во организмот..

Што јаде ајкула

Предаторот лови за големи индивидуи, многу пати поголеми од нивните. Претпочита делфини, китови, китови на сперма, па дури и ајкули од различен вид. Ракови и лигњи се погодни како закуска..

Се мами со помош на свој сјај, контурите на кои потсетуваат на мала риба. Веднаш штом жртвата, откако ја забележа мамката, се приближи, ајкулата веднаш ја зграпчи од страна. Фаќајќи плен, не го проголта, туку цица и крцка дел од месото. Цврсто стегајќи ги вилиците, предаторот започнува да прави кружни движења. Со искинато парче, ајкулата е отстранета, оставајќи ја жртвата со рана на телото. Ако предаторот не е заситен, тој се држи на другата страна и ја повторува постапката.

Таквиот напад не е секогаш фатален, во повеќето случаи рибите преживуваат дури и без каснат дел. Во масовен напад, жртвата крвари и умира.

Каснувања од ајкула
Ајкулата каснува парчиња од телото на нејзината жртва

Вредност за човекот

Во индустриското производство, предатор е бескорисен, како и повеќето други жители на длабоко море. Непристапноста на поединците не дозволува лицето да спроведува активности за риболов. Сепак, ајкулата може да му наштети на риболов со осакатување на нејзините претставници.

Овој вид не претставува закана за пливачите и нуркачите, кои одлучуваат да пливаат во текот на денот..

Во моментот, на предаторот му се доделува статус на: видови кои предизвикуваат најмалку загриженост. Можно е во иднина, со развој на риболов на длабоко море, бројот на лица да се намали.

Докази за напад врз риби и подморници

Омилено хоби на бразилските светлечки ајкули е ловот на подморници. Нападнат ентузијастички, обидувајќи се да нанесете што е можно поголема штета..

Неверојатен инцидент се случил во седумдесеттите години за време на воената кампања. Масовен напад на ајкули ја погоди американската флота, поради што подморниците паднаа во непогодност, а патувањето мораше да биде запрено.

Бразилските ајкули сакаат да ги кинат каблите лоцирани на надворешната страна на подморницата. За да се спречи ова, жиците се скриени внатре или се покриени со заштитни материјали.

Светлечки ајкули напад
Ајкулите со цигари можат да ги оштетат бродовите

Длабокото море е обвиткано во мистерии и секој од нејзините жители е единствен на свој начин. Блескав зелен предатор на темна позадина изгледа зачудувачки. За жал, карактеристиките на бразилската ајкула и нејзината улога во екосистемот делумно се засноваат на претпоставки. Научниците сè уште го проучуваат овој вид со поврзување на модерната технологија, а можеби наскоро ќе се појават нови факти за ова уникатно суштество..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Fестов предатор на океаните - бразилска светлечка ајкула